Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Πολιτική αστάθεια στη Βενεζουέλα λόγω επιδείνωσης της υγείας του Τσάβες


Κορυφώνεται η αγωνία στη Βενεζουέλα για την πορεία της υγείας του Ούγκο Τσάβες, με την κυβέρνηση να επιμένει ωστόσο ότι ο πρόεδρος μπορεί να αρχίσει τη νέα του θητεία την ερχόμενη Πέμπτη, έστω κι αν είναι πολύ άρρωστος για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας.


Όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νίκολα Μαντούρο, η διατύπωση του όρκου μπορεί να γίνει αργότερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κηρυχθεί ως "μόνιμη" η απουσία του πρόεδρου από τα καθήκοντά του- κάτι που θα έδινε το έναυσμα για μια νέα εκλογική αναμέτρηση εντός 30 ημερών.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί επιστήμονες διατυπώνουν διαφορετικές ερμηνείες για το κατά πόσο μπορεί να μην ορκιστεί στις 10 Ιανουαρίου ο πρόεδρος, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αρνείται να ομολογήσει την αδυναμία του Τσάβες. Οι πληροφορίες από την Αβάνα για την υγεία του Τσάβες χορηγούνται με το σταγονόμετρο, ενώ οι φήμες δίνουν και παίρνουν.

Πάντως, ακόμα και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και ότι ο πρόεδρος "αντιμετωπίζει επιπλοκές ως αποτέλεσμα σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού".

(megatv)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου