Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


HAPPY FEET

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

ALPHA 21.00
Κινούμενα σχέδια, 2006 (Έγχρ.), 109'

Αμερικανική ταινία του Τζορτζ Μίλερ.

Πέρα από τις οικολογικές εκκλήσεις για τη σωτηρία των αυτοκρατορικών πιγκουΐνων, αυτό το βραβευμένο με Όσκαρ animation πρέπει κυρίως να εκληφθεί ως ένα μανιφέστο για τη διαφορετικότητα. Ο πιγκουΐνος Μαμπλ, ντροπή του είδους του επειδή χορεύει κλακέτες αντί να τραγουδά όπως όλοι οι όμοιοί του, συμβολίζει τον γκέι, το «διανοούμενο», τον «καλλιτέχνη», αυτόν που εύκολα μπαίνει στο ρατσιστικό στόχαστρο, μόνο και μόνο γιατί είναι διαφορετικός από τους άλλους. Κι ας περιπλανιέται εξόριστος προσπαθώντας να βρει λύση στην αυξανόμενη έλλειψη ψαριών που απειλεί με αφανισμό τη φυλή του.


Ευπρόσδεκτο το μήνυμα, μακάρι όμως να προερχόταν από ένα πιο ευρηματικό σενάριο και από μια ταινία με λιγότερα τραγούδια. Όπως και στο «Moulin Rouge» έχει γίνει ένα ποτ-πουρί από διασκευές γνωστών επιτυχιών, που τα ερμηνεύουν οι Prince, Pink, K.D. Lang και πολλοί ακόμα τραγουδιστές, αλλά και οι ηθοποιοί Νικόλ Κίντμαν, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Χιου Τζάκμαν και Μπρίτανι Μέρφι, οι οποίοι έχουν δανείσει τις φωνές τους στους ήρωες. Ελπίζουμε τουλάχιστο στη μεταγλωττισμένη εκδοχή που θα προβάλει το κανάλι να έχουν μείνει απείραχτα τα τραγούδια, με τις πρωτότυπες φωνές.


ΦΟΝ ΣΠΕΕ, ΤΟ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

ΕΤ1 22.00
Πολεμική, 1956 (Έγχρ.), 119'

BATTLE OF THE RIVER PLATE. Αγγλική ταινία των Μάικλ Πάουελ και Έμερικ Πρέσμπεργκερ με τους Τζον Γκρέγκσον, Άντονι Κουέιλ, Πίτερ Φιντς.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τρία βρετανικά πολεμικά πλοία καταδιώκουν το γερμανικό καταδρομικό Γκραφ Σπέει, το οποίο βρήκε καταφύγιο στο ουδέτερο λιμάνι του Μοντεβίδεο.

Από το διάσημο ντουέτο των Πάουελ-Πρέσμπεργκερ, μια πολεμική ταινία σε ημι-ντοκιμαντερίστικο στιλ, επικεντρωμένη περισσότερο στα ανθρώπινα διλήμματα παρά στις ηρωικές σκηνές πολέμου.


ΣΚΟΥΜΠΙ ΝΤΟΥ. ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ

STAR 22.00
Κωμωδία, 2009 (Έγχρ.), 82'

SCOOBY-DOO! THE MYSTERY BEGINS. Αμερικανο-καναδική τηλεταινία του Μπράιαν Λίβαντ, με τους Κέιτ Μέλτον, Χέιλι Κιγιόκο, Ρόμπι Έιμελ.

Τέρμα οι απορίες για το πώς γνωρίστηκαν κι έγιναν ομάδα ο Φρεντ, η Βέλμα, ο Σάγκι, η Δάφνη και ο καταπληκτικός Σκούμπι.

Αυτό είναι το τηλεοπτικό prequel της σειράς ταινιών, που απλώς επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του αγαπημένου animation σκύλου.


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΜΕΝΕΙ

ΒΟΥΛΗ 22.10
Κοινωνική, 2009 (Έγχρ.), 109'

THE TIME THAT REMAINS. Παλαιστινιακή ταινία του Ελία Σουλεϊμάν, με τους Ελία Σουλεϊμάν, Σαλέχ Μπακρί, Λέιλα Μουαμάρ.

Βασισμένος στα ημερολόγια του αγωνιστή πατέρα του και τα γράμματα της μητέρας του προς τους συγγενείς που εγκατέλειψαν την Παλαιστίνη, ο Ελία Σουλεϊμάν αφηγείται μια παλιά ιστορία, εμπνεόμενος από το μέλλον που του απομένει. Από το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι ζωντανοί («χρονικό των απόντων/παρόντων» είναι ο υπότιτλος του φιλμ) να μάθουν απ’ όσα συνέβησαν πίσω στο χρόνο και να κοιτάξουν όσα τους περιμένουν μπροστά.

Μόνο που ο Σουλεϊμάν δεν είναι ιστορικός, αλλά παραμυθάς. Έτσι, η περιπλάνησή του στη Μέση Ανατολή των τελευταίων 60 χρόνων είναι ένα κολάζ από χιουμοριστικές βινιέτες, συγκινητικές στιγμές και σουρεαλιστικά ενσταντανέ. Συνεχίζοντας, πιο ώριμος αλλά και πιο μελαγχολικός ταυτόχρονα, από κει που σταμάτησε η προ επταετίας «Θεϊκή Παρέμβασή» του, παρατηρεί την παράλογη καθημερινότητα των κατεχομένων με την απάθεια ενός Μπάστερ Κίτον και την αποτυπώνει στο πανί με τη σαρκαστική ιλαρότητα ενός Ζακ Τατί. Η αποσπασματική κατασκευή και οι άνισες μεταξύ τους σκηνές-επεισόδια προσδίδουν στην ταινία μια εσωτερική αρρυθμία, μπροστά στο τρυφερά απορημένο βλέμμα του πρωταγωνιστή της, όμως, είσαι έτοιμος να συγχωρέσεις πολύ μεγαλύτερες κινηματογραφικές αδυναμίες.


ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΛΕΘΡΟΥ

MEGA 23.40
Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 97'

PU-239. Αμερικανική ταινία του Σκοτ Ζ. Μπερνς, με τους Πάντι Κονσιντάιν, Όσκαρ Άιζακ, Ράντα Μίτσελ.

Ένας εργάτης σε πυρηνικό εργοστάσιο που μολύνεται θανάσιμα από ραδιενέργεια, κλέβει μια ποσότητα πλουτωνίου ώστε να την πουλήσει στη μαύρη αγορά και να εξασφαλίσει χρήματα για την οικογένειά του.

Μια παραγωγή του HBO, πίσω από την οποία βρίσκονται ο Στίβεν Σόντερμπεργκ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Η αμηχανία της δεν καταφέρνει να καλύψει τα θέματα που αργότερα θα διαπραγματευτεί θαυμαστά το «Breaking Bad».


ΤΑΝΓΚΟ ΚΑΙ ΚΑΣ

STAR 23.45
Περιπέτεια, 1989 (Έγχρ.), 104'

TANGO AND CASH. Αμερικανική ταινία Αντρέι Κοντσαλόφσκι, με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Κερτ Ράσελ, Τέρι Χάτσερ.

Δυο αστυνομικοί με στιλ πέφτουν στην παγίδα ενός μεγαλέμπορου ναρκωτικών, φυλακίζονται άδικα, δραπετεύουν με εντυπωσιακό τρόπο και τινάζουν τα πάντα στον αέρα.

Τρεις ταινίες σε μία: το πρώτο μέρος είναι μια χιουμοριστική εκδοχή του «Φονικού Όπλου», το δεύτερο εξελίσσεται ως παραλλαγή της «Απόδρασης», ενώ το φινάλε θυμίζει «Ράμπο». Στην εποχή του ήταν διασκεδαστικό.


Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ

ΝΕΤ 01.45
Δραματική, 2001 (Έγχρ.), 103'

EDEN. Ισραηλινή ταινία του Άμος Γκιτάι με τους Σαμάνθα Μόρτον, Τόμας Τζέιν, Λουκ Χόλαντ, Ντάνι Χιούστον, Άρθουρ Μίλερ.

Το 1939, ένας Αμερικανο-εβραίος αρχιτέκτονας με κομμουνιστικές αντιλήψεις και η σύζυγός του έρχονται στην Παλαιστίνη, για να οικοδομήσουν το μετέπειτα κράτος του Ισραήλ. Με το ξέσπασμα του πολέμου, εκείνος κατατάσσεται στο βρετανικό στρατό για να πολεμήσει τους ναζί, ενώ αντίθετα εκείνη ξεκινά σειρά τρομοκρατικών ενεργειών κατά της βρετανικής «κατοχής».

Ο Άμος Γκιτάι, βασισμένος σε ένα μυθιστόρημα του Άρθουρ Μίλερ, αναφέρεται στα ουτοπικά όνειρα των Εβραίων που ήλθαν στην Παλαιστίνη στις αρχές του ’40, όταν ήταν ακόμα υπό την αγγλική κυριαρχία, για να κτίσουν μια κοινωνία βασισμένη στη συνύπαρξη Αράβων-Εβραίων. Ο Γκιτάι υιοθετεί ένα μινιμαλιστικό τρόπο αφήγησης που περισσότερο υπονοεί, παρά δείχνει πράγματα και καταστάσεις, με αποτέλεσμα να απουσιάζει η δραματουργική ένταση που θα μας έκανε να ενδιαφερθούμε για τα δρώμενα ή τους χαρακτήρες.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ

STAR 02.00
Περιπέτεια, 1994 ( Έγχρ.), 102'

SQUANTO: A WARRIOR’S TALE. Αμερικανική ταινία του Ξαβιέ Κόλερ, με τους Άνταμ Μπιτς, Μάικλ Γκάμπον, Άλεξ Νόρτον.

Η ιστορία του θρυλικού Ινδιάνου πολέμαρχου Σκουάντο, που κατά τη διάρκεια του 17ου αιώνα απήχθη από τους Βρετανούς κατακτητές και οδηγήθηκε στην Αγγλία.

Ντισνεϊκή ταινία που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως αντικειμενική βιογραφία.


ΤΗΕ FOOT FIST WAY

ΑΝΤ1 03.30
Κωμωδία, 2006 (Έγχρ.), 85'

Αμερικανική ταινία του Τζόντι Χιλ, με τους Ντάνι ΜακΜπράιντ, Μπεν Μπεστ, Μαίρη Τζέιν Μπόστικ.

Σαν να μεταμορφώθηκε ο Mr. Bean ή ο Ρίκι Τζερβέις του «The Office» σε δάσκαλο του τάε κβον ντο που εκτονώνει την αντικοινωνικότητά του ακόμα και σε μικρά παιδιά.

Αυτή η πάμφθηνη κωμωδία που γυρίστηκε σε 19 μέρες και προωθήθηκε από την εταιρεία παραγωγής του Γουίλ Φέρελ, μοιάζει με ένα mockumentary για τα καμώματα και τα παθήματα ενός κακότροπου και άκρως εκνευριστικού χαρακτήρα. Ο Ντάνι ΜακΜπράιντ κρατά τη σωστή απόσταση απ’ αυτόν το δάσκαλο πολεμικών τεχνών που δεν θα ήθελες να έχουν τα παιδιά σου.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου