Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Αυτά είναι τα 10 ακριβότερα εστιατόρια της Ευρώπης (Εικόνες)

«Μπαίνοντας σε αυτά τα δέκα εστιατόρια μοιάζει να λησμονείς  ότι πρόσφατα μια οικονομική κρίση κάλυψε την Ευρώπη,  καθώς η τιμή ενός πιάτου  ανέρχεται σε τριψήφιο αριθμό ευρώ και ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να σου κοστίσει  800 ευρώ». Με αυτό τον τρόπο κάνει εισαγωγή το ρεπορτάζ του CNN σε έρευνα για τα ακριβότερα εστιατόρια της Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μισά βρίσκονται στη Γαλλία (τυχαίο;). 



1. «Le Meurice», Παρίσι (Γαλλία)
Εδώ λάμπει το άστρο του σεφ θρύλου Αλέν Ντουκάς (που έχει τιμηθεί με συνολικά 17 αστέρια Μισλέν).Το μενού κοστίζει γύρω στα 380 ευρώ ανά άτομο για δείπνο, ενώ το μεσημεριανό  αγγίζει 130 ευρώ. Πιάτο τοτέμ είναι το ορεκτικό με χτένια και μαύρη τρούφα της καλύτερης ποιότητας ανέρχεται στα 120 ευρώ.



2. «Sketch Lecture Room & Library», Λονδίνο (Βρετανία)
Το Λονδίνο εκπέμπει μηνύματα γαστρονομικού οργασμού στο εστιατόριο αυτό εδώ και 12 χρόνια . Οι τιμές α λα καρτ προκαλούν ίλιγγο, ενώ το φιξ μενού με τα επτά πιάτα κοστίζει 115 ευρώ ανά άτομο. Πιάτο τοτέμ είναι  το ορεκτικό με καραβίδες μαγειρεμένες με πέντε διαφορετικούς τρόπους (από ωμές έως ψητές) αξίας 60 ευρώ.



3. «Restaurant Paul Bocuse», Λυών (Γαλλία)
Εδώ μεγαλουργεί ο ηλικίας 88 ετών Πολ Μποκύς. Πιάτο τοτέμ είναι  η σούπα από μαύρη τρούφα που ο σεφ δημιούργησε για πρώτη φορά το 1975 για τον  Γάλλο πρόεδρο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν. Η τιμή της είναι 90 ευρώ.



4. «Νοma», Κοπεγχάγη (Δανία)

Επί τρία συνεχή χρόνια ήταν το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου και έχει  τρία αστέρια Μισλέν. Σερβίρει μεταξύ άλλων ένα πιιάτο με ακρίδες και μυρμήγκια (συνοδεύονται με βατόμουρα), ενώ το  στάνταρντ γεύμα κοστίζει περί τα 200 ευρώ ανά άτομο χωρίς το κρασί. Πιάτο τοτέμ είναι η αγριόπαπια Δανίας.



5. «Maison Pic», Βαλένς (Γαλλία)
Το θρυλικό γαλλικό εστιατόριο στη Βαλένς, κοντά στη Λυών ηλικίας 125 ετών έχει βραβευτεί με τρία αστέρια Μισλέν. Το Collection Pic μενού του κοστολογείται στα 330 ευρώ το άτομο. Πιάτο τοτέμ λαβράκι με χαβιάρι που σερβίρεται από το 1971



6. «Solo Per Due», Βακόνε (Ιταλία)
Το μικρότερο γκουρμέ εστιατόριο στον κόσμο, με όνομα «Μόνο για δύο» διαθέτει μόνο ένα τραπέζι και δύο καρέκλες, αποκλειστικά για δύο πελάτες κάθε ημέρα. Το δείπνο κοστίζει 250 ευρώ το άτομο και δεν συμπεριλαμβάνεται το κρασί. Πιάτο τοτέμ τα κανόλι που θεωρούνται τα κορυφαία στον κόσμο.

310

7. «La Marmite», Σεν Μόριτς (Ελβετία)
Ανήκει στην αλυσίδα εστιατορίων του σεφ Ρετό Ματίς και δοξάζει το χαβιάρι και την μαύρη τρούφα. Και επειδή βρίσκεται στο χιονοδρομικό κέντρο, οι σερβιτόρες κυκλοφορουν με  δαντελωτές ποδιές που παραπέμπτουν στη Χάιντι. Πιάτο τοτέμ το Καρουσέλ, μια ποικιλία από φουαγκρά, καπνιστό σολομό, εκλεκτό αστακό και χαβιάρι, αξίας 270 ευρώ.



8. «Le Louis XV Alain Ducasse», Mονακό (Γαλλία)
Δημιουργήθηκε το  1987 όταν ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό ανέθεσε στον Αλέν Ντουκάς να δημιουργήσει ένα εστιατόριο-ορόσημο για το Μόντε Κάρλο. Πιάτο τοτέμ ο  μπλε αστακός στον ατμό αξίας 160 ευρώ.



9. «Les Airelles», Κουρσεβέλ (Γαλλία)
 Ο σεφ Πιερ Γκανιέρ έχει φτιάξει ένα «φιξ» μενού επτά πιάτων, η τιμή του οποίου ανέρχεται στα 250 ευρώ ανά άτομο. Πιάτο τοτέμ το πεπαλαιωμένο χαβιάρι σερβιρισμένο με γρανίτα βότκα και ζελέ μπορστ.



10. «La Pergola», Ρώμη (Ιταλία)
Εχει τρία αστέρια Μισλέν  ενώ το «στάνταρντ» μενού εννέα πιάτων κοστίζει 210 ευρώ ανά άτομο. Πιάτο τοτέμ  είναι το  μπαρμπούνι με λευκή τρούφα και πουρέ από φασόλια κανελίνι αξίας 100 ευρώ.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου