Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Ομπάμα: Θα εξετάσουμε τη Ρωσική πρόταση για τα χημικά του Άσαντ

Θετικό σημάδι χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος την πρόταση της Ρωσίας να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, ωστόσο υπογράμμισε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.


Σε μια από τις έξι συνεντεύξεις που παραχώρησε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος μιλώντας στο NBC, είπε: "Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη". Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε δε πως ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε πει πως αν ο Άσαντ δώσει τα χημικά όπλα θα αποφύγει την επίθεση προκαλώντας μάλιστα και διπλωματικό "μούδιασμα" στην Ουάσιγκτον, θα εξετάσει με τη Ρωσία διεξοδικά τη σοβαρότητα της πρότασης αυτής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σε άλλη συνέντευξή του στο PBS, αποκάλυψε ότι στην Αγία Πετρούπολη συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το ενδεχόμενο εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο θέμα της Συρίας, φουντώνοντας έτσι τα σενάρια πως η δήλωση Κερι, την οποία άρπαξε ως "Θείο δώρο" η Μόσχα δεν ήταν τυχαία και λανθασμένη αλλά κομμάτι μιας Αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας για εκτόνωση.

"Μάχη" στο Κογκρέσο με κακούς οιωνούς

Πάντως παρά τις όποιες διπλωματικές η κυβέρνηση Ομπάμα συνεχίζει τις αγωνιώδεις προσπάθειες να πείσει το Κογκρέσο για την αναγκαιότητα της επέμβασης. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως μετά τον ρωσικό ελιγμό η κατάσταση είναι ρευστή στη Γερουσία και τη Βουλή, ενώ είναι πάρα πολλοί οι βουλευτές που δηλώνουν ότι δεν θα υποστηρίξουν το σχέδιο επίθεσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρι Ρέιντ απέσυρε χθες εσπευσμάένα την πρότασή του για δοκιμαστική ψηφοφορία την Τετάρτη και πλέον όπως όλα δείχνουν θα γίνει μόνο μια στο τέλος της εβδομάδας.

Πάντως οι δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που είχαν συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, Μακκέιν και Γκράχαμ, δήλωσαν πως η πιθανότητα παράδοσης των χημικών από τον Άσαντ πρέπει να στρέψει τους βουλευτές στο να ψηφίσουν υπέρ των επιχειρήσεων. "Το Κογκρέσο θα πρέπει να προχωρήσει με τα σχέδιά του ώστε να εξετάσει και να ψηφίσει σχετικά με τη χορήγηση άδειας για χρήση στρατιωτικής δύναμης και η σημερινή εξέλιξη θα πρέπει να κάνει τα μέλη του Κογκρέσου πιο πρόθυμα να ψηφίσουν υπέρ”, δήλωσα από κοινού οι δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές.

(megatv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου