Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΤΟ ΞΩΤΙΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ALPHA 21.00
Φαντασίας, 2003 (Έγχρ.), 87'

ELF. Αμερικανική ταινία του Τζον Φαβρό, με τους Γουίλ Φέρελ, Τζέιμς Κάαν, Μέρι Στίνμπεργκεν.

Ο Μπάντι αναζητά στη Νέα Υόρκη τον πατέρα του, έναν κυνικό εκδότη παιδικών βιβλίων, του οποίου τη ζωή αναστατώνει –όπως και πολλών άλλων– με την αφέλειά του. Στο τέλος όμως καταφέρνει να μεταφέρει το πνεύμα των Χριστουγέννων σε μια απάνθρωπη μητρόπολη.

Το σύνδρομο Φόρεστ Γκαμπ ξαναχτυπά με το πρόσχημα ενός ενηλίκου ο οποίος μεγάλωσε σαν αιώνιο παιδί ανάμεσα στους νάνους-ξωτικά του Αϊ-Βασίλη.



ΓΥΡΝΑ ΠΙΣΩ

ΕΤ1 21.00
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 111'

VOLVER. Ισπανική ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, με τις Πενέλοπε Κρουζ, Κάρμεν Μάουρα, Λόλα Ντουένιας.

Η δυναμική Ραϊμούνδα διευθύνει το εστιατόριο που εγκατέλειψε ένας γείτονάς της, διατηρώντας στο ψυγείο το πτώμα του άντρα της. Αλλά και η αδελφή της Σόλε έχει τα δικά της προβλήματα, αφού φιλοξενεί το φάντασμα της μακαρίτισσας μητέρας της.

Επιστροφή του Αλμοδόβαρ στη γενέτειρά του, τη θρυλική Λα Μάντσα, εκεί όπου οι λαϊκές δοξασίες είναι ακόμα ζωντανές και οι σχέσεις των κατοίκων πιο ανθρώπινες. Επιστροφή όμως και σ’ ένα αμιγές σινεμά γυναικών, έχοντας μάλιστα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την πρώην μούσα του, την Κάρμεν Μάουρα (εδώ σε ρόλο γιαγιάς και φαντάσματος μαζί). Αυτή βέβαια που κλέβει την παράσταση είναι η Πενέλοπε Κρουζ, η ηθοποιός με το ωραιότερο στήθος, όπως ομολογεί ο Πέδρο. Η ταινία, κατ’ άλλους ελάσσονος σημασίας στην πορεία του σκηνοθέτη και κατ’ άλλους αριστούργημα, έχει κάτι από τον κωμικό ρεαλισμό τού «Μια Ζωή Ταλαιπωρία» ή τον επαρχιακό μελοδραματισμό τού «Το Μυστικό μου Λουλούδι». Χωρίς καμία ερωτική ιστορία στον ορίζοντα, οι ηρωίδες κατοικούν σ’ έναν γυναικείο κόσμο όπου ο άντρας είναι νεκρός, βιαστής, παντελώς άχρηστος, μέσα από μια οπτική… μισοανδρική.


ΟΔΥΣΣΕΙΑ

STAR 22.00
Περιπέτεια, 1997 (Έγχρ.), 176'

ODYSSEY. Διεθνής συμπαραγωγή του Αντρέι Κοντσαλόφσκι, με τους Αρμάν Ασάντε, Γκρέτα Σκάκι, Ιζαμπέλα Ροσελίνι.

Η επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη μετά τον Τρωικό Πόλεμο.

Η εμπειρία δεν βοηθάει τον Αντρέι Κοντσαλόφσκι, καθώς ο σκηνοθέτης προδίδεται όχι μόνο από την καλλιτεχνική παραγωγή και τα ειδικά εφέ αλλά και από τους πρωταγωνιστές του, που δεν συνειδητοποιούν το ειδικό βάρος των ηρώων τους οποίους ενσαρκώνουν.


ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΓΟΝΕΙΣ

MEGA 24.00
Κομεντί, 1994 (Έγχρ.), 87'

NORTH. Αμερικανική ταινία του Ρομπ Ράινερ, με τους Ελάιζα Γουντ, Μπρους Γουίλις, Τζέισον Αλεξάντερ.

Πληγωμένος από την αδιαφορία που δείχνουν γι’ αυτόν οι γονείς του ένας εντεκάχρονος ζητά και πετυχαίνει δικαστικά το δικαίωμα να αλλάξει οικογένεια.

Σύγχρονο παραμύθι, κοινωνική αλληγορία, παιδική road movie ή κιτς εξτραβαγκάντσα; Λίγο απ’ όλα και τίποτα απ’ αυτά.


SOLOMON KANE

ΝΕΤ 00.10
Περιπέτεια φαντασίας, 2009 (Έγχρ.), 104'

Ευρωπαϊκή συμπαραγωγή του Μάικλ Μπάσετ, με τους: Ρέιτσελ Χαρντ-Γουντ, Μαξ Φον Σίντοβ, Τζέιμς Πιούριφοϊ.

Ένας αδίστακτος μισθοφόρος του 17ου αιώνα ορκίζεται να μην ξαναχρησιμοποιήσει βία για να σώσει την ψυχή του από τον Διάβολο. Όταν, όμως, μια φιλήσυχη οικογένεια δολοφονείται μπροστά στα μάτια του, αποφασίζει να σώσει την απαχθείσα κόρη της με οποιοδήποτε τίμημα.

Η διαδρομή του ήρωα προς τη λύτρωση είναι τόσο προβλέψιμη, οι σεναριακές αυθαιρεσίες τόσες πολλές και το τελικό δίδαγμα τόσο αφελές, που όλα τα ενδιαφέροντα στοιχεία (από τους ψίθυρους του Λάβκραφτ ως τη σκιά του «Άρχοντα των Δακτυλιδιών» εξανεμίζονται γρήγορα.


ΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ

ET1 01.30
Περιπέτεια, 2002 (Έγχρ.), 98'

CONFIDENCE. Αμερικανική ταινία του Τζέιμς Φόλεϊ, με τους Έντουαρντ Μπερνς, Ντάστιν Χόφμαν, Ρέιτσελ Βάις.

Ο Τζέικ, απατεώνας κλάσεως, εξαπατά τον λογιστή ενός ψυχωτικού γκάνγκστερ και για να προστατευτεί από την εκδικητική μανία του τελευταίου, δέχεται να δουλέψει για λογαριασμό του σε ένα μεγάλο τραπεζικό κόλπο. Όμως η απρόσμενη εμφάνιση ενός ομοσπονδιακού πράκτορα ανατρέπει τα σχέδια.

Όταν μια ταινία τιτλοφορείται «Εμπιστοσύνη», αλλά ξεκινά με αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και μάλιστα από έναν κεντρικό ήρωα που επαγγέλλεται αριστοτέχνης απατεώνας, καταλαβαίνεις εξαρχής ότι δεν πρέπει να δείξεις καμιά εμπιστοσύνη στα όσα δεις και ακούσεις. Ακόμα και η πιο απρόσμενη ανατροπή ενός καλά οργανωμένου σχεδίου μπορεί να κρύβει από πίσω της μια σκηνοθετημένη απάτη. Όπως στις ταινίες του Ντέιβιντ Μάμετ, καλείσαι να συμμετάσχεις σε μια ίντριγκα με πολύ ρευστά τα όρια ανάμεσα στο φαίνεσθαι και το είναι. Το σενάριο είναι καλογραμμένο και το καστ ελκυστικό, ενώ ο Τζέιμς Φόλεϊ σκηνοθετεί με σιγουριά. Μικρός ο ρόλος του Ντάστιν Χόφμαν, αλλά ομολογουμένως συναρπαστικός, αν και η ταινία ανήκει στον Έντουαρντ Μπερνς.


D-TOX

STAR 01.45
Θρίλερ, 2001 (Έγχρ.), 96'

Αμερικανική ταινία του Τζιμ Γκιλέσπι, με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Κρις Κριστόφερσον, Πόλι Γουόκερ.

Ένας πράκτορας του FBI που έγινε αλκοολικός όταν ένας serial killer δολοφόνησε τη γυναίκα του καταφεύγει σ’ ένα απομονωμένο κέντρο αποτοξίνωσης, όπου όμως οι ασθενείς αρχίζουν να πεθαίνουν μυστηριωδώς.

Στην αρχή νομίζεις ότι βλέπεις ένα δράμα για ταλαιπωρημένους ψυχολογικά αστυνομικούς, στη συνέχεια η μεταφορά της δράσης σ’ έναν αποκλεισμένο από τα χιόνια χώρο σε κάνει να πιστέψεις ότι πρόκειται για μια παραλλαγή της «Ποντικοπαγίδας», αλλά τελικά όλα εξελίσσονται σε εκνευριστικά προβλέψιμο θρίλερ.


Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

STAR 03.45
Περιπέτεια, 1996 (Έγχρ.), 103'

DRAGONHEART. Aμερικανική ταινία του Ρομπ Κοέν, με τους Ντένις Κουέιντ, Ντέιβιντ Θιούλις, Τζούλι Κρίστι.

Στην Αγγλία του 10ου αιώνα ένας εξολοθρευτής δράκων γίνεται φίλος με τον τελευταίο ζωντανό δράκο και μαζί αντιμετωπίζουν έναν τυραννικό βασιλιά.

Μεσαιωνικό παραμύθι με επική διάσταση για παιδιά, που μάλλον κοιμούνται τέτοια ώρα. Για τους μεγάλους, υπάρχει ο δράκος που μιλά με τη φωνή του Σον Κόνερι.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου