Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ 

STAR 21.10
Φαντασίας, 2008 (Έγχρ.), 96'

NIM’ S ISLAND. Αμερικανική ταινία των Μαρκ Λέβιν και Τζένιφερ Φλάκετ, με τους Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, Τζόντι Φόστερ, Τζέραρντ Μπάτλερ.

Γραμμένο με απλό, τρυφερό και χιουμοριστικό τρόπο, το μυθιστόρημα τής Γουέντι Ορ αποτελεί πρώτης τάξεως μαγιά για χολιγουντιανή ταινία οικογενειακής φαντασίας – όπερ και εγένετο. Η γλυκιά Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν («Little Miss Sunshine») έγινε η Νιμ, η οποία ζει με τον επιστήμονα πατέρα της σ’ ένα ερημικό νησί του Ειρηνικού. Όταν ο τελευταίος αγνοείται μεσοπέλαγα μετά από μια καταιγίδα, η μικρή ζητά βοήθεια από την αγαπημένη της συγγραφέα, με την οποία αλληλογραφεί. Αν και αγοραφοβική, εκείνη, με τη μορφή της Τζόντι Φόστερ, θα ξεκινήσει από το Σαν Φρανσίσκο για το άγνωστο.


Η περιπέτεια θα τις κάνει ηρωίδες στη δική τους ιστορία, μ’ έναν αρκετά κωμικό κι άλλο τόσο αναμενόμενο τρόπο, όσο χρειάζεται για να δοκιμαστούν εκ του ασφαλούς τα συναισθήματα του προεφηβικού κοινού. Τα στάνταρ της παραγωγής δεν προδίδουν τις προσδοκίες, οι οποίες στα χέρια του τηλεοπτικού σεναριακού και σκηνοθετικού διδύμου Μ. Λέβιν-Τζ. Φλάκετ δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα υψηλές.


ΝΥΧΤΑ ΓΑΜΟΥ

ΑΝΤ1 21.15
Κωμωδία, 1967 (Έγχρ.), 91'

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Κώστα Βουτσά, Μάρθα Καραγιάννη, Φαίδωνα Γεωργίτση.

Σ’ ένα ξενοδοχείο δύο νιόπαντρα ζευγάρια λύνουν τις παλιές αισθηματικές τους διαφορές.

Από τις καλές κωμωδίες παρεξηγήσεων του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, με τον μαμόθρεφτο Κώστα Βουτσά και τον Γιάννη Βογιατζή να ξεχωρίζουν ερμηνευτικά.


ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΔΤ 21.30
Κωμωδία, 1993 (Έγχρ.), 107'

Γαλλική ταινία του Ζαν-Μαρί Πουαρέ, με τους Ζαν Ρενό, Κριστιάν Κλαβιέ, Βαλερί Λεμερσιέ.

Ο κόμης Γοδεφρίγος και ο υπηρέτης του, ο Ζακάρ, ζουν στο Μεσαίωνα και το μόνο που θέλουν είναι να μπορέσουν να γυρίσουν δύο μέρες πίσω στο παρελθόν. Ο δρυΐδης της περιοχής δέχεται να τους εξυπηρετήσει, αλλά κατά λάθος τούς στέλνει στο μέλλον, στη σύγχρονη Γαλλία.

Κωμωδία αλά Μόντι Πάιθον που πάσχει από το άνισο σενάριο και την επίπεδη σκηνοθεσία της, αλλά διαθέτει αρκετές απίθανες και ξεκαρδιστικές σκηνές. Ο αεικίνητος Κριστιάν Κλαβιέ και ο Ζαν Ρενό (με απλανές, αγελαδίσιο βλέμμα) είναι απολαυστικοί.


FUN WITH DICK AND JANE

MEGA 22.30
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 90'

Αμερικανική ταινία του Ντιν Πάρισοτ, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Τέα Λεόνι, Άλεκ Μπάλντουιν.

Ο Ντικ και η Τζέιν ζουν μια άνετη, πολυτελή ζωή, αλλά ο κόσμος τους καταρρέει όταν ο Ντικ χάνει τη δουλειά του. Οι λογαριασμοί τρέχουν και απελπισμένο το ζευγάρι διαπράττει ληστείες αλά Μπόνι και Κλάιντ.

Ριμέικ της μαύρης κωμωδίας «Χρυσοδάκτυλος της Υψηλής Κοινωνίας» του 1977, που υπακούει στις επιταγές της χολιγουντιανής (χαζο)κωμωδίας.


KICK ASS

STAR 23.00
Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 117'

Αμερικανοαγγλική ταινία του Μάθιου Βον, με τους Άαρον Τζόνσον, Κρίστοφερ Μιντζ-Πλας, Κλόι Γκρέις Μόρετζ.

Οι εποχές αλλάζουν γρήγορα, και όχι μόνο για τους κοινούς θνητούς. Έτσι, ακόμα και οι υπερήρωες πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και το «Kick Ass» τούς δίνει την κινηματογραφική κλοτσιά προς μια νέα κατεύθυνση, αυτήν της παρωδίας, η οποία ρίχνει τις κόμικς συμβάσεις του είδους στο μπλέντερ του χιούμορ, χωρίς να τις προδίδει, αλλά και χωρίς να φοβάται να τους επιτεθεί κατά μέτωπο. Όπως, άλλωστε, ο Πίτερ Πάρκερ του «Spider Man» ή ο Μπρους Γουέιν του «Μπάτμαν», ο Ντέιβιντ Λιζέφσκι είναι ένας συνηθισμένος ψιλοσπασίκλας κι ελάχιστα cool έφηβος δίχως υπερφυσικές δυνάμεις. Η μετατροπή του σε superhero αποτυπώνει ξεκαρδιστικά τη σεξουαλική και κοινωνική ανασφάλεια των σύγχρονων τινέιτζερ, με την επιρροή της ποπ κουλτούρας γενικότερα και του Internet ειδικότερα να παίζει καθοριστικό ρόλο.

Ο Βρετανός Μάθιου Βον («Layer Cake», «Αστερόσκονη») εμπνέεται από το μπεστ σέλερ κόμικς του Μαρκ Μίλαρ και προχωρά πολύ μακρύτερα από το «ο καθένας μας μπορεί να γίνει (υπερ)ήρωας». Νιώθει άνετα μέσα σ’ έναν κόσμο που αγγίζει την υπερβολή και τη φαντασία χωρίς να αυθαιρετεί, ενώ παίζει με τα όρια της γραφικής βίας, τις κινηματογραφόφιλες αναφορές και τις βιντεοκλιπίστικες αφηγηματικές τεχνικές. Στήνει ένα σαρκαστικό –πλησιάζοντας τη φάρσα– υπερηρωικό γαϊτανάκι μεταμφιέσεων και ψεύτικων ταυτοτήτων βουτηγμένο στο μαύρο χιούμορ, κλείνοντας, από τη μια, διαρκώς το μάτι στο νεανικό κοινό, αφήνοντας, από την άλλη, το αναρχικής διάθεσης κινηματογραφικό του υλικό να ανασάνει ελεύθερο.


ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ Ο ΕΡΩΤΑΣ

MEGA 00.45
Κομεντί, 1997 (Έγχρ.), 105'

FOOLS RUSH IN. Αμερικανική ταινία του Άντι Τέναντ, με τους Μάθιου Πέρι, Σάλμα Χάγιεκ, Τζιλ Κλέιμπουργκ.

Δύο κεραυνοβόλα ερωτευμένοι αντιμετωπίζουν τα πρώτα σύννεφα στη συμβίωσή τους.

Και μετά ήρθε η βαρεμάρα.


ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗ

STAR 01.30
Θρίλερ, 2008 (Έγχρ.), 108'

DECEPTION. Αμερικανική ταινία του Μαρσέλ Λανγκενέγκερ, με τους Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Χιου Τζάκμαν, Μισέλ Γουίλιαμς.

Η γνωριμία του μοναχικού λογιστή Τζόναθαν με τον δυναμικό δικηγόρο Γουάιατ, ο οποίος του μαθαίνει τα μυστικά του απόκρυφου σεξ κλαμπ «The List», η εμφάνιση της μοιραίας «S» και η αποκάλυψη μιας καλοστημένης παγίδας δεν είναι παρά μια flashy σινε-ταχυδακτυλουργία που ξεκινά σαν ατμοσφαιρική ταινία μυστηρίου και συνεχίζεται σαν βαρετή περιπέτεια.

Ο βραβευμένος διαφημιστής Μαρσέλ Λανγκενέγκερ νομίζει ότι γυρίζει σποτάκι 100 λεπτών για τον Αρμάνι, ο Χιου Τζάκμαν βαριέται και οι ερωτικές σκηνές είναι οι πιο ξενέρωτες που έχεις δει.


ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΑΡΟΝΟΥ ΜΙΝΧΑΟΥΖΕΝ

MEGA 03.00
Φαντασίας, 1989 (Έγχρ.), 125'

THE ADVENTURES OF BARON MUNCHAUSEN.

Αμερικανική ταινία του Τέρι Γκίλιαμ, με τους Τζον Νέβιλ, Έρικ Άιντλ, Σάρα Πόλεϊ. Ο βαρόνος Μινχάουζεν ψάχνει τους πέντε πιστούς υπηρέτες του για να γλιτώσει με τη βοήθειά τους μια πόλη από την πολιορκία των Τούρκων.

Αυτό το εκθαμβωτικό υπερθέαμα συνδυάζει τη μαγεία του παραμυθιού με έναν προβληματισμό γύρω από την απελευθερωτική και ζωογόνα δύναμη της φαντασίας απέναντι στον ορθολογισμό, στην τεχνοκρατία και στο μιλιταρισμό. Ο Τέρι Γκίλιαμ δεν ξεχνά ότι ήταν μέλος των Μόντι Πάιθον, και η ταινία του, πέρα από τρέλα, περιέχει το γνώριμο σαρδόνιο χιούμορ της θρυλικής ομάδας.


EXTREME MOVIE

STAR 03.45
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 86'

Αμερικανική ταινία των Άνταμ Τζέι Έπστιν και Άντριου Τζέικομπσον, με τους Φράνκι Μιούνις, Μάικλ Σέρα, Μάθιου Λίλαρντ.

Οι περιπέτειες ενός εφήβου μέχρι να χάσει την παρθενιά του με τον τρόπο που επιθυμεί και όχι όπως τον προτρέπουν οι συμμαθητές του.

Κακόγουστη σεξοκωμωδία από τους δημιουργούς του «Not Another Teen Movie» και άλλους 8 (!) σεναριογράφους, μεταξύ των οποίων ο Άνταμ Σάμπεργκ και ο Κρις Μίλερ του «Βρέχει Κεφτέδες».

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου