Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Ποιους... προτιμούν τα κουνούπια;

Όσοι αναρωτιούνται γιατί αποτελούν μόνιμο… στόχο των κουνουπιών, ίσως βρουν την απάντηση στα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.

Σύμφωνα με αυτά, τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένες οσμές που αναδύονται από το ανθρώπινο σώμα και οι οποίες συνήθως παράγονται κατά την εκπνοή, αλλά μπορεί να οφείλονται και στον ιδρώτα.


Όπως έδειξαν πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα, τα κουνούπια έχουν πολύ δυνατή όσφρηση, η οποία εντοπίζει το διοξείδιο του άνθρακα που ελευθερώνεται όταν ο άνθρωπος αναπνέει. Έτσι, τα κουνούπια εντοπίζουν εκείνους που παράγουν τη μεγαλύτερη ποσότητα και οι οποίοι συνήθως είναι άτομα ο οργανισμός των οποίων καταναλώνει ενέργεια ακόμη και όταν δεν κινούνται.

Επίσης, τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από τις γυναίκες, αφενός λόγω των ορμονών τους, αφετέρου επειδή το δέρμα τους είναι πιο εκτεθειμένο λόγω του ντυσίματός τους.

Ακόμη, προσελκύονται από τα έντονα χρώματα των ρούχων, από τον ιδρώτα και από το γαλακτικό οξύ, το οποίο ελευθερώνεται από τους πόρους του δέρματος κυρίως μετά την άσκηση.

Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, τα κουνούπια δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις εγκύους επειδή ιδρώνουν περισσότερο, παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, με αποτέλεσμα να δέχονται σχεδόν τα διπλάσια τσιμπήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Όμως, δεν είναι μόνο οι φυσικές οσμές που προσελκύουν τα κουνούπια. Μελέτη που διεξήχθη πριν από μερικά χρόνια στην Ολλανδία, έδειξε ότι παίζει μεγάλο ρόλο ο αριθμός και το είδος των βακτηρίων που κατοικούν σε κάθε οργανισμό.

Κάποια κουνούπια (κυρίως αυτά που μεταδίδουν την ελονοσία) έλκονται από τις δυσάρεστες οσμές, όπως εκείνη των ποδιών όταν μυρίζουν, ενώ μελέτη του 2011 για τα αφρικανικά κουνούπια έδειξε ότι αυτά προτιμούν τα άτομα που έχουν περισσότερα βακτήρια στο δέρμα τους.

Επίσης, παλαιότερη ιαπωνική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κουνούπια προτιμούν εκείνους που καταναλώνουν αλκοόλ, ακόμη και αν αυτό δεν προέρχεται από βαριά ποτά, αλλά από μόνο μία μπύρα.

Ωστόσο, υπάρχουν και ουσίες στις οσμές του ανθρώπινου σώματος, όπως οι κετόνες, οι οποίες απωθούν τα κουνούπια. Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τον λόγο για τον οποίο οι κετόνες παράγονται από το σώμα, ούτε γιατί ο οργανισμός κάποιων ανθρώπων παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από ό,τι ο οργανισμός κάποιων άλλων, ωστόσο είναι βέβαιοι ότι ανήκουν στις ουσίες που για τα κουνούπια είναι απωθητικές.

Τέλος, υπάρχει απάντηση ακόμη και για εκείνους που νομίζουν ότι είναι… γλυκοαίματοι. Μελέτη που διεξήχθη στην Ιαπωνία το 2004 και δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Ιατρικής Εντομολογίας, έδειξε ότι τα κουνούπια προτιμούν όσους έχουν ομάδα αίματος 0 πολύ περισσότερο από ό,τι εκείνους που έχουν ομάδα αίματος Α (η Β βρίσκεται κάπου στη μέση).

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο

(naftemporiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου