Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Financial Times: Η Ελλάδα θα γλιτώσει από την Χρυσή Αυγή, μόνο εάν αποκαλύψει την βάρβαρη συμπεριφορά της

Η τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι και πάλι στο επίκεντρο των Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν ότι πλέον δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τους Ελληνες ψηφοφόρους «να κλείσουν τα μάτια» μπροστά στη βιαιότητα του ακροδεξιού κόμματος.


Σε δημοσίευμα τους με τίτλο «Σκοτάδι την αυγή», οι FΤ τονίζουν πως από την στιγμή που το ακροδεξιό κόμμα εισήλθε στη Βουλή, η «κυβέρνηση έχει αποτύχει να περιορίσει με κάποιον σοβαρό τρόπο την βίαιη φύση των μελών της. Οι αξιωματούχοι φοβούνται να κάνουν επιτεθούν δημόσια σε ένα κόμμα το οποίο έχει γίνει πολύ γρήγορα μια σημαντική δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή».

Από την αιχμηρή επίθεση του δημοσιεύματος στη Χρυσή Αυγή, δεν θα μπορούσε να λείπει και η τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, για την οποία το άρθρο επισημαίνει πως «πλέον είναι αδύνατο για το πολιτικό σύστημα ή τους ψηφοφόρους να κλείσουν τα μάτια μπροστά στη βίαιη φύση της Χρυσής Αυγής. Αν και η ηγεσία της αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν, οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής έχουν γίνει πολύ ανοιχτοί στις απειλές τους εναντίον μεταναστών και στους ιδεολογικούς τους αντιπάλους. Την ίδια στιγμή, έχουν εκμεταλλευτεί την ένταση του λαού δημιουργώντας ''τράπεζες'' φαγητού ''μόνο για Ελληνες'', καθώς και με την προστασία συνταξιούχων. Η αίσθηση ατιμωρησίας που έχουν πολλά από τα μέλη της, έχει αυξηθεί παράλληλα με την άνοδο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις».

Στη συνέχεια, οι Financial Times αναφέρονται και στις εκκλήσεις ορισμένων βουλευτών να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, καθώς και στις αντίστοιχες προτάσεις άλλων βουλευτών οι οποίοι θέλουν να χαρακτηριστεί η ακροδεξιά οργάνωση εγκληματική συμμορία. «Oμως το σύνταγμα απαγορεύει την απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος. Ούτε τα ήδη βαριά νομοθετικά βιβλία στην Ελλάδα χρειάζονται αναθεώρηση. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι περισσότερο από επαρκής για να εντοπιστούν όσοι υποκινούν τη βία ή λυμαίνονται τους αθώους. Το μόνο που χρειάζεται είναι η δέσμευση για την επιβολή της νομοθεσίας, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στη Νέα Δημοκρατία, η οποία σύμφωνα με τους FT «ίσως να φοβάται πως θα χάσει ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους οι οποίοι αποχωρούν ενόψει δημοτικών εκλογών. Αυτό δεν είναι αποκλειστικό ελληνικό φαινόμενο. Ξενοφοβικά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος στην Ουγγαρία, την Σουηδία ακόμη και την Γαλλία, Αλλά η απάντηση δεν είναι ούτε η αποδοχή των πράξεων βίας, ούτε να μπει η Χρυσή Αυγή στον ''υπόνομο''. Η ελκυστικότητα της σαν αντισυστημική φωνή απλά θα ενισχυθεί».

Κλείνοντας, οι Financial Times επισημαίνουν ότι «το πιο αποτελεσματικό μέσο εξουδετέρωσης της Χρυσής Αυγής είναι να αποκαλυφθεί η βάρβαρη συμπεριφορά των οπαδών της που η ηγεσία του κόμματος δεν κάνει τίποτα για να την αποθαρρύνει».

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου