Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Σε αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες ακινήτων - 1 στους 2 πληρώνει φόρους χωρίς έσοδα

Ασήκωτο είναι πλέον το βάρος των φόρων ακινήτων για τους ιδιοκτήτες που «φωνάζουν» πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Αποκαλυπτική είναι έρευνα της Kappa Research που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο δηλώνει ότι πληρώνει μόνο φόρους πλέον, χωρίς έσοδα από τα ακίνητα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (38%) λέει πως δεν θα μπορέσει να δείξει συνέπεια φέτος στις σχετικές υποχρεώσεις.


Σύμφωνα με την έρευνα, σε μία χρονιά διπλασιάστηκαν οι φόροι, έκτακτες εισφορές κτλ. ως ποσοστό επί του εισοδήματος των ιδιοκτητών από ακίνητο. Πιο συγκεκριμένα, από 22% που ήταν σύμφωνα με περσινή δημοσκόπηση, φέτος είναι στο 43,3% του εισοδήματος. Ετσι, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δηλώνει ότι πλέον δεν έχει εισοδήματα από τα ακίνητα, παρά μόνο πληρώνει φόρους.

Παράλληλα, η έρευνα προδίδει πως επιδεινώνονται σταθερά οι δείκτες ασφυξίας της μισθωτικής αγοράς που αφορούν τις καθυστερήσεις ή τη μη πληρωμή ενοικίων, τις μειώσεις των μισθωμάτων κλπ. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν το μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών (38%), που δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει τις φορολογικές υποχρεώσεις της νέας χρονιάς.

Περίπου ένας στους δέκα ιδιοκτήτες έχει προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή των ΦΑΠ 2011, 2012 και 2013 (που βεβαιώθηκαν μαζικά την περασμένη χρονιά από το υπουργείο Οικονομικών), ενώ το 73% των πολιτών χαρακτηρίζουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ως άδικο φόρο.

Ακόμη, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες (45%) δηλώνουν ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο θα επιχειρήσουν να απαλλαγούν το συντομότερο από τον ενοικιαστή, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν για ανύπαρκτο εισόδημα, ενώ τέσσερις στους δέκα θα εκχωρούσαν αν μπορούσαν ακίνητα στο δημόσιο στην αντικειμενική τους αξία, για την κάλυψη τρεχουσών ή μελλοντικών υποχρεώσεων.

Τέλος, το 65% θεωρεί λάθος την εξαίρεση των αγροτικών ακινήτων και τη μεγαλύτερη επιβάρυνση των αστικών περιουσιών με το νέο φόρο, το 40% πιστεύει πως λανθασμένα δεν έχουν έκπτωση φόρου τα ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ αυξήθηκε σε 43% (από 35%) το ποσοστό των ιδιοκτητών που θεωρούν ότι η πραγματική αξία της περιουσίας τους είναι χαμηλότερη από την αντικειμενική.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου