Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

"Βαθιά τομή στην ιστορία της χώρας οι συλλήψεις της Χρυσής Αυγής" - Τι μεταδίδουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Για "Όψιμη αφύπνιση" και "βαθιά τομή στην ιστορία της χώρας" κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης της Γερμανίας, που από το πρωί μεταδίδουν αναλυτικά ρεπορτάζ για τις συλλήψεις του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Χρυσής Αυγής, με ανταπόκριση από την Αθήνα.  


"Η ελληνική δικαιοσύνη κάνει σοβαρά τη δουλειά της στον αγώνα κατά της ακροδεξιάς βίας", σημειώνει το Spiegel και προσθέτει: "Η Ελλάδα υποσχέθηκε σκληρή αντίδραση εναντίον του ακροδεξιού εγκλήματος μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσα, και τώρα μετά τις υποσχέσεις βλέπουμε και τις πρώτες συνέπειες".

Για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Αθήνα γράφει και η εφημερίδα Handelsblatt: "Ο Νίκος Μιχαλολιάκος προφανώς θα χαιρόταν για το Σαββατοκύριακο με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Αλλά το Σάββατο ξεκίνησε άσχημα γι αυτόν και τους ακολούθους τους, που τον αποκαλούν Φύρερ….Οι συλλήψεις αποτελούν σημείο τομής για την 28χρονη ιστορία τη Χρυσής Αυγής. Για πρώτη φορά από την πτώση των συνταγματαρχών, συλλαμβάνονται πολιτικοί και βουλευτές. Για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα επίκειται απαγόρευση κόμματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το κόμμα στις εκλογές του 2012 συγκέντρωσε 500.000 ψήφους και εκπροσωπείται στη βουλή με 18 βουλευτές, όλο αυτό σημαίνει με πολιτικούς όρους βαθιά τομή στη νεώτερη ιστορία της χώρας" παρατηρεί ο αρθρογράφος της.


Σε σχόλιό της η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τον τίτλο "Όψιμη αφύπνιση" κάνει αναφορά στις διασυνδέσεις του νεοναζιστικού κόμματος με ανθρώπους της αστυνομίας, δίνει βάρος στη προχωρημένη διάβρωση των σωμάτων ασφαλείας που έχει ξεκινήσει από καιρό και χαρακτηρίζει ως ανησυχητικό το ότι υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα από καιρό που δεν ελήφθησαν υπόψη.

"Μόνο μετά τη δολοφονία του Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής, η ελληνική κυβέρνηση ξαφνικά βιάστηκε να καθαρίσει τις τάξεις της αστυνομίας, η ζημιά όμως έγινε και το πολιτικό τίμημα είναι υψηλό, θα μπορούσε να κοστίσει ακόμη και το αξίωμα του Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που οι πιεσμένοι νεοναζιστές παραιτηθούν και καταστούν αναγκαίες νέες ή επαναληπτικές εκλογές" σημειώνει. 

Και επίσης επισημαίνει: "Η ριζοσπαστική αριστερά θριαμολογεί ήδη από καιρό, ζητά προσφυγή στις κάλπες χωρίς να ξέρει τι θα πρέπει να κάνει. Όλα αυτά δεν βοηθούν την Ελλάδα που χρειάζεται ηρεμία. Οι νεοναζιστές ανήκουν σε αυτούς που ωφελήθηκαν από την κρίση, πολλοί Έλληνες τους ψήφισαν από αντίδραση, τώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα αφυπνίστηκαν και τους γυρίζουν τα νώτα. Αυτό είναι και το μόνο καλό στη νέα ελληνική τραγωδία". 


 
(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου