Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει το κόμμα του δεν ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά την αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη
Την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί «η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό RUSSIA24.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει το κόμμα του είναι φιλοευρωπαϊκό και ότι δεν ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά την αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. «Το όραμά μας για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι των λαών, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη, είναι η κοινή Ευρώπη», τονίζει.
Επισημαίνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα μπροστά «σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο». «Δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται -επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη», παρατηρεί.
Υπογραμμίζει μάλιστα πως ο μόνος τρόπος να μπορέσει να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη είναι να βαθύνει τη δημοκρατία της και την αλληλεγγύη της. «Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, που δημιουργούν αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς, που δημιουργούν μια νέου τύπου ηγεμονία του πλεονασματικού Βορρά απέναντι στον ελλειμματικό Νότο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα οδηγηθεί στη διάλυση», προειδοποιεί.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι τα χρήματα που έχουμε πάρει από την αρχή της σύναψης της δανειακής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ δεν πηγαίνουν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αλλά για να ξεπληρώσουν, όπως σημειώνει, παλιότερα δάνεια.
«Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί αντί να μειωθεί και έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή έχουμε υποστεί μια συρρίκνωση που δεν έχει ξαναδεί η χώρα παρά μονάχα σε περίοδο πολέμου και ταυτόχρονα έχει βαθύνει η κοινωνική ανθρωπιστική κρίση», παρατηρεί.
Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο, η λύση δεν είναι «να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει». «Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη και να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι μία τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
(protothema)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου