Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ… ΜΩΡΟ

ALPHA 21.45
Κωμωδία, 2011 (Έγχρ.), 86'

Ελληνική ταινία του Νίκου Ζαπατίνα, με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Σάκη Μπουλά, Μαρκέλλα Γιαννάτου.

Ο Αλκιβιάδης είναι χρεωμένος, απατημένος και απελπισμένος. Ο Νώντας είναι ένας περπατημένος άνθρωπος της νύχτας με ένα μωρό στην αγκαλιά. Η συνάντησή τους είναι η αρχή μιας υπέροχης φιλίας και μιας περιπλάνησης γεμάτης εκπλήξεις.


Φιλιππίδης και Μπουλάς, με τη βοήθεια της χαριτωμένης μικρής Αγγελικής Παυλοπούλου, αυτοσχεδιάζουν, ανταλλάσσουν μερικές αστείες ατάκες, επιστρατεύουν μούτες και κουβαλούν στις πλάτες τους το φιλμ, το οποίο χωρίς πολλές «επιδιορθώσεις» σεναρίου και παραγωγής θα μπορούσε να φτάσει πολύ μακρύτερα. Με σφιχτότερο εσωτερικό ρυθμό, λίγο πιο στρογγυλή ψυχολογική προσέγγιση (ο Νώντας δεν πείθει λεπτό για άνθρωπος που κουβαλάει πιστόλι και μάλιστα με… σιγαστήρα), στοιχειωδώς τολμηρότερη κοινωνική ματιά (στην οικονομική κρίση) κι ένα βήμα πιο μπροστά από την τηλεοπτική αισθητική, θα είχαμε Μια Φορά, Ένα Μωρό και μια αξιοπρεπή, το ίδιο εμπορική, κινηματογραφική κωμωδία.


ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ

(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2011 (Έγχρ.), 92'

THE MECHANIC. Αμερικανική ταινία του Σάιμον Γουέστ, με τους Τζέισον Στέιδαμ, Μπεν Φόστερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ.

Δύο χρόνια πριν από τον «Εκδικητή της Νύχτας» (1974), το περιπετειώδες θρίλερ που επιβεβαίωσε το στάτους του Τσαρλς Μπρόνσον ως απόλυτου tough guy των ’70s, ο σκηνοθέτης Μάικλ Γουίνερ και ο διάσημος σταρ είχαν συνεργαστεί στο εξίσου επιτυχημένο «Μούτρο». Εκεί ένας μεθοδικός επαγγελματίας δολοφόνος αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει τον παρορμητικό γιο ενός παλιού του φίλου, χωρίς να του έχει αποκαλύψει ένα θανάσιμα μοιραίο μυστικό.

Το καλογραμμένο σενάριο του υποψήφιου για Όσκαρ Λιούις Τζον Καρλίνο («Seconds») κάνει αυτήν τη ρουτινιάρικα σκηνοθετημένη περιπέτεια να διατηρεί ακόμη κάτι από την αρχική πρωτοτυπία και το νεύρο της, στοιχεία τα οποία σοφά υιοθετεί και το ριμέικ του Σάιμον Γουέστ («Con Air», «Lara Croft: Tomb Raider»). Γρήγορο μοντάζ, δυναμικότερος αφηγηματικός ρυθμός, cool attitude που ταιριάζει στον φλεγματικό Τζέισον Στέιθαμ κι ένας θερμόαιμος Μπεν Φόστερ («Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα», «30 Μέρες Νύχτα»), πολύ πειστικότερος από τον ξεχασμένο Γιαν-Μάικλ Βίνσεντ του πρωτότυπου φιλμ. Οι απαραίτητες γραφικότητες και οι μικρές υπερβολές κρατούν, βέβαια, χαρακτήρες και καταστάσεις στα ρηχά.


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ

STAR 01.45
Κωμωδία, 1994 (Έγχρ.), 119'

LITTLE BIG LEAGUE. Αμερικανική ταινία του Άντριου Σάινμαν, με τους Λιούκ Έντουαρντς, Τίμοθι Μπάσφιλντ, Τζον Άστον.

Ένας δωδεκάχρονος κληρονομεί μια ψιλοαποτυχημένη ομάδα μπέιζμπολ, αντικαθιστά τον προπονητή της και, βέβαια, την οδηγεί στη νίκη.

Success story κατάλληλο δι’ ανηλίκους. Αμερικανούς ανηλίκους δηλαδή, που τους αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου