Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Μέρκελ: Καμία χώρα δεν κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωζώνη

Καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποχρεωθεί σε έξοδο από την ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι η 17μελής ένωση αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, δήλωσε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ. 
 
«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν», τόνισε η Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε ότι η επίλυση της κρίσης χρέους είναι μια μακρά διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα και μέτρα.

Η γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η ίδια συμφώνησαν να συναντηθούν τις προσεχείς εβδομάδες στην Ουάσινγκτον υπουργοί των δυο χωρών για να συζητήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γραφείων της ΕΕ και των πρεσβειών ευρωπαίων συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

«Πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις το συντομότερο από τη στιγμή που θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Και ό,τι μπορεί να δημοσιοποιηθεί θα το δημοσιοποιήσουμε», τόνισε.

Στη Γερμανία διεξάγονται γενικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, ωστόσο η Μέρκελ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της για την Ευρώπη δεν επηρεάζονται από το γεγονός αυτό.

«Δεν θα είχα πάρει ούτε μια διαφορετική απόφαση για την Ευρώπη, εάν οι εκλογές διεξάγονταν ένα χρόνο νωρίτερα ή αργότερα»,υποστήριξε.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η Ε.Ε. έπραξε σωστά όταν έδωσε περισσότερο χρόνο σε χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία για να μειώσουν τα ελλείμματά τους και τα χρέη τους, καθώς το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, είχε θέσει σε κίνδυνο το ευρώ.

Η γερμανίδα Καγκελάριος πρόσθεσε ότι για να επαναφέρουν τα δημοσιονομικά τους σε στέρεη βάση, οι χρεωμένες χώρες της Ευρώπης πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προωθήσουν μια νέα και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση.

«Κάθε χώρα στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του πώς βλέπει ότι θα μπορέσει να αποκτήσει χρήματα στο μέλλον και πώς σκοπεύει να ενθαρρύνει την ευημερία», τόνισε.

Η Μέρκελ εξέφρασε για μια ακόμα φορά την ελπίδα να παραμείνει καγκελάριος κατά την προσεχή νομοθετική περίοδο. «Μού αρέσει να είμαι καγκελάριος και θέλω πράγματι να παραμείνω στη θέση αυτή για όλη την προσεχή νομοθετική περίοδο, γιατί βλέπω πολλές προκλήσεις μπροστά μας», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

(newsbomb)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου