Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Reuters: Το Νοέμβριο η απόφαση για το τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε βιαστική τη συζήτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με το Reuters αυτό θα τεθεί σε δύο μήνες. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου, η Ευρωζώνη είναι πιθανό να αποφασίσει για ένα τρίτο πρόγραμμα το Νοέμβριο, μόλις οι επιθεωρητές ολοκληρώσουν την εκτίμηση των προσπαθειών της Ελλάδας για την εφαρμογή των επώδυνων μεταρρυθμίσεων.


Το πρακτορείο αναφέρει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ελλάδας πως η Αθήνα θα χρειαστεί 10-11 δισ. ευρώ από μία νέα χρηματοδότηση για το διάστημα 2014-2015, πέρα από αυτά που έχουν συμφωνηθεί έως τώρα. Αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αρνήθηκαν να καθυστερήσουν την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, σε αντίθεση με τα όσα είχαν συμφωνηθεί από το Eurogroup, όταν εκπονήθηκε το τρέχον πρόγραμμα.

Οπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ως το δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλά η απόφαση πρέπει να ληφθεί το αργότερο ως το Νοέμβριο, καθώς το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα μόνο αν αυτό έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως 12 μήνες νωρίτερα.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο το αν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας θα καλυφθεί με νέα δάνεια. Το Reuters όμως εκτιμά πως η Ευρωζώνη δεν έχει άλλη λύση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, οι εναλλακτικές επιλογές για την Ελλάδα περιλαμβάνουν μία πρόωρη επιστροφή στις αγορές με βραχυπρόθεσμα ομόλογα και την εκ νέου ανάθεση αχρησιμοποίητων κονδυλίων που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στο μεταξύ, το Reuters εμφανίζει δύο διαφορετικές εκδοχές για το ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα υπάρξει απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους, δεν θα συμβεί. Είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστώ», ανέφερε στο πρακτορείο αξιωματούχος της Ευρωζώνης που μετέχει στις συζητήσεις για την Ελλάδα. «Αν τα δάνεια μετατραπούν σε 'δωρεά' αυτό θα αλλάξει δομικά την φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και δεν βλέπω καμία ετοιμότητα για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή όμως έτερο στέλεχος, του οποίου δηλώσεις φιλοξενούνται στο δημοσίευμα, τόνισε πως ότι η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια ύψους 53 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα παράγει πολύ μικρό όφελος. «Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο που ισοδυναμεί με το τρίμηνο Euribor, δηλαδή 0,22-0,23% συν ένα περιθώριο 0,5%. Αν κόψεις τελείως το περιθώριο -αυτό μπορεί να γίνει- το αποτέλεσμα είναι 265 εκατ. ευρώ».

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου