Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Οι 10 καλύτερες ταινίες που έρχονται

του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου

1.Nymphomaniac  

Ο Λαρς φον Τρίερ μας έχει ήδη ανάψει με μια καμπάνια-στριπτίζ που θα ζήλευε και ο Χάρβεϊ Γουάνσταϊν. Το Nymphomaniac αναμένεται να διχάσει, αλλά είτε αρέσει είτε όχι, θα ερεθίσει τον κόσμο ώστε να μπει στις αίθουσες για να μάθει αν όντως το σεξ που υπόσχεται είναι καλλιτεχνικό ή κάτι παραπάνω από οριακό. Θα το δούμε σε δύο μέρη, εκτός κι αν πάμε στο Φεστιβάλ Βερολίνου όπου θα παιχτεί σε μια συνεχή πεντάωρη προβολή.    


2.Μνημείων Άνδρες 

Ο Τζορτζ Κλούνι μάζεψε τους διάσημους φίλους του, τον Ματ Ντέιμον, την Κέιτ Μπλάνσετ, τον Μπιλ Μάρεϊ, τον Τζον Γκούντμαν αλλά και τον Ζαν Ντιζαρντέν (στον οποίο έκανε πλάκα πέρσι στα Όσκαρ) και σκηνοθετεί μια ταινία με αφορμή τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους πολύτιμους ζωγραφικούς πίνακες που ξάφρισαν οι ναζί, για να κάνει μια δήλωση για τη σημασία της τέχνης και τη θυσία για την κουλτούρα και τα ιδανικά.    

3.Νώε 

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι καταπιάνεται με τη Βίβλο και στρατολογεί τον Ράσελ Κρόου ως πρωταγωνιστή στη πιο ακριβή παραγωγή που έχει αναλάβει με εφέ και δράμα επικών διαστάσεων, προφανώς φιλοδοξώντας να συνεχίσει την υπαρξιακή αναζήτηση από εκεί που την άφησε στο Fountain.

4.Ξενοδοχείο Grand Budapest 

Η ιστορία του θυρωρού Γουσταύου και του βοηθού του Μουσταφά σε ένα μεγαλοπρεπές ξενοδοχείο στον Μεσοπόλεμο αποτελεί τη βάση της νέας ταινίας του Γουές Άντερσον, ένα ακόμα μωσαϊκό εκκεντρικών χαρακτήρων με «αγκίστρι» την κλοπή ενός σημαντικού πίνακα και φόντο τις δραματικές αλλαγές στη Γηραιά Ήπειρο.    

5.Η Μαγική Ομπρέλα 

Η πικρή αλλά δημιουργική διαμάχη ανάμεσα στον θρυλικό Γουόλτ Ντίσνεϊ και τη συγγραφέα της Μέρι Πόπινς, Π.Λ. Τράβερς, μια στριφνή Βρετανίδα που αρνιόταν πεισματικά να μετατρέψει το αγαπημένο της δημιούργημα σε ζαχαρένια ταινιούλα. Παράλληλα, βλέπουμε την πονεμένη ιστορία της Τράβερς, με τον αλκοολικό πατέρα και την αυτοκτονική μητέρα, και διαπιστώνουμε πόσο σπουδαία ηθοποιός είναι η Έμα Τόμσον – και ο Τομ Χανκς φυσικά.    

6.Νεμπράσκα 

Μικρό, υπέροχο οικογενειακό δράμα με ελαφρύ άγγιγμα και βαθιές παρατηρήσεις, με την υπογραφή του μάστερ στο είδος Αλεξάντερ Πέιν και θέμα την αγύριστη πεποίθηση του γερο-πατέρα ότι κέρδισε το λαχείο και την υπομονή του γιου του στο ότι πρόκειται για παρεξήγηση. Η επιστροφή στα παλιά είναι ένα απολαυστικό ταξίδι μνήμης και χαμηλόφωνης εξιλέωσης με σπουδαίες ερμηνείες από τον Μπρους Ντερν και την Τζουν Σκουίμπ, που παίζει τη σύζυγο και μάνα.  

7.Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά 

Σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ελίνας Ψύκου με πρωταγωνιστή έναν κάποτε διάσημο τηλεπαρουσιαστή σε παρακμή, ο οποίος σκηνοθετεί την εξαφάνιση και την επικείμενη επιστροφή του για να αποκαταστήσει τη χαμένη δημοτικότητά του. Μια στοχαστική, στυλιζαρισμένη ματιά στην ελληνική ψευδαίσθηση. Η πιο ενδιαφέρουσα ελληνική ταινία που περιμένουμε στους επόμενους μήνες.  

8.Dallas Buyers Club 

Ο ομοφοβικός Μάθιου Μακόναχι και ο τραβεστί Τζάρεντ Λίτο, αμφότεροι φορείς του ιού HIV, συναγωνίζονται σε απώλεια κιλών και υποκριτική δεινότητα σε μια ταινία που διεκδικεί τα βραβεία ερμηνείας της χρονιάς και αφήνει θετικότατες εντυπώσεις όπου παίζεται.    

9.Philomena 

Η Τζούντι Ντεντς είναι όπως πάντα ολόσωστη και συγκινητική ως Φιλομίνα Λι σε μια ταινία που μοιάζει με το βαρύ MagdaleneSisters του Πίτερ Μάλαν στο θέμα (τα ενοχικά, «αμαρτωλά’ κορίτσια που βασανίστηκαν ψυχικά από καθολικές καλόγριες σε μοναστήρια). Με την ικανότητα του σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς, όμως, και το χιούμορ του σεναριογράφου και ηθοποιού Στιβ Κούγκαν αφαιρείται κάθε ίχνος διδακτισμού από τη ζητούμενη συγχώρεση.    

10.Snowpiercer 

Θρίλερ επιστημονικής φαντασίας γυρισμένο από τον Κορεάτη Μπον Τζουν Χο (που είχε γυρίσει το εκπληκτικό Host), με πρωταγωνιστές την Τίλντα Σουίντον, τον Τζον Χερτ, τον Τζέιμι Μπελ, την Οκτάβια Σπένσερ και τον Εντ Χάρις. Για το δικό μου γούστο, είναι το φιλμ που περιμένω περισσότερο, γιατί ακούγεται ως το πιο αναπάντεχο από όλα, σε δημιουργικό υλικό και ανθρώπινο ταλέντο.

(lifo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου