Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


Ο ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠΟ TO… ΤΡΙΟ

ALPHA 21.00
Κωμωδία, 1997 (Έγχρ.), 94'

AUSTIN POWERS: INTERNATIONAL MAN OF MYSTERY. Αμερικανική ταινία του Τζέι Ρόατς, με τους Μάικ Μάγερς, Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, Μάικλ Γιορκ.

Ο Όστιν Πάουερς, φωτογράφος, ασυγκράτητος εραστής και υπερκατάσκοπος, γέννημα και θρέμμα των ’60s, καταψύχεται με τις μεθόδους της κρυογονικής και ξυπνά στη συντηρητική δεκαετία του ενενήντα, για να αντιμετωπίσει τον σατανικό Δρ. Κακό.


Να θυμίσουμε πως ο Μάικ Μάγερς ανήκε στην ομάδα του «Saturday Night Live», στην οποία ποτέ δεν ξεχώρισε. Η πρώτη από την σειρά των ταινιών με ήρωα τον σεξομανή πράκτορα Όστιν Πάουερς είναι, όπως και οι επόμενες, μία χωρίς ιδιαίτερη έμπνευση παρωδία των κατασκοπικών περιπετειών, η οποία αντί να ανατρέπει ή έστω να «παίζει» με τα κλισέ του είδους περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από ενδυματολογικές/σκηνογραφικές λεπτομέρειες και την περσόνα του Μάικ Μάγερς.


THE KARATE KID

MEGA 21.15
Περιπέτεια, 2010 (Έγχρ.), 140'

Αμερικανική ταινία του Χάρολντ Ζουάρτ, με τους Τζέιντεν Σμιθ, Τζάκι Τσαν, Ταράτζι Π. Χένσον.

Η φόρα των ριμέικ παρασέρνει και τις περιπέτειες των Ντάνιελ-σαν και κυρίου Μιγιάκι, ξαναζωντανεύοντας την ιστορία της φιλίας τους με φόντο αυτή τη φορά την Κίνα. Μαζί με τον τόπο, αλλάζουν και τα ονόματα: Ο 12χρονος Ντρε Πάρκερ μετακομίζει από το Ντιτρόιτ στο Πεκίνο, όπου θα γνωρίσει τον μοναχικό κύριο Χαν. Εκείνος θα τον μυήσει στη φιλοσοφία του κουνγκ φου και θα τον καθοδηγήσει σε έναν αγώνα πρωταθλήματος ενάντια στον νταή του σχολείου.

Όσο μπόι του λείπει τόση ενέργεια περισσεύει στον Τζέιντεν Σμιθ, ιδανικό παρτενέρ ενός χαμηλότονου Τζάκι Τσαν. Αν και η σύγκριση με τον cult figure Πατ Μορίτα σίγουρα τον αδικεί, ο Ασιάτης σταρ πείθει ως προστατευτική πατρική φιγούρα, ενώ, παραδόξως, ο άχρωμος και άοσμος Χάρολντ Ζουάρτ («Ροζ Πάνθηρας 2») χειρίζεται με χολιγουντιανό μέτρο τους μελοδραματισμούς, τους «έτοιμους» χαρακτήρες και τις χορογραφημένες μονομαχίες. Έτσι, ακόμα και χωρίς την υπόκρουση του «You’re the best», η τελευταία κλωτσιά του πληγωμένου Ντρε μπορεί να συγκινήσει πραγματικά το multiplex εφηβικό κοινό.


Ο Κ. ΚΑΝΕΝΑΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)

ET1 22.30
Κομεντί, 2008 (Έγχρ.), 120'

SWING VOTE. Αμερικανική ταινία του Τζόσουα Μάικλ Στερν, με τους Κέβιν Κόστνερ, Μάντλιν Κάρολ, Κέλσι Γκρέιμερ.

Ο Μπαντ Τζόνσον μεγαλώνει μόνος την πανέξυπνη δωδεκάχρονη κόρη του μεταξύ αλκοόλ και τεμπελιάς. Όταν από μια απρόβλεπτη συγκυρία το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών εξαρτάται από την ψήφο του, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πάνω του με ανέλπιστες συνέπειες.

Όλη η ταινία στηρίζεται στον Κέβιν Κόστνερ και τη σύγκρουσή του με τον αδυσώπητο κόσμο των μίντια και της πολιτικής. Φωτίζοντας τους τρεις αυτούς κόσμους ως αυτόνομους, αλλά αλληλοεξαρτώμενους, η ταινία κάνει ένα καθαρό σχόλιο στο παιχνίδι διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Υπάρχει λίγη υπερβολή (αναμενόμενο λόγω του σεναριακού ευρήματος), χάρη όμως στο ταμπεραμέντο που βάζει ο Κόστνερ στον χαρακτήρα του, το αποτέλεσμα γίνεται αρκούντως πιστευτό.


Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

STAR 22.45
Θρίλερ, 1997 (Έγχρ.), 140'

THE DEVIL’S ADVOCATE. Αμερικανική ταινία του Τέιλορ Χάκφορντ, με τους Αλ Πατσίνο, Κιάνου Ριβς, Σαρλίζ Θερόν.

Ένας νεαρός φιλόδοξος δικηγόρος προσλαμβάνεται σε δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης αγνοώντας ότι το αφεντικό του είναι ο διάβολος.

Ο Πατσίνο τονίζει την καθημερινή υπόσταση και όχι το απόκοσμο στοιχείο του διαβόλου. Μακάρι η ταινία να επέμενε μέχρι τέλους σ’ αυτήν την οπτική, αλλά δυστυχώς αλλάζει τρεις φορές στιλ, με το τρίτο μέρος να είναι ένα κιτς μείγμα τρόμου και θρησκευτικής αλληγορίας.


SAVIOR

ET3 23.00
Δραματική, 1998 (Έγχρ.), 103'

Αμερικανική ταινία του Πρέντραγκ Αντόνιεβιτς, με τους Ντένις Κουέιντ, Ναστάζια Κίνσκι, Στέλαν Σκάρσγκαρντ.

Όταν η γυναίκα και ο γιός του σκοτώνονται σε τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών, ένας πρώην αξιωματικός κατατάσσεται στη Λεγεώνα των Ξένων, πολεμά στο πλευρό των Σέρβων και ανακαλύπτει την ωμότητα του πολέμου.

Με το όνομα του Όλιβερ Στόουν στην παραγωγή, αυτή είναι μια αποκαλυπτική ταινία για τον πόλεμο στη Βοσνία, που επιχειρεί με εύκολους συμβολισμούς να αποκτήσει διαστάσεις θρησκευτικής αλληγορίας.


Ο ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΟΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)

ALPHA 23.15
Περιπέτεια, 1998 (Έγχρ.), 99'

LEGIONNAIRE. Αμερικανική ταινία του Πίτερ ΜακΝτόναλντ, με τους Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ, Στίβεν Μπέρκοφ, Νίκολας Φάρελ.

Ένας μποξέρ που δεν υπακούει σε ένα στοίχημα στημένου αγώνα, αναγκάζεται να καταταγεί στη Λεγεώνα των Ξένων ώστε να αποφύγει τα μπλεξίματα με τη μαφία.

Ο Βαν Νταμ προσπαθεί να μην τυποποιηθεί στις περιπέτειες πολεμικών τεχνών… με μια κιτς εξωτική περιπέτεια που κρύβει και λίγη μιλιταριστική προπαγάνδα.


40 ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ 40 ΝΥΧΤΕΣ

STAR 01.45
Κωμωδία, 2002 ( Έγχρ.), 96'

40 DAYS AND 40 NIGHTS. Διεθνής συμπαραγωγή του Μάικλ Λέμαν, με τους Τζος Χάρτνετ, Βινέσα Σόου, Σάνιν Σόσαμον.

Ένας νεαρός που αποφασίζει να απέχει από το σεξ για 40 μέρες, μπαίνει σε πειρασμό όταν γνωρίζει την ιδανική κοπέλα.

Έξυπνη ιδέα, χάρμα οφθαλμών το ζευγάρι Χάρτνετ/Σόσαμον, ευρηματικές κάποιες λεπτομέρειες, κι όμως λείπουν πολλά απ’ αυτήν την κομεντί που θυμίζει… «Λυσιστράτη».


THE KARATE KID 

MEGA 01.45 (Επανάληψη)


ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ 

STAR 03.30
Περιπέτεια, 2008 (Έγχρ.), 88'

SHARK IN VENICE. Αμερικανική ταινία του Ντάνι Λέρνερ, με τους Στίβεν Μπάλντουιν, Βανέσα Τζόνσον, Τζάκομο Γκονέλα.

Αν περιμένεις να δεις καρχαρίες να κατασπαράζουν γονδολιέρηδες και γλυκανάλατα ζευγαράκια, ξέχνα το.

Μόνο τον χειρότερο των αδερφών Μπάλντουιν θα δεις να μιμείται τον Ιντιάνα Τζόουνς.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

ΕΤ1 04.30
Κομεντί, 1995 (Έγχρ.), 107'

THE GRASS HARP. Αμερικανική ταινία του Τσαρλς Ματάου με τους Έντουαρντ Φέρλονγκ, Σίσι Σπέισεκ, Πάιπερ Λόρι.

Μετά το θάνατο των γονιών του ένας νεαρός μετακομίζει σε μια κωμόπολη του αμερικανικού Νότου κοντά στις δυο θείες του.

Συμπαθητική μεταφορά ενός αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Τρούμαν Καπότε, με πολλά μικροεπεισόδια που αποτυπώνουν την ψυχοσύνθεση της επαρχίας του αμερικανικού Νότου κατά τη δεκαετία του 1940. Σκηνοθετεί ο υιός του Γουόλτερ Ματάου αλλάζοντας ρυθμό κάπου στη μέση.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου