Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, προανήγγειλε ο Γ. Μιχελάκης

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης δημάρχων και ιδιαίτερα των δημοτικών συμβούλων εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης την Τρίτη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.


«Είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε, προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, που επιθυμούν, εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική» δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους, ο Γιάννης Μιχελάκης αποκάλυψε ότι οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς ανεξάρτητα από τον συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνουν στις τοπικές εκλογές. «Για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε άλλο σημείο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Γιάννης Μιχελάκης επανέλαβε ότι η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί «βλαχοδήμαρχων» ήταν λάθος.

Έντονα αντέδρασε στις δηλώσεις του υπουργού το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «αποπολιτικοποίηση» των δημοτικών εκλογών.

«Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση», σχολίασε η Κουμουνδούρου για να προσθέσει:

«Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών ‘παραγόντων’ της συγκυβέρνησης».

«Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες» κατέληξε.

(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου