Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΛΗΣΗ

ALPHA 21.00
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 89'

CELLULAR. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Ρ. Έλις, με τους Κιμ Μπέισινγκερ, Κρις Έβανς, Τζέισον Στέιδαμ.

Μια καθηγήτρια που έχει απαχθεί από αγνώστους καταφέρνει να επικοινωνήσει με το κινητό ενός άγνωστου νεαρού, τον οποίο κινητοποιεί άθελά του για να τη σώσει.

Υπάρχει μια αίσθηση αυθεντικού χιτσκοκικού σασπένς στη σεναριακή ιδέα (το σενάριο έχει γράψει ο Λάρι Κοέν του «Τηλε-φονικός Θάλαμος»). Όμως βασικός σκοπός είναι να διαφημιστούν οι αρετές της κινητής τηλεφωνίας και να προβληθεί η ιδέα ότι και ο πιο κοινός άνθρωπος μπορεί να μεταμορφωθεί σε σούπερ ήρωα, αρκεί να σταθεί αντάξιος της ευκαιρίας που του δίνεται.



Ο ΡΩΜΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ

STAR 21.00
Κωμωδία, 1968 (Α/Μ), 92'

Ελληνική ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, με τους Λάμπρο Κωνσταντάρα, Σταύρο Ξενίδη, Μίτση Κωνσταντάρα.

Ένα γεροντοπαλίκαρο ψάχνει από τις αγγελίες γαμπρό για την αδερφή του.

Δεύτερη και μετριότερη παρά τα επιμέρους θετικά στοιχεία κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου «Δεσποινίς... 39 ετών».


ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ

MEGA 21.15
Κωμωδία, 2010 (Έγχρ.), 102'

GROWN UPS. Αμερικανική ταινία του Ντένις Ντάγκαν, με τους Άνταμ Σάντλερ, Κέβιν Τζέιμς, Κρις Ροκ.

Οι κατ’ ευφημισμόν «Μεγάλοι» είναι μια πενταμελής παρέα μεσήλικων που ξαναβρίσκονται μετά από τριάντα χρόνια στην κηδεία του προπονητή της σχολικής ομάδας μπάσκετ. Αποφασίζουν μάλιστα να περάσουν μαζί το σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου σε ένα μικρό ξύλινο σπιτάκι δίπλα στη λίμνη και να θυμηθούν τα παλιά. Έλα που όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και θα πρέπει να βρουν μεταξύ τους καινούργιους κώδικες επικοινωνίας...

Κάπως έτσι πρέπει να αισθάνεται και ο Άνταμ Σάντλερ, που τα τελευταία χρόνια βλέπει σκηνοθέτες-παραγωγούς σαν τον Τζαντ Απάτοου και τον Τοντ Φίλιπς να έχουν βελτιώσει αισθητά το προφίλ της αμερικανικής κωμωδίας. Προσπαθώντας να εφεύρει καινούργιες χιουμοριστικές πρακτικές και βασιζόμενος στο σοφό δόγμα ότι οι «άντρες δεν μεγαλώνουν ποτέ», ο δημοφιλής ηθοποιός φιλοδοξεί να μετατρέψει αυτό το διήμερο απύθμενου παλιμπαιδισμού σε μια γλυκόπικρη «ταινία για όλη την οικογένεια». Μάταια όμως… Γιατί από τη μια ο σκηνοθέτης Ντένις Ντάγκαν κάνει ό,τι μπορεί για να απορυθμίσει την όποια κωμική συνέχεια-συνέπεια των μετριότατων γκαγκ, ενώ από την άλλη αστεία σαν αυτό του συνεχούς θηλασμού ενός τετράχρονου αγοριού από το στήθος της Μαρία Μπέλο σε κάνουν να θέλεις να ωριμάσεις πριν της ώρας σου.


ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

ΝΕΤ 22.30
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 103'

KEEPING MUM. Αγγλική ταινία του Νάιαλ Τζόνσον, με τους Μάγκι Σμιθ, Ρόουαν Άτκινσον, Κρίστιν Σκοτ Τόμας.

Η Γκλόρια, σύζυγος ενός Άγγλου ιερέα που τον απασχολεί κυρίως η εκφώνηση του κηρύγματος, είναι έτοιμη να τον εγκαταλείψει με τον Αμερικανό εραστή της. Η εμφάνιση μιας γηραιάς οικονόμου στο σπίτι θα ανατρέψει τη ροή των πραγμάτων, καθώς θα αποκαλυφτεί ότι πρόκειται για μια διάσημη serial killer.

Συμπαθής μαύρη κωμωδία, κινούμενη στη βρετανική κωμική παράδοση κορυφαία στιγμή της οποίας είναι η «Συμμορία των 5». Το καστ, παρότι ετερόκλιτο (η Κριστίν Σκοτ Τόμας παπαδιά;), κεντρίζει το ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά ο Ρόουαν Άτκινσον δεν κάνει τις γνωστές γκριμάτσες του, ενώ την παράσταση κλέβει άνετα η εξαιρετική Μάγκι Σμιθ.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΕΤ3 23.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 120'

VALLEY OF FLOWERS. Γαλλο-ινδική ταινία του Παν Ναλίν, με τους Μίλιντ Σόμαν, Μιλέν Τζαμπανόι, Νασερουντίν Σαχ.

Ο Ινδός σκηνοθέτης του «Samsara» υπογράφει ακόμη μια ιστορία παράφορης αγάπης τοποθετημένη στα Ιμαλάια, με έντονη διάθεση να φλερτάρει με το υπερφυσικό στοιχείο. Παρακολουθώντας τον παράφορο έρωτα του Τζάλαν με την Ούσνα στα αρχαία χρόνια, η δύναμη του οποίου εκπορεύεται από την πανίσχυρη τύχη, την πανταχού παρούσα ενέργεια και την έλξη της… βαρύτητας, τόσο δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε την προδιεγραμμένη μοίρα τους μέχρι το σύγχρονο Τόκιο.

Παρά τα γυρίσματα σε φυσικούς τόπους ανείπωτης ομορφιάς στην Ινδία και τα Ιμαλάια, που προσδίδουν στην παραγωγή τον απαιτούμενο εξωτισμό, η ταινία πέφτει στην παγίδα του υψηλού στόχου της: όσο εμβαθύνει στη μαγεία, το μεταφυσικό και τη μετενσάρκωση, τόσο μετεωρίζεται σε μια new age προσέγγιση προσδεδεμένη στην ημιμάθεια, την ευπιστία και τον εντυπωσιασμό. Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Alexandra David-Neel «Magie d’ Amour et Magie Noire».


ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ALPHA 23.00
Σινεφίλ, 2006 (Έγχρ.), 145'

SOUTHLAND TALES. Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Κέλι, με τους Ντουέιν «Δε Ροκ» Τζόνσον, Σάρα Μισέλ Γκέλαρ, Σον Γουίλιαμ Σκοτ.

Ο σκηνοθέτης του αριστουργηματικού «Donnie Darko» επιστρέφει με μια ταινία γεμάτη εμβληματικές αλληγορίες και αφηγηματικές υπερβολές που περιγράφουν μια αστυνομοκρατούμενη μελλοντική κοινωνία υπό το κράτος μιας καταστροφικής απειλής. Το πείραμά του κάτι παραπάνω από ριψοκίνδυνο, αλλά και –χωρίς αμφιβολία– ευφυές.

Η ταινία έχοντας DNA μπλοκμπάστερ και τον «Δε Ροκ» ως πρωταγωνιστή, μεταμφιέζεται εξαρχής σ’ ένα μεταμοντέρνο art κινηματογραφικό υβρίδιο που χωράει μέσα του τα πάντα και τίποτα. Δηλώσεις κατά του μιντιακού ολοκληρωτισμού, μεταφυσικές ανησυχίες, μαρξιστές αντάρτες, βιντεοκλίπ αισθητική, σ’ ένα χαοτικό σεναριακό παραλήρημα που οδηγεί τελικά το project σε «καλλιγραφικό» μηδέν 144 λεπτών.


ΠΙΡΑΝΧΑΣ

STAR 23.15
Τρόμου, 2010 (Έγχρ.), 88'

PIRANHA. Αμερικανική ταινία του Αλεξάντρ Αζά, με τους Ελίζαμπεθ Σου, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Βινγκ Ρέιμς.

Σε λίγες ώρες η αμαρτωλή από τις φοιτητικές ακολασίες λίμνη Βικτόρια θα μετατραπεί σε αιματοβαμμένη υγρή αρένα. Μια υπόγεια δόνηση θα ελευθερώσει χιλιάδες πεινασμένα πιράνχας, τα οποία είχαν εξαφανιστεί πριν από 2.000 χρόνια, ενώ η αστυνομικός Τζούλι Φόρεστερ προσπαθεί να αποτρέψει την υποβρύχια αιματοχυσία…

Η ειλικρίνεια είναι μεγάλο κινηματογραφικό προσόν, ειδικά για ένα αυθεντικό b movie. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο ριμέικ των «Πιράνχας» του Τζο Ντάντε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, την εποχή που ο ωκεανός ξέβραζε με τη σέσουλα τρομο-λαβράκια. Ο Αλεξάντρ Αζά («Αίμα στους Λόφους») δεν παίρνει σε κανένα απολύτως σημείο την ταινία στα σοβαρά, σκηνοθετώντας ως πωρωμένος horror fan τo μακελειό. Μάλιστα, ο Γάλλος τρομο-λάτρης αποτίει φόρο τιμής στο καλτ έπος των «Σαγονιών του Καρχαρία» με μια απολαυστική αρχική σεκάνς, στην οποία ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους ψαρεύει με βάρκα! Το «Πιράνχας» καταναλώνεται ευχάριστα ως exploitation νέας κοπής, που αρέσκεται στα πλαστικά γυναικεία στήθη, στην κατάχρηση αλκοόλ, στον υποβρύχιο λεσβιακό έρωτα, στο (πολύ) αίμα και, φυσικά, στον αυτοσαρκασμό.


ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

STAR 01.00
Περιπέτεια, 2009 (Έγχρ.), 102'

KIROT. Αμερικανο-γαλλο-ισραηλινή ταινία του Ντάνι Λέρνερ, με τους Όλγκα Κουριλένκο, Νινέτ Ταγέμπ, Ζόχαρ Στράους.

Δυο γειτόνισσες, η μία πόρνη που εκβιάζεται να γίνει δολοφόνος και η άλλη κακοποιημένη σύζυγος, αποφασίζουν μια κοινή απόδραση από την κακή τους μοίρα.

Μια… shoot ’em up εκδοχή του «Θέλμα και Λουίζ».


ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ

MEGA 01.00 (Επανάληψη)


SLEEPWALKING

ΑΝΤ1 01.15
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 101'

Αμερικανο-καναδική ταινία του Μπιλ Μάερ, με τους ΆνναΣοφία Ρομπ, Σαρλίζ Θέρον, Νικ Σταλ.

Η δωδεκάχρονη Τάρα, εγκαταλειμμένη από την ελαφρών ηθών μητέρα της βρίσκει καταφύγιο στη σχέση με τον θείο της Τζέιμς, ο οποίος κινείται στη ζωή σαν υπνοβάτης.

Σαν υπνοβάτες κινούνται επίσης ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης, σ’ αυτό το απλοϊκά δοσμένο δράμα. Παραγωγός και πρωταγωνίστρια η Σαρλίζ Θέρον, η οποία δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από το να εξασφαλίσει στην ταινία μια θέση στο πρόγραμμα του Sundance.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου