Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Απειλούν την Κύπρο και με μειώσεις μισθών-συντάξεων εάν δεν ψηφιστούν σήμερα τα μέτρα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο καθώς την ώρα που ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με την επιτροπή Οικονομικών η ΕΚΤ, έστειλε μήνυμα καλώντας την Κυπριακή κυβέρνηση να ψηφίσει άμεσα το κούρεμα των καταθέσεων, δηλαδή σήμερα και όχι αύριο όπως έχει ανακοινωθεί.


Η ΕΚΤ θέλει η απόφαση του Eurogroup να γίνει νόμος του κράτους πριν από το άνοιγμα των αγορών αύριο το πρωί καθώς φοβούνται ότι θα προκληθεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά και στην συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια , πάνω όμως στην φιλοσοφία του κουρέματος των καταθέσεων.

ΟΙ προτάσεις που εξετάζονται είναι:
  • Οι καταθέτες που θα υποστούν κούρεμα να διασυνδεθούν με το φυσικό αέριο και όχι με την προμήθεια μετοχών απο Κυπριακές τράπεζες.
  • Να γίνει κλιμακωτή εισφορά με «μαξιλάρι» τις 100.000 ευρώ
Πάντως σε περίπτωση μεγάλης εκροής καταθέσεων τα μέτρα που έχουν προταθεί για το κούρεμα δεν θα αρκούν. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλιμάκιο του ΔΝΤ που φτάνει στην Κύπρο και θα παραμείνει για τουλάχιστον 8 ημέρες είναι έτοιμο να προτείνει και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου