Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013

Σχέδιο Ομπάμα για πιο προσιτή τριτοβάθμια εκπαίδευση

Σχέδιο με στόχο τη μείωση του κόστους της ανώτατης εκπαίδευσης στις ΗΠΑ παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιο αυτό προτείνει τη θέσπιση ενός συστήματος που θα κατατάσσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με βάση τις δαπάνες των φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν σε αυτά. Η θέση τους στην κατάταξη θα συνδέεται επίσης με τις ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις προς τους φοιτητές.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού επεξεργαζόταν ιδέες για να τονώσει την αμερικανική οικονομία, θα παρουσιάσει το σχέδιο αυτό κατά την έναρξη μιας προεκλογικού τύπου περιοδείας που θα κάνει στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια, στη διάρκεια της οποίας θα εκφωνήσει ομιλίες και θα συνομιλήσει με φοιτητές.

Το κόστος της φοίτησης στα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τους φοιτητές και τις οικογένειες να δανείζονται μεγάλα ποσά για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ένα πτυχίο.

Κατά μέσο όρο, το κόστος για τη φοίτηση σε ένα πανεπιστήμιο στην πολιτεία όπου διαμένει ένας νέος ή μια νέα –για ιδρύματα τετραετούς φοίτησης– ανερχόταν το 2013 στα 8.655 δολάρια, ένα ποσό αυξημένο κατά 4,8% σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου των Πανεπιστημίων που δόθηκαν στην δημοσιότητα αυτόν τον μήνα.

Η πρόταση του Ομπάμα είναι να έχει θεσπιστεί το σύστημα κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων το οποίο εισηγείται πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του 2015, ώστε φοιτητές και γονείς να μπορούν να επιλέγουν σχολές με βάσει τα συγκεκριμένα κριτήρια.

Το σχέδιο του αμερικανού προέδρου προβλέπει επίσης να συνδέονται οι επιχορηγήσεις του ομοσπονδιακού κράτους προς τους φοιτητές με το κόστος σπουδών και τις εν γένει επιδόσεις κάθε ιδρύματος, ώστε να δοθεί ένα κίνητρο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μειώσουν το ύψος της δαπάνης που αντιμετωπίζει ο φοιτητής ή η φοιτήτρια. Το σχέδιο προβλέπει ακόμα να δοθεί η δυνατότητα σε όσους αποπληρώνουν φοιτητικά δάνεια να καταβάλουν ως και 10% του βεβαιωμένου μηναίου εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του εθνικού κέντρου στατιστικής για την παιδεία, το συνολικό κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης για προπτυχιακούς φοιτητές σε ιδρύματα τετραετούς φοίτησης αυξήθηκε κατά 73% από το 2001 ως το 2011, στα 15.900 δολάρια κατά μέσο όρο.

Το ύψος των ποσού που οφείλεται σε τράπεζες από τα φοιτητικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αρχή προστασίας καταναλωτών του τομέα των χρηματοοικονομικών προϊόντων.

(ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου