Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΜΥΡΜΗΓΚΟΪΣΤΟΡΙΕΣ

STAR 18.10
Κινούμενα σχέδια, 2006 (Έγχρ.), 90'

THE ANT BULLY. Αμερικανική ταινία του Τζον Ντέιβις.

Ο μικρός Λούκας, ανήμπορος να αντιμετωπίσει έναν νταή, ξεσπά σε μια μυρμηγκοφωλιά. Όμως ένας μυρμηγκομάγος τον κάνει μικρό σαν μυρμήγκι και ο Λούκας πρέπει να ζήσει για ένα διάστημα στην αποικία των μυρμηγκιών.

Σίγουρα θα κάνει τους μικρούς θεατές να εκτιμήσουν διαφορετικά το λιλιπούτειο ζωικό βασίλειο. Ως κινηματογραφική περιπέτεια, όμως, η εμπειρία του Λούκας είναι υπερβολικά μονοδιάστατη, με μικρά δείγματα χιούμορ και μια κορύφωση προς το φινάλε που δεν είναι και τόσο θεαματική.



ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΔΥΟ

ET1 18.30
Κομεντί, 1963 (Α/Μ), 90'

Ελληνική ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Ζωή Λάσκαρη, Κώστα Βουτσά.

Ένας μονόχνοτος, μισογύνης καθηγητής ερωτεύεται την αρραβωνιαστικιά του τσαχπίνη αδερφού του.

Όχι ιδιαίτερα αστεία κωμωδία (ειδικά οι εμμονές του Κίμωνα/Αλέκου Αλεξανδράκη είναι χοντροκομμένες και κακοσερβιρισμένες), αλλά όλο το καστ συμμετέχει με κέφι.


ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΤΡΕΙΑΣ

ΕΤ3 18.30
Κωμωδία, 1963 (Α/Μ), 80'

Ελληνική ταινία του Φρίξου Ηλιάδη, με τους Μίμη Φωτόπουλο, Ντίνο Ηλιόπουλο, Κατερίνα Γώγου.

Δύο φίλοι κι συνεταίροι προσπαθούν να παντρέψουν τις αδερφές τους ώστε να αποκατασταθούν... ο ένας με την αδερφή του άλλου.

Κωμαδία παρεξηγήσεων χωρίς αξιομνημόνευτες ατάκες και με παντελή έλλειψη ρυθμού.


ΣΚΡΟΥΤΖ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΠΑΛΑΝΤΑ

ΕΤ3 20.00
Μιούζικαλ, 1970 (Έγχρ.), 113'

SCROOGE. Αγγλική ταινία του Ρόναλντ Νιμ, με τους Άλμπερτ Φίνεϊ, Άλεκ Γκίνες, Κένεθ Μορ.

Η πασίγνωστη ιστορία του Ντίκενς σε μιούζικαλ εκδοχή, με επιτυχημένη επιλογή του Άλμπερτ Φίνεϊ στο ρόλο του τσιγκούνη Σκρουτζ.

Οι τέσσερις υποψηφιότητες για καλλιτεχνικά και μουσικά Όσκαρ υποδεικνύουν ποια είναι τα πιο αξιόλογα στοιχεία αυτής της μεταφοράς του βιβλίου.


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ

STAR 21.00
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 82'

FOUR CHRISTMASES. Αμερικανική ταινία του Σεθ Γκόρντον, με τους Βινς Βον, Ρις Γουίδερσπουν, Ρόμπερτ Ντιβάλ.

Ο Μπραντ και η Κέιτ είναι ένα ανύπαντρο ζευγάρι το οποίο, προφασιζόμενο απίθανες δικαιολογίες, αποφεύγει τις αμήχανες οικογενειακές γιορτινές συναντήσεις. Μια απροσδόκητη τηλεοπτική εμφάνιση θα προδώσει αυτήν τη φορά τα σχέδιά τους και η μετωπική σύγκρουση με τους γονείς είναι πλέον δεδομένη.

Αν και μας φιλεύει δυο τρία καλά γκαγκ στην πολλά υποσχόμενη αρχή του, το «Χριστούγεννα Στα Τέσσερα» είναι ακόμα μία χριστουγεννιάτικη ταινία με προδιαγεγραμμένη μοίρα. Ο Σεθ Γκόρντον προσπαθεί ανεπιτυχώς να γυρίσει έναν «Γαμπρό Της Συμφοράς» πολλαπλασιασμένο επί τέσσερα, ενώ το πρωτοκλασάτο καστ περιορίζεται στο να μας σερβίρει ένα κρύο σλάπστικ έδεσμα. Αυτό που έρχεται να διαλύσει πλήρως την όποια κωμική αίσθηση καταφέρνει να διατηρήσει η ταινία είναι τα σοβαροφανή μηνύματα που ξεπροβάλλουν στην πορεία ενάντια στην υπογεννητικότητα και την ελεύθερη συμβίωση.


Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΡΟΥΚΕΤΑ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1997 (Έγχρ.), 95'

ROCKETMAN. Αμερικανική ταινία του Στιούαρτ Γκίλαρντ, με τους Χάρλαντ Γουίλιαμς, Τζέσικα Λάντι, Γουίλιαμ Σάντλερ.

Ένας μηχανικός διαστημικών αεροσκαφών επιλέγεται να σταλεί από τη NASA στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα τσακωθεί με τον κυβερνήτη, θα ερωτευτεί μια αξιωματικό και θα ανακαλύψει το νόημα της ζωής στη φιλία του με ένα χιμπατζή-μέλος του πληρώματος.

Είτε στη Γη είτε στον Άρη, τα ίδια και τα ίδια συμβαίνουν σε μια ταινία του σωρού από την Disney.


Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 80 ΜΕΡΕΣ

ΕΤ1 21.45
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 120'

AROUND THE WORLD IN 80 DAYS. Αμερικανική ταινία του Φρανκ Κοράτσι, με τους Στιβ Κούγκαν, Τζάκι Τσαν, Τζιμ Μπρόουντμπεντ.

Από το διάσημο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν διατηρείται μόνο η κεντρική ιδέα του στοιχήματος και του ταξιδιού σε 80 μέρες. Με κεντρικό ήρωα πλέον τον υπηρέτη Πασπαρτού που έχει γίνει Κινέζος, είναι λογικό κάθε λίγο και λιγάκι να παρεισφρέουν σκηνές πολεμικών τεχνών.

Το ύφος τείνει προς τη φαρσοκωμωδία και το κιτς, ενώ οι cameo εμφανίσεις, όπως και στην παλιότερη ταινία του 1956, δεν έχουν το ίδιο θεαματικό αποτέλεσμα.


ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ

ΑΝΤ1 22.15
Κινούμενα σχέδια, 2009 (Έγχρ.), 95'

MONSTERS VS ALIENS. Αμερικανική ταινία των Ρομπ Λέτερμαν και Κόνραντ Βέρνον.

«Ο Τρόμος της Μαύρης Λίμνης», «The Blob», «Η Μύγα», «Attack of the 50 Foot Woman»... Οι ήρωες του καινούργιου animation της Dreamworks δεν είναι για ακόμη μία φορά ομιλούντα ζώα, αλλά μεταλλαγμένα τέρατα βγαλμένα από τις επιστημονικής φαντασίας b-movies της δεκαετίας του ’50. Βασική πρωταγωνίστρια η Σούζαν, την οποία χτυπά ένας μετεωρίτης και τη μετατρέπει σε εικοσάμετρο γίγαντα, και αστειότερη παρουσία ο Μπομπ, μια άμορφη, ανεγκέφαλη μπλε μάζα με τη φωνή του Σεθ Ρόγκεν (στη μεταγλώττιση ακούγεται η φωνή του Γιώργου Πυρπασόπουλου).

Η σύγκρουση των συμπαθέστατων τεράτων, τα οποία απελευθερώνονται από μια μυστική στρατιωτική βάση όπου είναι φυλακισμένα, με τους εξωγήινους που απειλούν τη Γη διαθέτει σασπένς, χιούμορ, κινηματογραφικές αναφορές, απολαυστικές ατάκες και τα απαραίτητα, safe μηνύματα του αλτρουισμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας.


ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

STAR 22.45
Κωμωδία, 1987 (Έγχρ.), 100'

Ελληνική ταινία του Νίκου Περάκη, με τους Γιώργο Κιμούλη, Δημήτρη Καλλιβωκά, Γιώργο Κοτανίδη.

Ένας υπάλληλος του ΟΤΕ απειλεί ότι θα ανατινάξει με βόμβα το κτίριο, αν δεν τον αφήσουν να μιλήσει στην τηλεόραση.

Ο Περάκης μιλά με πεσιμισμό για την πτώση των ιδεολογικών αξιών που έθρεψαν τη γενιά του Πολυτεχνείου. Αποφεύγοντας τη φάρσα, αξιοποιεί με αξιοζήλευτη εσωτερική ισορροπία τους χαρακτήρες της ταινίας, βοηθούμενος από τις καλές ερμηνείες.


ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΕΡΓΕΝΗΔΕΣ 

MEGA 23.30
Κωμωδία, 2001 ( Έγχρ.), 95'

TOMCATS. Αμερικανική ταινία του Γκρέγκορι Πουαριέ, με τους Τζέρι Ο’Κόνελ, Σάνον Ελίζαμπεθ, Τζέικ Μπάζι.

Μια παρέα επτά φίλων βάζουν στοίχημα ότι ο τελευταίος εργένης θα πάρει από τους υπόλοιπους ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Όταν ένας από αυτούς χάνει τα λεφτά του στο καζίνο, προσπαθεί να παντρέψει τον άλλο εργένη της παρέας για να κερδίσει το στοίχημα.

Στο μεταξύ, τα σεξιστικά αστεία χτυπάνε τζακ ποτ.


ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ

ET1 23.45
Εποχής, 2001 (Έγχρ.), 87'

Ελληνική ταινία του Λάκη Παπαστάθη, με τους Ηλία Λογοθέτη, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη.

Ο Παπαστάθης ανοίγει και κλείνει την ταινία με τον εγκλεισμό και το θάνατο του Βιζυηνού στο Δρομοκαΐτειο, παρουσιάζοντας το κύριο αφήγημα ως ένα παραλήρημα ενός ανθρώπου που θυμάται τα παιδικά του χρόνια και οι μνήμες του μπλέκονται με τα κείμενα των έργων του.

Έτσι περνά πιο εύκολα στον θεατή ο αποσπασματικός κι ετερόκλητος χαρακτήρας του ομώνυμης νουβέλας του Βιζυηνού. Εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή, με καλές ερμηνείες, πολυβραβευμένη στη Θεσσαλονίκη.


ΤΑ ΚΕΛΕΠΟΥΡΙΑ

ΝΕΤ 00.10
Κωμωδία, 2008 (Έγχρ.), 98'

NOTHING LIKE THE HOLIDAYS. Αμερικανική ταινία του Αλφρέντο Ντεβίγια, με τους Τζον Λεγκουιζάμο, Φρέντι Ροντρίγκεζ, Ντέμπρα Μέσινγκ.

Αυτή η διαφορετική σε χρώμα, αλλά κατά τα λοιπά συνηθισμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία μαζεύει γύρω από το γιορτινό τραπέζι τα μέλη μιας τυπικής πορτορικάνικης μεσοαστικής οικογένειας. Ο μικρός γιος θα φέρει για δώρο τα τραύματά του από το Ιράκ, η φιλόδοξη κόρη τα χάρτινα όνειρά της από το Χόλιγουντ και ο πρωτότοκος τα καλοσιδερωμένα κουστούμια από τη δικηγορική γκαρνταρόμπα του.

Στη διαδικασία της πέψης των εύγευστων έθνικ πιάτων θα προστεθούν τα συνήθη οικογενειακά δράματα και μια σειρά από προβλέψιμες σεναριακές (υπο)πλοκές. Η ερμηνεία της δυναμικής μάνας Ελίζαμπεθ Πένια αποδεικνύεται τελικά το μοναδικό κινηματογραφικό «κελεπούρι» που θα χτυπήσει κανείς από τη λάτιν χριστουγεννιάτικη σύναξη.


P2

STAR 01.00
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 98'

Αμερικανική ταινία του Φρανκ Καλφούν, με τους Ρέιτσελ Νίκολς, Γουές Μπέντλι, Σάιμον Ρέινολντς.

Μια γυναίκα παγιδεύεται από ένα φρουρό στο γκαράζ της εταιρείας της την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αν ο σκοπός μιας καλής ταινίας τρόμου είναι να φοβόμαστε να βρεθούμε στο σκηνικό της στην πραγματική μας ζωή, τότε αυτή εδώ, σε σενάριο του Αλεξάντρ Αζά («Πιράνχας») δεν είναι μια καλή ταινία τρόμου.


ΑΝΙ 2

MEGA 02.30
Μιούζικαλ, 1995 (Έγχρ.), 92'

ANNIE: A ROYAL ADVENTURE. Αμερικανική τηλεταινία του Ίαν Τόιντον, με τους Άσλι Τζόνσον, Τζόαν Κόλινς, Τζορτζ Χερν.

Η Άννι φτάνει στο Λονδίνο για την παρασημοφόρηση του θετού της πατέρα, αλλά εκεί ανακαλύπτει και προσπαθεί να ματαιώσει με τις φίλες της ένα σχέδιο ανατροπής της βασιλικής οικογένειας.

Μετά το μιούζικαλ παραγωγής Μάικ Νίκολς και την κινηματογραφική του μεταφορά από τον Τζον Χιούστον, ένα σίκουελ όχι τόσο επιτυχημένο, αλλά ανάλαφρο και αισιόδοξο όσο το περίφημο τραγούδι «Tomorrow» που ακούγεται αφιερωματικά στο τέλος. Η Τζόαν Κόλινς είναι επίσης μια απίθανη κακιά.


ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΖΕΣΤΗ

STAR 03.00
Κωμωδία, 1985 (Έγχρ.), 98'

SPIES LIKE US. Αμερικανική ταινία του Τζον Λάντις, με τους Τσέβι Τσέιζ, Νταν Ακρόιντ, Στιβ Φόρεστ.

Δύο γκαφατζήδες πράκτορες της CIA, τους οποίους η υπηρεσία θεωρεί «αναλώσιμους», λαμβάνουν μέρος σε αποστολή στο Αφγανιστάν και στη Σοβιετική Ένωση.

Απολαυστικοί οι δύο πρωταγωνιστές, οι περιπέτειες όμως στις οποίες μπλέκουν είναι κακόγουστα φαρσικές.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου