Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΕΧΘΡΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

STAR 22.00
Γουέστερν, 2006 (Έγχρ.), 115'

SERAPHIM FALLS. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Φον Άνκεν, με τους Πιρς Μπρόσναν, Λίαμ Νίσον, Αντζέλικα Χιούστον.

Με μια εναρκτήρια σκηνή που σε άλλες ταινίες θα ήταν η κορυφαία της δράσης –πέντε άντρες παγιδεύουν στα χιόνια και τραυματίζουν έναν έκτο, ο οποίος όμως καταφέρνει να ξεφύγει– ο τηλεοπτικά έμπειρος Φον Άνκεν ξέρει πώς να επιβάλλεται εξαρχής.


Ευτυχώς όχι με μια φιλάρεσκη, γεμάτη εντυπωσιασμούς βιρτουοζιτέ, αλλά με μια στιβαρότητα που έρχεται κατευθείαν μέσα από την καλύτερη παράδοση του γουέστερν. Γι’ αυτό υπάρχει κάτι το παλιομοδίτικο, αλλά αυθεντικό και γεμάτο κινηματογραφικές μνήμες στη στόφα των σκληροτράχηλων αντιπάλων που προσπαθούν να διευθετήσουν εκκρεμότητες του εμφυλίου, στον τρόπο με τον οποίο το τοπίο αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, ακόμα και στη λιτή, γεμάτη βιβλικές αναφορές δραματουργία ή το καίρια υπολογισμένο σκηνοθετικό timing. Η μεταφυσική διάσταση του φινάλε κάνει ξεκάθαρη την αλληγορία (ο καθένας είναι τελικά αντιμέτωπος με τον εαυτό του), σε μια στέρεη όσο και ευφάνταστη ταινία.


ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ

ΕΤ1 22.00
Δραματική, 1981 (Έγχρ.), 90'

Ελληνική ταινία της Φρίντας Λιάππα, με τους Γρηγόρη Ευαγγελάτο, Μαρία Σκούντζου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου.

Δύο μοναχικές αδελφές που ο μοναδικός συγγενής τον οποίο έχουν είναι ένας ξάδελφος, ζωγράφος στο Παρίσι, έρχονται σε σύγκρουση όταν ο τελευταίος γυρίζει στην Ελλάδα.

Πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της Φρίντας Λιάππα, τιμήθηκε με τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, μοντάζ και γυναικείας ερμηνείας (Μίρκα Παπακωνσταντίνου) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


ΤΟ ΚΟΥΤΙ

MEGA 22.30
Θρίλερ, 2009 (Έγχρ.), 115'

THE BOX. Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Κέλι, με τους Κάμερον Ντίαζ, Τζέιμς Μάρσντεν, Φρανκ Λανγκέλα.

Κι όμως, ο σκηνοθέτης ενός από τα πιο ευρηματικά μοντέρνα θρίλερ φαντασίας («Ντόνι Ντάρκο») διασκευάζει σε μεγάλου μήκους ταινία ένα επεισόδιο της διάσημης τηλεοπτικής σειράς «Ιστορίες του Λυκόφωτος» και καταφέρνει να «το κάνει κουβάρι»,με τον ίδιο τρόπο που έχασε τ’ αβγά και τα πασχάλια στην προηγούμενη κινηματογραφική αυτοχειρία του («Ιστορίες από το Τέλος του Κόσμου»). Η διά χειρός Ρίτσαρντ Μάθισον («Ζωντανός Θρύλος», «Ο Άνθρωπος που Ζάρωνε») ιστορία ενός ζευγαριού, το οποίο δέχεται μια απροσδόκητη προσφορά από έναν μυστηριώδη ξένο, είναι λιτή δραματουργικά και αλληγορικά to the point. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα κερδίσουν 1.000.000 δολάρια, αλλά κάποιος άγνωστός τους άνθρωπος θα πεθάνει.

Γιατί σε μισή τηλεοπτική ώρα όλα έχουν λυθεί μ’ έναν ελλειπτικά απαισιόδοξο τρόπο, ενώ εδώ χρειάζονται δύο ώρες, άχρηστες υποπλοκές, θεωρίες συνωμοσίας, μεταφυσική και «ανώτερες δυνάμεις» για κάτι τελικά τόσο μπανάλ και προφανές. Αλλά ακόμα κι αυτό γιατί να είναι τόσο επιτηδευμένα στημένο, αργό και σοβαροφανές; Πατώντας απλώς το τηλεκοντρόλ του «κουτιού» βρίσκεις καθημερινά συναρπαστικότερες ιστορίες μυστηρίου.


Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

NET 00.30
Δραματική, 2004 (Έγχρ.), 138'

THE MERCHANT OF VENICE. Αγγλική ταινία του Μάικλ Ράντφορντ, με τους Αλ Πατσίνο, Τζέρεμι Άιρονς, Τζόζεφ Φάινς.

Στη Βενετία του 16ου αιώνα, ο έμπορος Αντόνιο, θέλοντας να βοηθήσει το φίλο του Μπασάνιο να παντρευτεί μια εύπορη αριστοκράτισσα, δανείζεται χρήματα από τον Σάιλοκ, παρότι ο Εβραίος τοκογλύφος θέτει τον παράδοξο όρο να πληρωθεί με μία λίβρα από τη σάρκα του Αντόνιο αν εκείνος δεν ξεχρεώσει έγκαιρα το δάνειο.

Ο «Έμπορος της Βενετίας», ένα από τα πιο προσφιλή έργα του Σαίξπηρ, είναι ίσως και το πιο διφορούμενό του: όσο κι αν μας δίνει υλικό για να προβληματιστούμε πάνω στο ρατσισμό και τα φυλετικά μίση, παραμένει ένα αντισημιτικό έργο. Ο Ράντφορντ του υπερτιμημένου «Il Postino» προσπαθεί να απαλύνει αυτήν τη διάσταση. Δείχνει όμως μια εμμονή στην ιστορικότητα, η οποία, αν και αξιοσέβαστη ως πρόθεση, λειτουργεί σε βάρος του παραμυθένιου μέρους ενός έργου που ας μην ξεχνάμε ότι συγκαταλέγεται στις κωμωδίες και όχι στις τραγωδίες του Σαίξπηρ.


ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΣ!

ΕΤ1 01.00
Δραματική, 1983 (Έγχρ.), 105'

Ελληνική ταινία του Γιώργου Σταμπουλόπουλου, με τους Τίτο Βανδή, Κατερίνα Ραζέλου, Δάνη Κατρανίδη.

Ένας τραμπούκος παρακρατικός που έχει αιμομικτικές σχέσεις με την κόρη του, προκαλεί θανατηφόρα ατυχήματα στα διερχόμενα αυτοκίνητα μιας λεωφόρου και σκυλεύει τα πτώματα.

Πορτρέτο ενός αμετανόητου φονιά, μέσα από το οποίο αποκαλύπτονται ανομολόγητες πτυχές της ελληνικής επαρχίας.


P2

STAR 02.15
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 98'

Αμερικανική ταινία του Φρανκ Καλφούν, με τους Ρέιτσελ Νίκολς, Γουές Μπέντλι, Σάιμον Ρέινολντς.

Μια γυναίκα παγιδεύεται από ένα φρουρό στο γκαράζ της εταιρείας της την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αν ο σκοπός μιας καλής ταινίας τρόμου είναι να φοβόμαστε να βρεθούμε στο σκηνικό της στην πραγματική μας ζωή, τότε αυτή εδώ, σε σενάριο του Αλεξάντρ Αζά («Πιράνχας») δεν είναι μια καλή ταινία τρόμου.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου