Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Χορτοφαγία για καλύτερη ερωτική διέγερση συστήνουν οι επιστήμονες


Ενθαρρυντικά για τους χορτοφάγους είναι τα τελευταία επιστημονικά αποτελέσματα, αφού αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που αποφεύγουν το κρέας τρέφονται με φυτικά προϊόντα, έχουν εμφανώς καλύτερη ερωτική ζωή, αφού τα συστατικά ορισμένων φυτικών προϊόντων επηρεάζουν τα ορμονικά επίπεδα και αυξάνουν την ερωτική επιθυμία και δραστηριότητα.


Η έρευνα έγινε σε πρωτεύοντα θηλαστικά σε μία προσπάθεια συσχέτισης της ερωτικής συμπεριφοράς με τα φυτοοιστρογόνα, ουσίες οι οποίες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και υπάρχουν σε ξηρούς καρπούς, ελαιούχους σπόρους, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα σόγιας, καθώς και σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως τα μήλα τα καρότα, τα ρόδια ο μάραθος και το γλυκάνισο.

Στα πλαίσια της έρευνας, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρ Μάικλ Βάσερμαν, από το Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, στον Καναδά, μελέτησαν για 11 μήνες μία ομάδα κόκκινους πιθήκους του γένους colobus στο Εθνικό Πάρκο Kibale της Ουγκάντας και κατέγραφαν τι έτρωγαν, διαπιστώνοντας πως όσο περισσότερο έτρωγαν τα φύλλα του φυτού millettia dura, ενός φυτού συγγενικού της σόγιας, τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης (ορμόνης του σεξ) και της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες και της επιθετικότητας) στον οργανισμό τους.

Στη συνέχεια οι ερευνητές καταμέτρησαν τον αριθμό των καυγάδων και τη συχνότητα του ζευγαρώματος λαμβάνοντας υπόψιν τις αλλαγές στα ορμονικά επίπεδά τους , από δείγματα κοπράνων που συνέλεγαν.

Οι παρατηρήσεις τους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα οιστραδιόλης και κορτιζόλης στο αίμα τους, οι πίθηκοι περνούσαν περισσότερο χρόνο κάνοντας σεξ και λιγότερο χρόνο στον καλλωπισμό.

«Αλλάζοντας τα ορμονικά επίπεδα και τις συμπεριφορές που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και την υγεία, τα φυτά μπορεί να έχουν παίξει πολύ σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη των πρωτευόντων θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου, απ' ότι έως τώρα νομίζαμε», εξηγεί ο Βάσερμαν

(iefimerida)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου