Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Στη Βουλή η συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή - Γιατί το Μαξίμου είπε «όχι» σε σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών

Στη Βουλή θα γίνει τελικά η συζήτηση για την αντιμετώπιση της δράσης της Χρυσής Αυγής, με την κυβέρνηση να απαντά αρνητικά στην πρόταση των κ.κ. Τσίπρα και Κουβέλη για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.


«Εάν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί πολιτική συζήτηση για το θέμα της βίας, πολύ ευχαρίστως, αλλά αυτό πρέπει να γίνει στη Βουλή και μπροστά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο  Αλέξης Τσίπρας ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών για να δρομολογηθεί κάτι που, όπως σημείωσε, έχει δρομολογηθεί εδώ και μήνες από την κυβέρνηση, δηλαδή να τεθεί η Χρυσή Αυγή ενώπιον του νόμου.

«Η υπόθεση έχει πλέον παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη που κινείται ταχύτατα», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου για να κλείσει με την επισήμανση ότι το Συμβούλιο Αρχηγών δεν συγκαλείται για να κάνει πολιτικές συζητήσεις, ούτε για να υποκαταστήσει θεσμικές λειτουργίες, που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτήριζαν άκαιρη – στην παρούσα φάση – την σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, κρίνοντας πως το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων και δράσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εκτιμά πως οποιαδήποτε ανάμειξη της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στις επίμαχες υποθέσεις, και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι δικαστικές διαδικασίες, δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικό, ενώ μπορεί να εκληφθεί και ως παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

«Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε βάθος. Θα φθάσουμε ως το τέλος. Καμία ανοχή στους ναζιστές» είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία απαιτηθεί θα εξετασθεί με ψυχραιμία, ενώ σύντομα αναμένεται και η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Εκφράζοντας τη θλίψη του για την απροθυμία του Πρωθυπουργού να συγκληθεί το Συμβούλιο των Αρχηχών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα ζητήσει με την έναρξη της νέας συνόδου της Βουλής τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτησης.

Όσον για την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «εναγώνια προσπάθεια» να δικαιολογηθεί  το «όχι» του κ. Σαμαρά, η οποία «γεννά εύλογα ερωτήματα, εκθέτει τον πρωθυπουργό και αναδεικνύει την προσήλωση της ηγεσίας της ΝΔ στην ανιστόρητη και επικίνδυνη για τη δημοκρατία θεωρία των δύο ακρών».

Αιχμηρή ήταν η δήλωση του και του Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μπροστά στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής «δεν χρειάζονται ούτε κωλυσιεργίες, ούτε η επίκληση άμεσα ή έμμεσα των όποιων πολιτικών διαφορών αλλά και αντιθέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Δημοκρατίας», παρατήρησε, ούτε συμπεριφορές σαν εκείνες που οδήγησαν στη μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου».

Ερωτηθείς μάλιστα αν διακρίνει πολιτική βούληση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς απάντησε ότι διαπιστώνει κωλυσιεργία ή ακόμα και άρνηση.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε την ανάγκη «άμεσα οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις να συγκροτήσουν το πολιτικό τους μέτωπο απέναντι στη ναζιστική οργάνωση που ακούει στο όνομα Χρυσή Αυγή».

Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή ζήτησε το ΚΚΕ, όπως και την ενεργοποίηση «χωρίς άλλη καθυστέρηση ή ανοχή» του ποινικού δικαίου και των υφιστάμενων δικαστικών διαδικασιών.

«Η πάλη με τις ιδέες, πολιτικές και πρακτικές της Χρυσής Αυγής, δεν γίνεται με κάποιες διαβουλεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά με κινητοποίηση και δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος σε όλους τους χώρους, όπου εκεί κρίνεται ο ρόλος και η ευθύνη της κάθε πολιτικής δύναμης», τονίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου