Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

"Το χαμόγελο της Τζοκόντας" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Το χαμόγελο της Τζοκόντας» και τα δάκρυα της απουσίας του Μάνου Χατζιδάκι θα συναντηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την εκτέλεση του ιστορικού έργου από την εξαιρετική Καμεράτα και την Όλια Λαζαρίδου, ως άλλη Τζοκόντα, μέσα από κείμενα του ίδιου του συνθέτη... Η Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της μουσικής, υπό την καθοδήγηση του σπουδαίου μαέστρου Γιώργου Πέτρου θα παρουσιάσει ένα από τα αγαπημένα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, όπως είχε κάνει και η Ορχήστρα των Χρωμάτων ένα χρόνο μετά το θάνατό του υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και πάλι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Το πρώτο μέρος της συναυλίας θα αποτελείται από τα τέσσερα δημοφιλή Κοντσέρτα του μεγάλου συνθέτη του ιταλικού μπαρόκ, Αντόνιο Βιβάλντι σε όργανα εποχής:
το Koντσέρτο για έγχορδα σε ντο μείζονα RV 113, το Κοντσέρτο  για τέσσερα βιολιά σε σι ελάσσονα RV 580, το Kοντσέρτο για δύο βιολιά σε λα ελάσσονα RV 522, αλλά και το πολυαγαπημένο Κοντσέρτο για δυο Μαντολίνασε σολ μείζονα, RV 532 θα ζωντανέψουν μέσα από τα όργανα εποχής των σολίστ της Ορχήστρας Σέρτζιου Ναστάσα, Liu Jing, Julieta Avetyan, Otilia Alitei (βιολί), αλλά και των Θεόδωρου Κίτσουκαι Ana Belén Tejedor de la Iglesia  στο μαντολίνο, αντίστοιχα.

Ο ίδιος ο Χατζιδάκις στο σημείωμα της δισκογραφικής έκδοσης του δίσκου αναφέρει τα εξής: «Βρίσκομαι σε μια αίθουσα συναυλιών. Παίζουν Βιβάλντι και με το πρώτο θέμα βλέπω το κάθισμα πλάι μου αδειανό... Μια καταιγίδα ξέσπασε κραυγάζοντας... ένα σφύριγμα σκίζει την πολιτεία στα δυο... αφήνοντας να διαφανεί ο ήχος από ένα παλιό τσέμπαλο... Όλα αυτά μπερδεύτηκαν μέσα μου, μαζί με ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν από λίγες μέρες και που εξακολουθούσε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου...».

Λίγα λόγια για το έργο: 
Το Χαμόγελο της Τζοκόντας γράφτηκε το 1964 στη Νέα Υόρκη. Ο Μάνος Χατζιδάκις το εμπνεύστηκε με αφορμή μια γυναίκα που είδε να περπατά με «απελπισμένη αδιαφορία», κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης στη πόλη της Νέας Υόρκης, μέσα στη μοναξιά του πλήθους. Ο ίδιος έψαξε να τη βρει. Χωρίς αποτέλεσμα. Το περιστατικό αυτό σε συνδυασμό με το αινιγματικό ‘Χαμόγελο της Τζοκόντας’, τον περίφημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που κοσμούσε το εξώφυλλο ενός βιβλίου στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου, αλλά και με ένα «εξαίσιο μουσικό θέμα» του Βιβάλντι που τριγυρνούσε στο μυαλό του, είναι η πηγή της έμπνευσης γι’ αυτό το υπέροχο έργο. Το έργο ηχογραφήθηκε με παραγωγό τον σταρ Κουΐνσι Τζόουνς και  λατρεύτηκε  από  γενιές ελλήνων (και όχι μόνο!). Σύνθεση με έντονο ελληνικό άρωμα, αποτελείται από δέκα τραγούδια (Όταν έρχονται τα σύννεφα, Κοντέσα Εστερχάζυ, Η παρθένα της γειτονιάς μου, Βροχή, Προσωπογραφία της μητέρας μου, Κοντσέρτο, Ο κ. Νολλ», Οι δολοφόνοι, Βραδινή επιστροφή και Χορός με τη σκιά μου), που γράφθηκαν «με ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων» με αφορμή τη μοναχική αυτή γυναίκα μέσα στο πλήθος. «Κάθε τραγούδι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της, μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί»

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 20:30 Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης Η συναυλία γίνεται με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε Μέγας χορηγός της Ορχήστρας είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Τιμές εισιτηρίων € 16 ,00 – 30,00 – 43,00  - 60,00 (Διακεκριμένη Ζώνη) Ειδικές τιμές € 8,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 11,00 (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

(musicpaper)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου