Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ποιος... απειλεί τον ΝτιΚάπριο;

Γράφει ο Χρίστος Βαχτσιαβάνος

H 86η απονομή των βραβείων Όσκαρ πλησιάζει, και, φέτος, ο γρίφος για τον νικητή του Ά Ανδρικού ρόλου παραμένει άλυτος, με τα προγνωστικά να ανατρέπονται από βδομάδα σε βδομάδα και τις φήμες να οργιάζουν.


Η φετινή κούρσα ξεκίνησε με ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο που –για πολλούς- έχει αδικηθεί από την Ακαδημία τα τελευταία χρόνια, προσέφερε  στο «Λύκος της Γουόλ Στριτ» μια απολαυστική ερμηνεία, αποδεικνύοντας πως μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου επιτυχημένα τόσο σε δραματικούς, όσο και σε πιο κωμικούς ρόλους. Τρεις φορές υποψήφιος για το Χρυσό αγαλματίδιο, καμία όμως νικητής. Εξαιρετικός σχεδόν σε όλες τις ταινίες που –ακατάπαυστα- πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια («Ο Υπέροχος Γκάτσμπι», «J. Edgar», «Το Νησί των Καταραμένων», Ο Δρόμος της Επανάστασης», κ.α.), χωρίς να είναι καν στη λίστα των υποψηφίων νικητών! Θα είναι, λοιπόν, φέτος η χρονιά του; Η λογική απαντάει καταφατικά, αλλά μήπως για ακόμη μια χρονιά βρεθούμε προ εκπλήξεως;

Ποιός μπορεί, λοιπόν, να απειλήσει το μεγάλο φαβορί; O Μάθιου ΜακΚόναχιπρώτος και καλύτερος, αφού έχοντας χάσει μερικές δεκάδες κιλά και μεταμορφώνοντας τον εαυτό του σε «σκελετό» για τις ανάγκες της ταινίας «Dallas Buyers Club», ερμήνευσε με εξαιρετική επιτυχία και δραματουργικό βάθος έναν ομοφοβικό που μαθαίνει πως έχει προσβληθεί από τον ιό του AIDS. Μάλιστα, η Χρυσή Σφαίρα που κέρδισε για το ρόλο αυτό τον καθιστά αρκετά υπολογίσιμη δύναμη για το βράδυ της απονομής.

Εκτός αυτού, όμως, ο Τσιετέλ Ετζιοφόρ ακολουθεί κατά πόδας, για την ιδιαίτερα σπαρακτική και συγκινητική ερμηνεία του στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος», στην οποία περιγράφεται η αληθινή ιστορία ενός ελεύθερου Αφροαμερικανού οικογενειάρχη που απάγεται από δουλεμπόρους κατά την προ-εμφυλιακή περίοδο στις Η.Π.Α., ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και τον Μπρους Ντερν για την ερμηνεία του στο «Nebraska». Προσωπικά, θεωρείται ως η ευχάριστη έκπληξη της χρονιάς. Μια ερμηνεία που σε αγγίζει βαθιά για το ρεαλισμό της και την ανθρώπινη διάσταση με την οποία εκφράζεται. Τέλος, ο ανεβασμένος Κρίστιαν Μπέιλ («Οδηγός Διαπλοκής») είναι ο πέμπτος υποψήφιος της κατηγορίας. Έχει τις δυνατότητες και πιθανότητα θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον, αλλά μάλλον δύσκολα θα καταφέρει να πραγματοποιήσει την έκπληξη φέτος.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες σημαντικές κατηγορίες των βραβείων Όσκαρ, το «12 Χρόνια Σκλάβος» φαίνεται να υπερέχει των υπολοίπων για την Καλύτερη Ταινία της χρονιάς, ο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Gravity» είναι το σκηνοθετικό φαβορί –με τον Αλεξάντερ Πέιν να ακολουθεί-, στον Α’ Γυναικείο ρόλο αναμένεται σκληρή μάχη ανάμεσα σε Κέιτ Μπλάνσετ, Έιμι Άνταμς και Σάντρα Μπούλοκ, στον Β’ Αντρικό, ο Τζάρεντ Λέτο του «Dallas Buyers Club» φαίνεται να έχει το προβάδισμα, ενώ στο Β’ Γυναικείο, η Τζένιφερ Λόρενς («Οδηγός Διαπλοκής») είναι το φαβορί, με την Τζουν Σκουίμπ («Nebraska») να αποτελεί το αουτσάιντερ που… καιροφυλακτεί.

Όλα αυτά βέβαια, δεν είναι κάτι περισσότερο από προβλέψεις• προβλέψεις που τη μεγάλη μέρα της απονομής, πολλές φορές, διαψεύδονται εντυπωσιακά. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν.

Follow on Twitter:  https://twitter.com/Vachtsiavanos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου