Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


KILLSHOT. Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)
STAR 22.00
Αστυνομική, 2008 (Έγχρ.), 84'

KILLSHOT. Αμερικανική ταινία του Τζον Μάντεν, με τους Ντάιαν Λέιν, Μίκι Ρουρκ, Τόμας Τζέιν.

Πολύπαθο σχέδιο κινηματογραφικής μεταφοράς του ομώνυμου μυθιστορήματος του Έλμορ Λέοναρντ που εκκρεμούσε για χρόνια ανάμεσα στην Disney και τη Miramax, άλλαξε πρωταγωνιστές (Ντε Νίρο, Μόρτενσεν), σκηνοθέτη (Τόνι Σκοτ) και εξαφάνισε ολόκληρο ρόλο στο μοντάζ, αυτόν του Τζόνι Νόξβιλ, για να αποδειχθεί τελικά θορυβώδες, μα εντελώς άστοχο και απογοητευτικό.



ΔΕΣΜΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ
STAR 01.45
Θρίλερ, 1958 (Έγχρ.), 128'

VERTIGO. Αμερικανική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Μπελ Γκέντες.

Ένας αστυνομικός παραιτείται από την υπηρεσία του επειδή πάσχει από ακροφοβία. Κάποια στιγμή συναντά έναν φίλο του, ο οποίος του προτείνει να παρακολουθήσει τη γυναίκα του γιατί φοβάται ότι πάσχει από διχασμό προσωπικότητας και έχει τάσεις αυτοκτονίας. Βασισμένος σε μυθιστόρημα των Μπουαλό και Ναρσεζάκ, ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου» διατηρεί στην επιφάνειά του όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ ακαταμάχητα: μια μοιραία γυναίκα, έναν παγιδευμένο άντρα, ένα συναρπαστικό μυστήριο και, φυσικά, έναν καλοστημένο φόνο.

Πίσω τους ένα παραπλανητικό παιχνίδι ψεύτικων ταυτοτήτων, μια κατάδυση χωρίς επιστροφή στο υποσυνείδητο ενός «ευνουχισμένου» αρσενικού αλλά και η βασανιστική διαδρομή μιας γυναίκας καταδικασμένης να υποδύεται τον εαυτό της ως τα έσχατα όρια του ερωτικού πάθους. Οι σαγηνευτικές εμμονές του χιτσκοκικού σύμπαντος και η απαράμιλλη γοητεία του αφηγηματικού σινεμά δεν συνταιριάστηκαν ποτέ αρμονικότερα. Εκτός του ότι συμπυκνώνει έναν ολόκληρο κινηματογραφικό κόσμο με τρόπο συναρπαστικό, ο «Δεσμώτης του Ιλίγγου» αποτελεί ένα μοναδικό σχόλιο πάνω στους αναπαραστατικούς μηχανισμούς (ακόμα και του ίδιου του σινεμά) και μια σπαρακτική ιστορία αγάπης – τη σπαρακτικότερη ίσως που αποτυπώθηκε ποτέ σε φιλμ.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου