Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Time: Δώστε σε ιδιώτες τους αρχαιολογικούς χώρους!

Με ένα προκλητικό ρεπορτάζ το αμερικανικό περιοδικό Time προτείνει η Ελλάδα να δώσει προς εκμετάλλευση τους αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες τώρα που πλήττεται από τη λιτότητα.


Το κείμενο είναι στηριγμένο στη μαρτυρία ενός Αμερικανού αρχαιολόγου ονόματι Στέφεν Μίλερ, ο οποίος εργάζεται χρόνια στο ναό του Δία στη Νεμέα. «Το υπουργείο Πολιτισμού κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά: κάνει καλή συντήρηση των έργων και είναι πολύ καλοί με το στήσιμο εκθέσεων αλλά είναι άθλιοι επιχειρηματίες» λέει στο περιοδικό ο Μίλερ.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα αναμνηστικά που πουλάει ο αρχαιολογικός χώρος στη Νεμέα δεν έχουν καμία σχέση με τον ναό του Δία.

Επιπλέον σημειώνει ότι στα τέλη του 2013 έστειλε γραπτή πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία ζητούσε ιδιωτικές εταιρείες να αναλάβουν την ανάπτυξη, προώθηση και ασφάλεια ορισμένων αρχαιολογικών χώρων με αντάλλαγμα να λαμβάνει ένα μέρος από τα έσοδα των εισιτηρίων. «Ο Μίλερ έχει μία λύση που πιστεύει ότι θα φέρει δουλειές και θα προστατεύσει τον μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας από την φθορά της οικονομικής κρίσης που έχει κλείσει αρχαιολογικούς χώρους, διέλυσε μουσεία και προκάλεσε κύμα λεηλασιών» γράφει, μεταξύ άλλων, το Time.

Το περιοδικό αναρωτιέται εάν τελικά η ιδιωτικοποίηση θα έσωζε τους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς σημειώνει ότι η πρόταση δεν θα φαινόταν τόσο ριζοσπαστική στην Ιταλία που επιτρέπει σε μία εταιρεία μόδας να είναι χορηγός για το Κολοσσαίο. «Αλλά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση που επιτρέπει ο τεράστιος πολιτιστικός πλούτος της Ελλάδας να φύγει από τα χέρια της κυβέρνησης προκαλεί βαθιά εθνικιστικά συναισθήματα σε μία χώρα που έχει σημαδευτεί από επανειλημμένες λεηλασίες ξένων κρατών» τονίζει το περιοδικό.

(real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου