Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Νόμος κατά των σεξουαλικών ύβρεων και υπονοουμένων στα γήπεδα της Αυστραλίας


Την πολιτική ορθότητα θέλει να καθιερώσει και στις εξέδρες των γηπέδων, που παραδοσιακά ήταν τόπος αθυρόστομων ατόμων, η αυστραλιανή κυβέρνηση θέτοντας εκτός νόμους τις εκφράσεις και ύβρεις με σεξουαλικά υπονοούμενα.


Εν συντομία, έτσι και ξεφύγει στους φιλάθλους καμιά έκφραση του στιλ «τι γκολ έχασε ο π....» ή «πού την έδωσες τη μπάλα ρε μ....», κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με το νόμο, που πλέον δεν αστειεύεται και σεξουαλικές ύβρεις δεν δέχεται.

Ήδη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο νόμο για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων που θα απαγορεύει τις ρατσιστικές διακρίσεις και τα σεξουαλικά υπονοούμενα εις βάρος των παιχτών στα γήπεδα.

Αναφερόμενη στο θέμα, η πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, Gillian Triggs, προειδοποίησε παίχτες, προπονητές και φιλάθλους, ότι θα πρέπει να προσέξουν τη γλώσσα τους.

«Η εκτροπή και η χρήση σεξουαλικών υπονοουμένων τόσο μέσα στον αγωνιστικό χώρο από τους παίχτες, όσο και στις εξέδρες από τους φιλάθλους θα συνιστά στο εξής παρενόχληση και παράβαση του νόμου» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής προσθέτοντας ότι δεν έχει σημασία αν πρόκειται για αγώνες επαγγελματιών ή ερασιτεχνών, από τη στιγμή που η παρενόχληση γίνεται σε δημόσιο χώρο».

Ο Οργανισμός κατά της Κατάθλιψης (Beyond Blue) επισήμανε στο ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης, που προετοιμάζει το σχετικό νόμο, ότι λέξεις και ύβρεις με σεξουαλικό περιεχόμενο δίνουν και παίρνουν στο χώρο του αθλητισμού, τόσο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους όσο και στις εξέδρες.

Η πρόεδρος του Οργανισμού, Kate Carnell, δήλωσε ότι αρκετοί αθλητές είναι αναγκασμένοι να κρύβουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις φοβούμενοι την αντίδραση και τα σχόλια με υπονοούμενα εκ μέρους συμπαιχτών τους και προπονητών.

Η ίδια είπε ότι μόνο ένα ποσοστό 19 τοις εκατό από τους γκέι αθλητές αισθάνεται άνεση και ασφάλεια στην ομάδα του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου