Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


BARBIE: Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΙ Η ΠΟΠ ΣΤΑΡ
STAR 21.10
Κινούμενα σχέδια, 2012 (Έγχρ.), 86'
 
Αμερικανική ταινία του Εζέκιελ Νόρτον.

Η ξανθιά κούκλα πρωταγωνιστεί ως πριγκίπισσα Τόρι, η οποία ονειρεύεται να ξεφύγει από τη ζωή στο κάστρο και να ζήσει διασκεδαστικά όπως η αγαπημένη της ποπ σταρ Κέιρα. Όταν η τελευταία έρχεται στο κάστρο για να δώσει συναυλία, οι δυο τους γίνονται αμέσως φίλες και –με τη βοήθεια του μαγικού μικρόφωνου της Κέιρα και της μαγικής βούρτσας μαλλιών της Τόρι– καταφέρνουν να πάρει η μία τη μορφή της άλλης.

Τρίχες, δηλαδή. (Προβάλλεται μεταγλωττισμένη)



ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ STOP!
ΑΝΤ1 21.15
Μουσική κωμωδία, 1971 (Έγχρ.), 90'

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Ζωή Λάσκαρη, Βαγγέλης Σειληνός, Χρόνης Εξαρχάκος.

Οι –τρεις στον αριθμό– κληρονόμοι ενός πλακιώτικου αρχοντικού φιλονικούν για την τύχη του.

Τα χαρακτηριστικά ενός δαλιανίδειου μιούζικαλ είναι εδώ διογκωμένα και γι’ αυτό το αποτέλεσμα δεν παρακολουθείται τόσο ευχάριστα. Κιτς, stop!


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΔΤ 21.30
Ιστορική, 2004 (Έγχρ.), 173'

ALEXANDER. Αμερικανο-γερμανική ταινία του Όλιβερ Στόουν, με τους Κόλιν Φάρελ, Αντζελίνα Τζολί, Βαλ Κίλμερ.

Η ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τον προβοκάτορα Όλιβερ Στόουν.

Πομπώδης, μακρόσυρτη, ακαδημαϊκή βιογραφία, που βγάζει εξαρχής τα συμπεράσματα τα οποία κανονικά θα εξήγαγε η δραματουργική ανάπτυξη. Ενίοτε εντυπωσιακή, ενίοτε χαώδης, κυρίως όμως ανεπαρκής αφού αδυνατεί να αναπτύξει έναν απόλυτα πειστικό λόγο για τα ιστορικά κίνητρα.


ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
MEGA 22.30
Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 100'

50 FIRST DATES. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Σίγκαλ, με τους Άνταμ Σάντλερ, Ντρου Μπάριμορ, Ρόμπι Σνάιντερ.

Ο Άνταμ Σάντλερ εφευρίσκει διαφορετικούς τρόπους για να φλερτάρει καθημερινά την Ντρου Μπάριμορ, της οποίας η μνήνη έχει ακινητοποιηθεί στην ημερομηνία του ατυχήματός της.

Μια ανέμπνευστη «Μέρα της Μαρμότας» με τον Σάντλερ να μην πολυπείθει για τον έρωτά του, αλλά και να μην πλουτίζει το ρόλο.


ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΟΣ
STAR 22.45
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 162'

KING SOLOMON’S MINES. Αμερικανική τηλεταινία του Στιβ Μπόγιουμ, με τους Πάτρικ Σουέιζι, Άλισον Ντούντι, Ρόι Μάρσντεν.

Ο Άλαν Κουότερμεϊν αναλαμβάνει να ανακαλύψει έναν άντρα που βρισκόταν στα ίχνη των ορυχείων του Σολομώντα.

Για να κυλήσουν οι τρεις ώρες αυτής της καρτποσταλικής μεταφοράς του μυθιστορήματος του Χένρι Ράιντερ Χάγκαρντ, προστίθεται ένα ειδύλλιο, το οποίο κάνει τον σκληροτράχηλο ήρωα μετροσέξουαλ.


KASABA
ΒΟΥΛΗ 24.00
Δραματική, 1997 (Έγχρ.), 85'

Τουρκική ταινία του Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, με τους Τσιχάτ Μπουτούν, Εμίν Τσεϊλάν, Φάτμα Τσεϊλάν.

Η πρώτη ταινία του Τούρκου σκηνοθέτη («Μακριά», «Κάποτε στην Ανατολία») μαρτυρά με τον καλύτερο τρόπο ότι εκείνος ξεκίνησε από το χώρο της φωτογραφίας. Χωρίς σχεδόν καθόλου πλοκή και βασισμένος σ’ ένα αυτοβιογραφικό διήγημα της αδερφής του, ο Τσεϊλάν παρακολουθεί τη ζωή των μελών μιας οικογένειας κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του χρόνου. Κάθε θεματική ενότητα της ταινίας (το σχολείο, το δάσος κ.τ.λ.) έχει περισσότερο τη λογική ενός φωτογραφικού άλμπουμ, όπου οι φωτογραφίες έχουν μπει σε χρονολογική σειρά, παρά εκείνη μιας γνήσιας δραματουργικής αφήγησης.

Αυτό, όμως, δεν της στερεί ουσία και περιεχόμενο, μιας και ο Τσεϊλάν φροντίζει ακόμη και μέσα από την αφαίρεση και το μινιμαλισμό να θέσει έως και ζητήματα διαμόρφωσης εθνικής ταυτότητας και πατριωτισμού (όπως στην εντυπωσιακή αρχική σεκάνς του σχολείου) ή να κάνει καίριες παρατηρήσεις για τη σκληρότητα που ξυπνά η φύση ακόμη και σ’ ένα μικρό αγόρι. Τελικά, όμως, αυτή η ακρίβεια και η επιμονή σε μικρές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της κοινωνικής υπόστασης του ατόμου δείχνουν ένα σκηνοθέτη με γνήσια καλλιτεχνική φλέβα, που, ωστόσο, δεν είναι ακόμα ώριμος ν’ αφηγηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία.


ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ
ΔΤ 00.30
Δραματική, 1965 (Α/Μ), 84'

Ελληνική ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη, με τους Νίκο Κούρκουλο, Μαίρη Χρονοπούλου, Δέσπω Διαμαντίδου.

Ένας πρώην κατάδικος που ψάχνει να βρει τη μητέρα του, προσπαθεί ταυτόχρονα να ξεκόψει από τον υπόκοσμο.

Ο Νίκος Φώσκολος γεμίζει το σενάριο αυτού του φιλόδοξου ελληνικού φιλμ νουάρ με ανυπόφορους μελοδραματισμούς. Δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για τον πολύ γοητευτικό Νίκο Κούρκουλο και την ατμοσφαιρική φωτογραφία.


ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ
MEGA 00.45
Περιπέτεια, 2005 (Έγχρ.), 97'

INTO THE SUN. Αμερικανική ταινία του Μινκ, με τους Στίβεν Σίγκαλ, Μάθιου Ντέιβις, Τακάο Οσάουα.

Πρώην πράκτορας της CIA που ξέρει απ’ έξω κι ανακατωτά τη Γιακούζα (μαντέψτε ποιος), φτάνει στο Τόκιο για να εξιχνιάσει τη δολοφονία του κυβερνήτη της πόλης.

Μια από τις καλύτερες ταινίες του Σίγκαλ (νιώθω περίεργα που το γράφω), γιατί έχει μια στοιχειώδη πλοκή και μπόλικη δράση στο φωτισμένο με νέον Τόκιο.


ΟΛΟΙ ΠΟΘΟΥΝ ΤΗ ΜΑΝΤΙ ΛΕΪΝ
STAR 02.30
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 90'

ALL THE BOYS LOVE MANDY LANE. Αμερικανική ταινία του Τζόναθαν Λεβάιν, με τους Άμπερ Χερντ, Μάικλ Γουέλτς, Άαρον Χιμελστάιν.

Μια παρθένα κοπέλα περνάει ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή ανάμεσα σε αγόρια που την επιθυμούν διακαώς, αλλά ένας δολοφόνος που τη θέλει ολόδική του αρχίζει να εξολοθρεύει την παρέα της.

Μετά από αρκετά χρόνια στο συρτάρι, το στιλάτο, αλλά καθόλου ανατρεπτικό θρίλερ του Τζόναθαν Λεβάιν («50/50», «Χυμαδιό») βγήκε πριν από ένα μήνα στις αμερικανικές αίθουσες! Αν και με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την ψυχολογία των αγοριών που ποθούν την ηρωίδα, καθώς και καλλιτεχνική φροντίδα, το αποτέλεσμα θυμίζει μέρος ενός slasher franchise που έχει μάλιστα απομακρυνθεί από την πρωτότυπη ταινία.


ΞΕΝΟΙΑΣΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ
MEGA 03.00
Σινεφίλ, 1969 (Έγχρ.), 95'

EASY RIDER. Αμερικανική ταινία του Ντένις Χόπερ, με τον ίδιο και τους Πίτερ Φόντα, Τζακ Νίκολσον.

Δυο χίπιδες ξεκινούν με τις μηχανές τους από το Λος Άντζελες για τη Νέα Ορλεάνη, διασχίζοντας μια επαρχιακή Αμερική γεμάτη απρόοπτες συναντήσεις και παράξενους χαρακτήρες.

Ταινία ορόσημο του μοντέρνου αμερικανικού σινεμά και της κινηματογραφικής αντικουλτούρας, ο «Ξένοιαστος Καβαλάρης» αντανακλά όσο καμιά άλλη ταινία το ανήσυχο πνεύμα της εποχής της. Σαν ένα ροκ γουέστερν αποτυπώνει την αίσθηση της ελευθερίας του ανοιχτού ορίζοντα και των ατέλειωτων freeways, ενώ σαν ένα ρεαλιστικό δράμα διαπιστώνει την πικρή διάψευση του νέου american dream. Σκηνοθετική αμεσότητα, αληθινοί αντιήρωες, ένα αξέχαστο σάουντρακ (Steppenwolf, The Band, Τζίμι Χέντριξ, The Byrds) και μια τεράστια εμπορική επιτυχία.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου