Παρά τις διαβεβαιώσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού, ο Όλι Ρεν δηλώνει ότι το 2014 πρόκειται να αναθεωρηθεί το σύστημα των ελάχιστων αποδοχών - όπως είπε - προς την κατεύθυνση βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να ενισχύσει τη δήλωση Μέργου περί υψηλού κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.
Μετά το σάλο τον οποίο προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Οικονομικών Γιώργου Μέργου, η κυβέρνηση έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις διαψεύδοντας ότι επίκειται μείωση του κατώτατου μισθού.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την απάντηση του Όλι Ρεν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014 με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας». Ο Επίτροπος Οικονομικών προσθέτει δε πως σε αυτήν την αναθεώρηση θα συμμετάσχουν οι κοινωνικοί εταίροι.
Κατόπιν τούτου, ο Νίκος Χουντής κάνει λόγο για υποκρισία της κυβέρνησης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι από την 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με πράξη υπουργικού συμβουλίου, ανεξάρτητα από την όποια συγκατάθεση ή διαφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει και σε παλαιότερη προφορική του ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία αξιωματούχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αναδείκνυαν ως στόχο «να φτάσουμε σε μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας».
Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα η αυθαίρετη και μονομερής μείωση μισθών η οποία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή», διεκδικώντας αντίθετα την επαναφορά τους στα προ του μνημονίου επίπεδα.
«Καλό θα ήταν αντί της προσήλωσή τους στους μισθούς των εργαζομένων, να επικεντρώνονταν στις υπόλοιπες σοβαρές αιτίες που διαμορφώνουν πραγματικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», προσθέτει η ΓΣΕΕ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ακόμη και η υπόνοια μιας τέτοιας πρόθεσης θα επιφέρει «κοινωνική έκρηξη, διάλυση της κοινωνίας και της οικονομίας».
(enet)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου