Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Πνίγηκε στο αίμα η Αίγυπτος - Δεν προλαβαίνουν να μετρούν νεκρούς

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, αφού συνεχώς η χώρα πνίγεται στο αίμα με την εμφύλια σύρραξη να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σύμφωνα με το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας, ο τελευταίος απολογισμός από τις αιματηρές συγκρούσεις, ανέρχεται στους 638 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000.


Από την πλευρά τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι απευθύνουν κάλεσμα για νέα «εθνική πορεία οργής εκατομμυρίων» καλούν σήμερα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, οδηγώντας σε αιματηρές συγκρούσεις που φερνουν ολοένα και πιο κοντά στον εμφύλιο τη χώρα.

«Παρασκευή της οργής» στην Αίγυπτο -Σε νέα πορεία κάλεσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

«Οι πορείες κατά των πραξικοπηματιών θα ξεκινήσουν από όλα τα τεμένη του Καΐρου και θα κατευνθούν στην πλατεία Ραμσή μετά την προσευχή της Παρασκευής της Οργής», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter χθες ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ ελ-Χαντάντ.

Αληθινές σφαίρες χρησιμοποιούν πλέον οι αστυνομικοί

Πράσινο φως δόθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν αληθινές σφαίρες κατά όσων διαδηλωτών επιτείνονταν σε κυβερνητικά κτίρια, ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών. Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια, τις πυρπολήσεις εκκλησιών αλλά και κυβερνητικών κτιρίων, με πιο πρόσφατη τη χθεσινή επίθεση στο κυβερνείο της Γκίζας, φόβος για μία νέα αιματοχυσία οδήγησε τις Αρχές της να δώσουν την εντολή στην αστυνομία να κάνει χρήση πραγματικών πυρών ως άμυνα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση οι αστυνομικοί ή κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Οπως φαίνεται καμία από τις δυο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να καταθέσει τα όπλα για να βρεθεί ειρηνική λύση.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση έκανε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές της Αιγύπτου ώστε να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, όταν υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, συγκρούστηκαν με τις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

«Τα μέλη του Συμβουλίου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να δοθεί ένα τέλος στα βίαια επεισόδια στην Αίγυπτο και ότι τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν απαράμιλλη αυτοσυγκράτηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρέσβειρα της Αργεντινής στον ΟΗΕ, Μαρία Κριστίνα Περσιβάλ, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το 15μελες Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Αίγυπτο κεκλεισμένων των θυρών, από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Γιαν Έλιασον.

«Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν τη θλίψη τους για τα θύματα και τους θανάτους τόσων πολλών ατόμων», δήλωσε η Περσιβάλ, η οποία είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για το μήνα Αύγουστο. «Τα μέλη συμφώνησαν ότι πρέπει να σταματήσει η βία και να προωθηθεί η εθνική συμφιλίωση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε κάνει νωρίτερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει άμεσα σχετικά με την –όπως την χαρακτήρισε- «σφαγή» στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακυρώσουν όλες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να συνεχιστεί, εξαιτίας της καταστολής των αιματηρών επεισοδίων από τις ένοπλες δυνάμεις.

Τι συμβαίνει με τους Ελληνες της Αιγύπτου

Στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων οι επιτελείς έχουν αρχίσει να κοιτούν το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από τις επικίνδυνες περιοχές. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί εντολή προετοιμασίας για ενεργοποίηση του σχεδίου εκκένωσης των Ελλήνων από την Αίγυπτο, ωστόσο χθες υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου