Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Το Reuters κάνει διεθνή είδηση τη Λυρική Σκηνή – Να την μιμηθούν και άλλες όπερες στον κόσμο, γράφουν ξένα μέσα (Βίντεο)

Tο Reuters έσπευσε να βρεθεί στη γενική δοκιμή του Ιπτάμενου Ολλανδού του Βάγκνερ από την Εθνική Λυρική Σκηνή, ανάμεσα σε 1.500 άνεργους που εφοδιάστηκαν δωρεάν εισιτήρια για μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις του καλοκαιριού. Το ρεπορτάζ του μαζί με το βίντεο του Euronews έκανε τον γύρο του κόσμου, ενώ διεθνής ιστοσελίδα αφιερωμένη στον Βάγκνερ προτρέπει και άλλες Οπερες διεθνώς να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής!


Η είδηση ξαφνιάζει, συγκινεί, αλλά κυρίως δίνει δύναμη και ελπίδα. Στην εποχή της βαθύτατης κρίσης, όπου πρωτίστως ο πολιτισμός συντρίβεται, η Εθνική Λυρική Σκηνή έδωσε την ευκαιρία σε 1.500 ανέργους να δει τον Ιπτάμενο Ολλανδό του Βάγκνερ σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του διεθνή Ελληνα Γιάννη Κόκκου και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Το Reuters και το Εuronews αφιέρωσαν πολύτιμο χρόνο σε αυτή την είδηση, προβάλλοντας την Ελλάδα που εξακολουθεί να δημιουργεί και που αντιστέκεται στους αποκλεισμούς με οικονομικά κριτήρια.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα ξένα μέσα που ασχολήθηκαν με το γεγονός. Η εξειδικευμένη κυρίως στο έργο του Βάγκνερ ιστοσελίδα the-wagnerian.com αφιερώνει το εντιτόριάλ της στην είδηση, σχολιάζοντας πως κανένας άλλος αντίστοιχος οργανισμός στον κόσμο δεν έχει κάνει μια τέτοια χειρονομία ως σήμερα. Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο: «Φυσικα το φαγητό, η στέγη, η ασφάλεια έχουν θεμελιώδη σημασία. Ομως το γεγονός ότι η παράσταση αυτή της Λυρικής γέμισε με κόσμο δείχνει πως δεν αρκεί μόνο αυτό. Και πραγματικά. Γιατί θα πρέπει η τέχνη – κυρίως η ακριβή μορφή της- να μην είναι διαθέσιμη στους άνεργους ή τους εξαιρετικά φτωχούς;» Το άρθρο αναφέρεται μεταξύ άλλων και  στις δηλώσεις του Μύρωνα Μιχαηλίδη που υπογράμμισε πως η Λυρική Σκηνή δεν μπορεί να είναι απούσα από αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό, αλλά και στη φράση ενός άνεργου καθηγητή που δήλωσε «Είναι μια σουδαία ιδέα όχι μόνο επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι ήθελαν να δουν την παραγωγή αλλά και επειδή η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας δεν επιτρέπει σε πολλούς από εμάς να απολαύσουμε ένα τέτοιο έργο. Είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας.»




(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου