Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

STAR 22.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 104'

YES MAN. Αμερικανική ταινία του Πέιτον Ριντ, με τους Τζιμ Κάρεϊ, Ζόι Ντεσανέλ, Μπράντλεϊ Κούπερ.

Ο Καρλ Άλεν είναι ένας καλόκαρδος loser που η ζωή τού λέει διαρκώς «όχι», ώσπου εκείνος αποφασίζει, αφού παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα αυτοβοήθειας, να της λέει διαρκώς «ναι». Βρισκόμαστε στο Λος Άντζελες και σε χολιγουντιανή κωμωδία, οπότε όλα γίνονται ρόδινα για τον Καρλ απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, έως ότου –προσωρινά φυσικά– το ναι αποκαλύψει κι αυτό τις παγίδες του.


Η μεγαλύτερη απ’ όλες θ’ αποδειχτεί η ευκολία του Τζιμ Κάρεϊ να λέει «ναι» στις υπερβολές και τις ασταμάτητες γκριμάτσες, κάτι στο οποίο καταφέρνει αυτή τη φορά ν’ αντισταθεί σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η new age σάτιρα κι η απολαυστική ως αυθόρμητη Άλισον-Ζόι Ντεσανέλ δίνουν κωμικές πάσες, βαθύτερες από τα σαχλά χάχανα. Τα καλά νέα σταματούν όμως εδώ. Πραγματικές εκπλήξεις δεν υπάρχουν, η πλοκή προχωρά με αποσπασματικά επεισόδια και η συνταγή «Τζιμ Κάρεϊ» υπαγορεύει τις εξελίξεις και μια τη-βλέπω-να-έρχεται-από-χιλιόμετρα κατάληξη. Εν ολίγοις, δεν θα μπορούσε να ήταν, φυσικά, το «Truman Show», αλλά δεν είναι, ευτυχώς, και το «Number 23».


ΤΟ ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ ΤΩΝ 2.000.000 ΔΟΛΑΡΙΩΝ

MEGA 23.30
Κομεντί, 1994 (Έγχρ.), 103'

IT COULD HAPPEN TO YOU. Αμερικανική ταινία του Άντριου Μπέργκμαν, με τους Νίκολας Κέιτζ, Μπρίτζετ Φόντα, Άιζακ Χέιζ.

Ένας καλοκάγαθος αστυνομικός υπόσχεται σε μια σερβιτόρα ότι θα της δώσει ως φιλοδώρημα τα μισά κέρδη του από το λαχείο και κρατά την υπόσχεσή του όταν κερδίζει.

Στρωτή αφήγηση, λεπτό χιούμορ, σατιρικές κοινωνικές νύξεις, συμπαθητικοί χαρακτήρες και, κυρίως, πίστη στην αγάπη και την αλληλεγγύη.


ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΝΕΤ 00.10
Δραματική, 2007 (Έγχρ.), 92'

THE AIR I BREATHE. Αμερικανική ταινία του Τζίχο Λι, με τους Κέβιν Μπέικον, Φόρεστ Γουίτακερ, Άντι Γκαρσία.

Η απορία για το πώς ένα τέτοιο ισχυρό καστ συναντιέται σε μια γκανγκστερικού τύπου ταινία μεταφυσικών ανησυχιών ενός πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη εξηγείται από τη δήθεν ανατολίτικη φιλοσοφία που τη διαπνέει, μέσα από το πρόσχημα μιας αρχαίας κινέζικης παροιμίας: η αγάπη, η ευτυχία, η ηδονή και η θλίψη είναι οι τέσσερις βασικές συγκινήσεις της ζωής. Αυτές υποτίθεται ότι πρεσβεύει καθεμία από τις τέσσερις προσωπικές ιστορίες (ενός γιατρού, ενός τραπεζικού, ενός εκτελεστή και μιας ποπ τραγουδίστριας) που διασταυρώνονται στην ταινία.

Δυστυχώς, όμως, η μεταφυσική διάσταση γίνεται απλώς και μόνο το άλλοθι για τη σεναριακή διευκόλυνση των συναντήσεων των ηρώων μέσα από συστηματικά φλας μπακ, ενώ η αισθητική της ταινίας δηλώνει μάλλον διάθεση εντυπωσιασμού και όχι αυθεντική κινηματογραφική ματιά. Όσο για τους ηθοποιούς, άλλοι είναι παγιδευμένοι στα κλισέ του ρόλου τους (Άντι Γκαρσία, Μπρένταν Φρέιζερ), άλλοι εμφανίζονται και νομίζεις ότι ήρθαν από άλλη ταινία (Κέβιν Μπέικον, Ζιλί Ντελπί) και άλλοι, όσο κι αν προσπαθούν, δεν πείθουν κανέναν (Φόρεστ Γουίτακερ).


ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΕΚΔΙΚΗΤΗΣ 

STAR 03.00
Φαντασίας, 1997 (Έγχρ.), 96'

SPAWN. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Ντιπέ, με τους Μάικλ Τζάι Γουάιτ, Τζον Λεγκουιζάμο, Μάρτιν Σιν.

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του ένας κυβερνητικός πράκτορας επιστρέφει ως ζόμπι εκδικητής με μεταλλαγμένο σώμα.

Μεταφορά του κόμικ του Τοντ ΜακΦάρλεϊν, με μπερδεμένο και παιδαριώδες σενάριο στο οποίο αρχικά δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται και στη συνέχεια δεν καταλαβαίνεις γιατί γίνεται αυτό που μόλις έχεις καταλάβει ότι γίνεται.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου