Τρεις επιστήμονες μοιράζονται το φετινό Βραβείο Νόμπελ Χημείας. Είναι οιMartin Karplus, από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και το Χάρβαρντ,Michael Levitt από το Στάνφορντ και Arieh Warshel από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.


Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ, το βραβείο απονέμεται στους τρεις επιστήμονες για την ανάπτυξη μοντέλων για περίπλοκα χημικά συστήματα.

«Οι επιστήμονες έθεσαν τα θεμέλια για τα δυναμικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την κατανόηση και πρόβλεψη χημικών διαδικασιών»,σημειώνεται στην ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. «Τα υπολογιστικά μοντέλα που αντανακλούν την πραγματική ζωή είναι κρίσιμα για το μεγαλύτερο μέρος της προόδου που γίνεται στη χημεία σήμερα».

Στη Φυσική, που ανακοινώθηκε χθες, βραβεύτηκε το λεγόμενο «σωματίδιο του Θεού» ή μποζόνιο Χιγκς, δηλαδή οι επιστήμονες François Englert και Peter W. Higgs για τη μελέτη τους για τη μάζα των υποατομικών σωματιδίων.

Το Νόμπελ Ιατρικής 2013 απονεμήθηκε τη Δευτέρα στους James E. Rothman, Randy W. Schekman και Thomas C. Südhof οι οποίοι τιμήθηκαν για τη μελέτη τους με επίκεντρο το σύστημα μεταφοράς των κυττάρων.

Η εβδομάδα απονομών συνεχίζεται αύριο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, την Παρασκευή με το Νόμπελ Ειρήνης και τη Δευτέρα με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών.

Σε τρεις επιστήμονες το Νόμπελ Χημείας 2013
(parapolitika)