Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

"Μπουρλότο Λαφαζάνη" στον ΣΥΡΙΖΑ: Περιορίστηκε η Δημοκρατία στο κόμμα!

Τι λέει άρθρο στον ιστότοπο της "Αριστερής Πλατφόρμας"

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το συνέδριο φαίνεται πως περισσότερο άνοιξε μέτωπα, παρά έκλεισε. Χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο iskra , χώρο ανταλλαγής απόψεων και πολιτικών ζυμώσεων της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, το οποίο λέει πως το συνέδριο περιόρισε την δημοκρατία, και υποβάθμισε τις ριζοσπαστικές τάσεις. Καταλήγει δε με νόημα, πως όσα εκφράζει η αριστερή πλατφόρμα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.


Το κείμενο:

"Το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδεικνύεται πολύ πιο κρίσιμο απ’ όσο μπορούσε κανείς να υποθέσει.

Η ηγετική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε, δυστυχώς, ένα Συνέδριο, που όφειλε να είναι άκρως πολιτικό, στραμμένο στην κοινωνία και σε θέση μάχης για να απαντήσει στις μεγάλες πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αριστερά, σε μια εσωστρεφή υπόθεση.

Με σχεδιασμό κάποιων στην πλειοψηφία το Συνέδριο προσανατολίστηκε αποκλειστικά στην «τελεσιγραφική» διάλυση των συνιστωσών και στην εκβιαστική κατάργηση του παραδοσιακού τρόπου εκλογής των οργάνων με λίστες και κουτάκι στην κάθε μία για σταυρό και με δυνατότητα διαπήδησης μεταξύ τους. Κι αυτό όταν με αυτόν τον τρόπο διεξήχθησαν όλα τα Συνέδρια του ΣΥΝ και η τελευταία Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο στόχος αυτού του προσανατολισμού υπήρξε σαφέστατος. Ο ασφυκτικός περιορισμός της δημοκρατίας στο κόμμα και η υποβάθμιση των ισχυρότατων ριζοσπαστικών, αριστερών αντιστάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων.

Με τα χίλια ζόρια η «ηγετική» πλειοψηφία απεδέχθη τη διάλυση των συνιστωσών σε «εύλογο χρόνο» που προφανώς θα καθορίσει διαπραγματευτικά η ίδια, ενώ για την εκλογή της νέας Κ.Ε. ετέθη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το εκβιαστικό δίλημμα «είτε ενιαία λίστα, που δίνει πλεονέκτημα στην εκάστοτε πλειοψηφία, με ότι αυτό συνεπάγεται ή εντελώς χωριστά ψηφοδέλτια όσων επιλέξουν τις λίστες, χωρίς μεταξύ τους επικοινωνία. Και δυστυχώς, με αυτήν την τελευταία εκβιαστική επιλογή των εντελώς χωριστών ψηφοδελτίων γίνεται σήμερα η εκλογή της νέας Κ.Ε., πιστεύοντας κάποιοι στην πλειοψηφία ότι θα πιέσουν ασφυκτικά την Αριστερή Πλατφόρμα.

Οι συνεδριακές αυτές εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, σφόδρα αρνητικές εξαιτίας της στάσης κάποιων κέντρων στην ηγεσία της πλειοψηφίας, διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αιτήματα της Αριστερής Πλατφόρμας για ένα πιο ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ, για την ανατροπή των τάσεων αναδίπλωσης και συστημικής προσαρμογής, για ένα ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπόρο στους κοινωνικό-ταξικούς αγώνες σε σύγκρουση και ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, την ευρωζώνη αλλά και την ΕΕ, γίνονται σήμερα πολύ πιο επίκαιρα, μετά και τις διεργασίες στο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αφορούν όχι μόνο όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όλη την Αριστερά"

(parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου