Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


LUCKY YOU

ALPHA 21.00
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 124'

Αμερικανική ταινία του Κέρτις Χάνσον, με τους Έρικ Μπάνα, Ντρου Μπάριμορ, Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Aν και ποκαδόρος, όπως κι ο συν-σεναριογράφος Έρικ Ροθ, ο σκηνοθέτης του «Λος Αντζελες: Εμπιστευτικό» δείχνει να μην εμπιστεύεται το φύλλο που κρατάει στην τελευταία του ταινία, διστάζοντας να ρισκάρει για οτιδήποτε παραπάνω από μια τυπική χολιγουντιανή δραματική κομεντί. Δυσκολεύεται όμως να φτάσει ακόμα και σ’ αυτά τα στάνταρ, καθώς οτιδήποτε άξιο λόγου συμβαίνει στη μεγάλη οθόνη αφορά μονάχα τα πονταρίσματα, τις κέντες ή τα φουλ και ελάχιστα τους χαρακτήρες και τα προβλήματά τους.


Έτσι, η προσπάθεια του παράτολμου Χακ Τσίβερ να βρει χρήματα για να μπορέσει να πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πόκερ (όπου θα αντιμετωπίσει και τον πατέρα του) διατηρεί ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον, σε αντίθεση με την ερωτική του περιπέτεια, η οποία αποδεικνύεται αφόρητα βαρετή και προβλέψιμη. Εκτός, βέβαια, κι αν σας συγκλονίζει το πρωτότυπο «πρέπει να μάθεις να παίζεις χαρτιά με τον τρόπο που ζεις και το αντίστροφο»!


ΜΙΑ ΞΑΝΘΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

STAR 21.00
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 93'

BLONDE AMBITION. Αμερικανική ταινία του Σκοτ Μάρσαλ, με τους Τζέσικα Σίμσον, Λιούκ Γουίλσον, Ρέιτσελ Λι Κουκ.

Τίποτα περισσότερο απ’ όσα υπόσχεται ο τίτλος: μια κουκλάρα… ξανθών προδιαγραφών κι επαρχιακής καλοσύνης κάνει καριέρα στη Νέα Υόρκη.

Σκηνοθετεί ο ανιψιός της Πένι Μάρσαλ, η οποία κάνει ένα πέρασμα για να του δώσει κουράγιο.


Ο ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

ΑΝΤ1 21.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 87'

THE LOVE GURU. Αμερικανική ταινία του Μάρκο Σνάμπελ, με τους Μάικ Μάγερς, Τζέσικα Άλμπα, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ.

Το Μπόλιγουντ συναντά τον Όστιν Πάουερς στην προσπάθεια ενός Αμερικανού –μεγαλωμένου από γκουρού στην Ινδία– να γίνει ο καλύτερος σύμβουλος αυτοβοήθειας.

Πρέπει όμως να έχεις τη νηφαλιότητα ενός γκουρού για να αντέξεις αυτήν την ανέμπνευστη σάτιρα για τη μανία της αυτοβελτίωσης και της ποπ ψυχολογίας.


ΣΥΛΛΑΒΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ

MEGA 22.20
Κοινωνική, 2006 (Έγχρ.), 112'

AKEELAH AND THE BEE. Αμερικανική ταινία του Νταγκ Άτσισον, με τους Λόρενς Φίσμπερν, Άντζελα Μπάσετ, Κέκε Πάλμερ.

Ένα κορίτσι ωθείται από τη δασκάλα του να πάρει μέρος στον εθνικό διαγωνισμό ορθογραφίας.

Αεροβατεί ιδεαλιστικά αυτή η ταινία, που διδάσκει μια μαγική επιφοίτηση στα όρια της παρωδίας.


ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ

ΕΤ1 22.40
Αστυνομική, 2007 (Έγχρ.), 100'

CASH. Γαλλική ταινία του Έρικ Μπενάρντ, με τους Ζαν Ρενό, Ζαν Ντιζαρντέν, Βαλέρια Γκολίνο.

Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην αγάπη των Γάλλων για την αμερικανική αστυνομική ταινία. Ούτε καν ένα αδιανόητα επιπόλαιο σενάριο, στο οποίο οι ανατροπές στις συμμαχίες των ηρώων είναι τόσες πολλές ώστε, αντί να χτίζουν το σασπένς, το διαλύουν. Η ιστορία αφορά μια μεγαλεπήβολη ληστεία διαμαντιών στη γαλλική Ριβιέρα, ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ απατεώνων και μυστικών πρακτόρων, όπου ο καθένας προσπαθεί να επιβεβαιώσει τη φήμη του καλύτερου, και οι γυναίκες ακροβατούν επικινδύνως ανάμεσα στην αντρική αντοχή και τη σέξι θηλυκότητα.

Κι ενώ όλα δείχνουν ξεκάθαρα τη δίψα της δημιουργικής ομάδας του σκηνοθέτη να μιμηθεί ταινίες όπως η «Συμμορία των 11», εδώ η οποιαδήποτε απόπειρα να υψώσουν τον κόσμο των απατεώνων σε μια σφαίρα κομψότητας και ευφυΐας αποτυγχάνει παταγωδώς. Όσο εξελίσσεται η ιστορία, αντί οι ίντριγκες να εμπλουτίζουν τους ήρωες, τους κάνουν να φαντάζουν ακόμη πιο φαιδροί και αξιοθρήνητοι – ειδικά η μυστηριώδης πράκτορας Τζούλια (Βαλέρια Γκολίνο), η οποία σε όλη την ταινία ιδροκοπάει προσπαθώντας να υπηρετήσει την εικόνα της μοιραίας γυναίκας για να ταπεινωθεί τόσο χαζά στο τέλος.


Η ΝΥΦΗ ΤΟ ’ΣΚΑΣΕ

STAR 22.45
Κομεντί, 1999 (Έγχρ.), 116'

RUNAWAY BRIDE. Αμερικανική ταινία του Γκάρι Μάρσαλ, με τους Τζούλια Ρόμπερτς, Ρίτσαρντ Γκιρ, Έκτορ Ελιζόντο.

Ένας δημοσιογράφος απολύεται από τη δουλειά του γιατί έγραψε ένα άρθρο για μια επαρχιωτοπούλα η οποία παράτησε σύξυλους τρεις γαμπρούς στην εκκλησία. Πηγαίνοντας να τη γνωρίσει, δεν φαντάζεται ότι ο υποψήφιος τέταρτος γαμπρός θα είναι ο ίδιος.

Ρόμπερτς και Γκιρ ξανά μαζί σε κομεντί του Γκάρι Μάρσαλ, αλλά χωρίς τη χημεία τους όπως στο «Pretty Woman».


Ο ΤΖΕΦΕΡΣΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

ΕΤ3 23.00
Εποχής, 1995 (Έγχρ.), 139'

JEFFERSON IN PARIS. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Άιβορι, με τους Νικ Νόλτε, Γκουίνεθ Πάλτροου, Γκρέτα Σκάκι.

Το χρονικό της θητείας του Τόμας Τζέφερσον ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Παρίσι τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης.

Το σενάριο της μόνιμης συνεργάτιδας του Άιβορι, Ρουθ Τζαμπβάλα, σε μια προσπάθεια να θίξει πολλά θέματα ταυτόχρονα, αφήνει ξεκρέμαστη τη σχέση του Τζέφερσον με τη Μαρία Κόσγουεϊ (Γκρέτα Σκάκι), ενώ επιμένει υπερβολικά στη σχεδόν αρρωστημένη προσκόλληση της μεγαλύτερης κόρης του. Οι αφηγηματικοί ρυθμοί είναι χαλαροί παρά την εντυπωσιακή καλλιτεχνική δουλειά. Ένα ακαδημαϊκό καλλιγράφημα.


ΚΥΝΗΓΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ

ALPHA 23.30
Τρόμου, 2007 (Έγχρ.), 94'

RISE. Αμερικανο-νεοζηλανδική ταινία του Σεμπάστιαν Γκουτιέρεζ, με τους Λούσι Λιου, Ρόμπερτ Φόρστερ, Κάμερον Ρίτσαρντσον.

Μια δημοσιογράφος που έχει μεταμορφωθεί σε βαμπίρ αναζητά τους βρικόλακες οι οποίοι ευθύνονται για τη μοίρα της.

Σαν να μπήκε η ψυχή ενός Αγγέλου του Τσάρλι στο σώμα της Μπάφι της βαμπιροφόνισσας.


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ ΠΟΥ ΒΡΥΧΑΤΑΙ

MEGA 00.50
Κωμωδία, 1959 (Έγχρ.), 83'

THE MOUSE THAT ROARED. Αγγλική ταινία του Τζακ Άρνολντ με τους Πίτερ Σέλερς, Τζιν Σίμπεργκ, Λίο ΜακΚερν.

Ένα μικροσκοπικό βασίλειο της Ευρώπης που βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, κηρύσσει πόλεμο κατά των ΗΠΑ.

Κλασική αγγλική σάτιρα που σερβίρει με κομψό φαρσικό ύφος το αντιμιλιταριστικό της περιεχόμενο και καταγράφει με ειρωνεία τις ελπίδες πολλών ευρωπαϊκών κρατών την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου να ανακάμψουν οικονομικά χάρη στην αμερικανική βοήθεια. Απολαυστικός ο Πίτερ Σέλερς στην πρώτη του μεγάλη διεθνή επιτυχία, ερμηνεύει τρεις διαφορετικούς ρόλους.


ΞΕΡΩ ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΣΚΟΤΩΣΕ 

STAR 01.15
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 105'

I KNOW WHO KILLED ME. Αμερικανική ταινία του Κρις Σίβερτσον, με τους Λίντσεϊ Λόχαν, Τζούλια Όρμοντ, Μάικλ Άντλερ.

Σε μια ειδυλλιακή πόλη η Όμπρεϊ απάγεται και βασανίζεται από έναν serial killer. Καταφέρνει να αποδράσει, αλλά όταν συνέρχεται υποστηρίζει ότι είναι μια άλλη και ότι η πραγματική Όμπρεϊ βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο.

Κι εδώ καταλαβαίνουμε ποιος σκότωσε την καριέρα της Λίντσεϊ Λόχαν: η ίδια.


ΔΕΝ ΧΟΡΕΥΩ ΠΙΑ

ΕΤ3 02.00
Μιούζικαλ, 1936 (Α/Μ), 103'

SWING TIME. Αμερικανική ταινία του Τζορτζ Στίβενς, με τους Φρεντ Αστέρ, Τζίντζερ Ρότζερς, Βίκτορ Μουρ.

Στο καλύτερο ίσως μιούζικαλ της συνεργασίας τους, ο Φρεντ Αστέρ υποδύεται έναν τζογαδόρο χορευτή που ενώ προσπαθεί να βρει λεφτά για το γάμο του, ερωτεύεται μια άλλη γυναίκα.

Η μουσική του Τζερόμ Κερν έχει μεγαλύτερο βάθος από τις συνθέσεις του Ίρβινγκ Μπερλίν και η σκηνοθεσία του Τζορτζ Στίβενς προκαλεί ζάλη στα χορευτικά νούμερα.


PATHOLOGY

ANT1 03.10
Θρίλερ, 2008 (Έγχρ.), 95'

Αμερικανική ταινία του Μαρκ Σέλερμαν, με τους Αλίσα Μιλάνο, Μίλο Βεντιμίλια, Μάικλ Γουέστον.

Ιατρικό θρίλερ που κοπιάρει το γερμανικό «Μάθημα Ανατομίας», με έναν νεόφερτο ειδικευόμενο σε κλινική παθολογίας που γίνεται μέλος μιας ομάδας η οποία προσπαθεί να διαπράξει τον τέλειο φόνο.

Εξ ορισμού σοκαριστικό και αηδιαστικό (εντάξει, όλοι φοβόμαστε τους γιατρούς και τα εργαλεία τους), αλλά τελικά βαρετά επιτηδευμένο θρίλερ. Προσφέρεται μόνο για να κάνετε πλάκα σε κάποιον προτείνοντάς του να δει το καινούργιο «Grey’s Anatomy».

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου