Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ραγδαία αύξηση του AIDS στους δρόμους της Αθήνας

«Προστατέψτε τις οικογένειές σας, μην πηγαίνετε με παράνομες ιερόδουλες», έλεγαν πριν από ένα χρόνο οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Και, βέβαια, καθόλου τυχαία, καθώς χρόνο με το χρόνο αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία ότι στο κέντρο της Αθήνας αναμειγνύεται ένα επικίνδυνο κοκτέιλ θανάτου.


Τα κρούσματα του AIDS και της ηπατίτιδας αυξάνονται ραγδαία, κυρίως από εκδιδόμενες που δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Μάλιστα το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι ιερόδουλες εκδίδονται με ελάχιστα χρήματα, ακόμη και με 5 ευρώ, και δεν λαμβάνουν προφυλάξεις κατόπιν απαίτησης των πελατών τους. Πελάτες οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι παντρεμένοι.

Η κατάσταση σήμερα στο κέντρο της Αθήνας φαντάζει ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς στο κράμα του AIDS και της ηπατίτιδας προστίθενται και νέα συνθετικά ναρκωτικά όπως το «σίσα», μια μορφή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, που θεωρείται, εξαιτίας της χαμηλής τιμής, το ναρκωτικό των φτωχών.

Το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής χωρίς, ωστόσο, να μπορούν να συγκρατήσουν το κύμα της παρανομίας, που αυξάνει την παραβατικότητα και τις επικίνδυνες συμπεριφορές.

Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή και διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. Φεβρωνίας Πατριανάκου, «ο θανατηφόρος ιός του AIDS παρουσιάζει νέες αλληλουχίες, οι οποίες έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά το 2010 πιθανότατα από την Ασία» ενώ έχει αλλάξει δραματικά και ο τρόπος μετάδοσης του ιού μεταξύ των ενδοφλέβιων χρηστών στην περιοχή της Αθήνας.

Αυτό έχει ως συνέπεια ο ιός να παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση. Ειδικά στον πληθυσμό των εξαρτημένων ο HIV (AIDS) παρουσιάζει επιδημική έξαρση. Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι ανάμεσα στο 2010 και το 2011 τα κρούσματα της μόλυνσης αυξήθηκαν 1.500% μεταξύ των χρηστών. Ετσι, ο επιπολασμός του ιού στους χρήστες ουσιών το 2011 αυξήθηκε ραγδαία από 0,8% σε 4,4. Στην περιοχή της Αθήνας άγγιξε το 8,1%. Την ίδια ώρα ραγδαία αύξηση σημειώνεται και στην εξάπλωση της ηπατίτιδας C μεταξύ των εξαρτημένων.

«Ιδίως στην περιοχή της Αθήνας, οι αυτοκαταστροφικές μορφές συμπεριφοράς ενισχύονται, αυξάνεται η ενέσιμη χρήση ουσιών, η κοινή χρήση σύριγγας, η παράλληλη χρήση διαφορετικών ουσιών, η καταφυγή σε νέες, φθηνές, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, οι ερωτικές επαφές χωρίς προφυλάξεις», αναφέρει στο έγγραφό της η υφυπουργός Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η βουλευτής της Ν.Δ. Φεβρωνία Πατριανάκου, στην ερώτησή της, επικαλούνταν έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία το 2011 στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία αναφέρθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων HIV λόγω της υψηλής επικράτησης του ιού στους χρήστες που λαμβάνουν ναρκωτικά σε ενέσιμη μορφή. Αναφερόταν επίσης και στην αύξηση της χρήσης των φθηνών συνθετικών ναρκωτικών.

Το «σίσα»

Η οικονομική κρίση αλλά και η ανεργία έχουν οδηγήσει τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών στα νέα συνθετικά φθηνά ναρκωτικά, τα οποία κρίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα από τους ειδικούς αφού παρασκευάζονται από επικίνδυνα υλικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα κανναβινοειδή εντοπίζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και το «σίσα» στους δρόμους της Αθήνας. «Είναι άμεση η ανάγκη λήψης δράσης που θα αναχαιτίσει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, θα περιορίσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και θα συνδέσει τους χρήστες με τα θεραπευτικά προγράμματα, κρατώντας ζωντανή την προοπτική της θεραπείας και της ένταξης», αναφέρει η υφυπουργός Υγείας.

(enet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου