Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Οι ταινίες στην TV σήμερα


ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ: ΜΟΓΛΙ ΚΑΙ ΜΠΑΛΟΥ

MEGA 21.15
Περιπέτεια, 1997 (Εγχρ.), 86'

THE SECOND JUNGLE BOOK: MOWGLI AND BALOO. Αμερικανική ταινία του Ντάνκαν ΜακΛάχλαν, με τους Τζέιμι Γουίλιαμς, Μπιλ Κάμπελ, Ρόντι ΜακΝτόουαλ.

Ο Μόγλι προσπαθεί να ξεφύγει από έναν κυνηγό ταλέντων που τον προορίζει για κάποιο τσίρκο.

Ελεύθερα βασισμένο στο βιβλίο του Ράντγιαρντ Κίπλινγκ prequel του ντισνεϊκού «Βιβλίου της Ζούγκλας», που είναι μια βαρετή περιπέτεια στη ζούγκλα.



Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΤΗΣ TV

ET1 22.30
Κομεντί, 2006 (Έγχρ.), 88'

THE TV SET. Αμερικανική ταινία του Τζέικ Κάσνταν, με τους Ντέιβιντ Ντουκόβνι, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ίοαν Γκρίφιντ.

Δεν αποκλείεται ο γιός του Λόρενς Κάσνταν να βγάζει τον καημό του επειδή είχε κοπεί η θαυμάσια σειρά «Freaks and Geeks» που σκηνοθετούσε. Πάντως αυτήν τη σάτιρα για το πώς δημιουργούνται και επιβιώνουν ή οδηγούνται σε πρόωρο θάνατο οι τηλεοπτικές σειρές, δεν πρέπει να τη χάσει κανείς που να έχει δει έστω και μισό επεισόδιο αμερικανικής σειράς.

Κι ας υστερεί σε σατιρικές βολές και χιούμορ, κάτι που μπορεί να αναπληρώσει κάποιος αν δει το «30 Rock», τουλάχιστο αποκαλύπτει την «περιπέτεια» αυτών των ατελείωτων gigabytes μυθοπλαστικού υλικού που τρελαινόμαστε να καταναλώνουμε.


ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΙΔΟ

STAR 22.40
Κωμωδία, 1994 (Έγχρ.), 91'

RICHIE RICH. Αμερικανική ταινία του Ντόναλντ Πέτρι, με τους Μακόλεϊ Κάλκιν, Τζον Λαροκέτ, Έντουαρντ Χέρμαν.

Το πλουσιότερο παιδί στον κόσμο αναλαμβάνει τη διεύθυνση των επιχειρήσεων των γονιών του όταν εκείνοι εξαφανίζονται ενώ ταυτόχρονα τους αναζητά.

Κωμωδία βασισμένη σε δημοφιλές κόμικ της δεκαετίας του 1960 και στην προσπάθεια να συντηρήσει τον Μακόλεϊ Κάλκιν ως παιδί-θαύμα.


PROOF

ΑLPHA 22.45
Δραματική, 2005 (Έγχρ.), 105'

Αμερικανική ταινία του Τζον Μάντεν, με τους Γκουίνεθ Πάλτροου, Άντονι Χόπκινς, Τζέικ Τζίλενχαλ.

Η Κάθριν, πιστή κόρη ενός ιδιοφυούς μαθηματικού που πάσχει από σχιζοφρένεια, συντρίβεται από τον θάνατό του. Συγκρούεται με την «απούσα» μέχρι τώρα αδελφή της, ενώ ένας μαθητής του πατέρα της αναζητά στα χειρόγραφα του τελευταίου την επίλυση ενός σημαντικού μαθηματικού προβλήματος. Η συμβολή του θα είναι καταλυτική στην αποκάλυψη της «κληρονομιάς» του πατέρα προς την κόρη.

Ένα συγκροτημένο δράμα πάνω στο φόβο της τρέλας, με δυνατές στιγμές κυρίως χάρη στη συγκρατημένα ορμητική ερμηνεία της Πάλτροου.


Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΚΟΡΠΙΟΥ

ΕΤ3 23.00
Κωμωδία, 2001 (Έγχρ.), 99'

THE CURSE OF THE JADE SCORPION. Αμερικανική ταινία του Γούντι Άλεν, με τον ίδιο και τους Έλεν Χαντ, Νταν Αϊκρόιντ.

Στη Νέα Υόρκη του 1940, ένας ντετέκτιβ ασφαλιστικής εταιρείας που ισχυρίζεται ότι δεν του έχει ξεφύγει καμία υπόθεση, πέφτει θύμα ενός υπνωτιστή και διαπράττει μια σειρά από κλοπές για τις οποίες στη συνέχεια αναζητά τον ένοχο.

Ο Γούντι Άλεν σε χαβαλεδιάρικη (αλλά πιο συγκρατημένη) διάθεση, εκτοξεύει απολαυστικές ατάκες, πλημμυρίζει την ταινία με τζαζ και, φυσικά, ψυχαναλύεται.


ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ

MEGA 23.15
Περιπέτεια, 2003 (Έγχρ.), 102'

ONCE UPON A TIME IN MEXICO. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, με τους Αντόνιο Μπαντέρας, Τζόνι Ντεπ, Σάλμα Χάγεκ.

Ο περιπλανώμενος τροβαδούρος Ελ Μαριάτσι αναλαμβάνει ύστερα από υπόδειξη ενός διεφθαρμένου πράκτορα της CIA να παρεμποδίσει το πραξικόπημα που ετοιμάζει ένας βαρόνος ναρκωτικών.

Παρωδία των κλισέ του παραδοσιακού γουέστερν, φυσικά με ένα σενάριο-αχταρμά και πλείστες σινεφίλ αναφορές.


ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ

ΕΤ1 24.00
Σινεφίλ, 2009 (Έγχρ.), 96'

Ελληνική ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Χρήστο Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια.

Η οικογένεια ως φάρσα. Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι-έπαυλη του «Κυνόδοντα» αποτελούν πρώτης τάξεως υλικό για μια ξεκαρδιστική κωμωδία. Το παιχνίδι με το διαστρεβλωμένο λεξιλόγιο, μάλιστα, καθώς τα παιδιά έχουν υιοθετήσει άλλο νόημα για όλες τις «επικίνδυνες» λέξεις, προκαλεί συχνά τρανταχτά γέλια. Ο νόμος του πατέρα, ωστόσο, ο οποίος –όπως κάθε νόμος– συγκροτεί και κρατά ενωμένο τον κοινωνικό σχηματισμό, είναι παρών και αδιαμφισβήτητος. Έτσι ο οικογενειακός χώρος μετατρέπεται στη σκηνή μιας τραγωδίας «κλειστού χώρου» και η νεοελληνική πραγματικότητα –αν και φαινομενικά εξορισμένη από το κινηματογραφικό κάδρο– εμφανίζεται γυμνή και αφτιασίδωτη μπροστά μας.

Στιλίστας που δεν παρασύρεται ποτέ από τη βιρτουοζιτέ του, κινηματογραφικός γεωμέτρης που αφήνει χώρο στον ερμηνευτικό αυτοσχεδιασμό (Στέργιογλου και Παπούλια είναι εξαιρετικοί), ο Λάνθιμος ξεκινά από μια απλή –ίσως και λίγο ’70s– ιδέα την οποία απογειώνει σε μια πολυδιάστατη και πρωτότυπη αλληγορία. Ένας απομονωμένος χώρος λουσμένος στο φως, μια κατάσταση ασφυκτικού εγκλεισμού με παιχνιδιάρικη όψη, μια χαρωπή τελετουργία παραμόρφωσης σωμάτων και πνεύματος. Μια μαύρη κωμωδία η οποία φλερτάρει με το σινεμά του φανταστικού και τον ωμό ρεαλισμό του μοντέρνου σινεμά. Απόλυτα δικαιολογημένη η λαμπρή φεστιβαλική πορεία, η διπλή βράβευση στις Κάννες και η υποψηφιότητα για ξενόγλωσσο Όσκαρ.


SERENITY

STAR 00.45
Επιστημονικής φαντασίας, 2005 (Έγχρ.), 119'

Αμερικανική ταινία του Τζος Γουέντον, με τους Νέιθαν Φίλιον, Τζίνα Τόρες, Άνταμ Μπάλντουιν.

Ο λατρεμένος των geeks Τζος Γουέντον («Μπάφι η Βαμπιροφόνισσα», «The Avengers») μεταφέρει τις περιπέτειες του διαστημοπλοίου Serenity και του πληρώματός του από τη βραχύβια σειρά «Firefly» στον κινηματογράφο.

Και σε αντίθεση με άλλες μυθολογίες επιστημονικής φαντασίας, εδώ η διαγαλαξιακή συνωμοσία που εκτυλίσσεται όταν το πλήρωμα περιμαζεύει στο διαστημόπλοιο μια μεταλλαγμένη έφηβη, είναι και θεαματική ως προς τα ειδικά εφέ και ώριμη ως προς τους χαρακτήρες και τους διαλόγους.


Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΩΝ ΣΧΟΛΗ 

MEGA 01.30
Κωμωδία, 1987 (Έγχρ.), 92'

STEWARDESS SCHOOL. Αμερικανική ταινία του Κεν Μπλανκάτο, με τους Μπρετ Κάλεν, Μαίρη Καντορέτ, Ντόναλντ Μοστ.

Η «μεγάλη των μπάτσων σχολή» σε εναέρια εκδοχή.

Ακριβώς ό,τι φαντάζεσαι – γκάφες, μπούτια και σαχλαμάρα, συν μια αεροπειρατεία για κερασάκι!


ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

(Βαθμολογία Armageddon: 2.5/5)

ΕΤ3 02.00
Αστυνομική, 1954 (Α/Μ), 75'

SUDDENLY. Αμερικανική ταινία του Λιούις Άλεν, με τους Φρανκ Σινάτρα, Στέρλινγκ Χέιντεν, Τζέιμς Γκλίζον.

Τρεις δολοφόνοι κρατούν ομήρους τους ενοίκους ενός σπιτιού σε μια μικρή αμερικανική επαρχιακή πόλη, με απώτερο σκοπό να δολοφονήσουν τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ασυνήθιστο για την εποχή του αστυνομικό θρίλερ (κλεισμένο στη μεγαλύτερη διάρκεια στο σπίτι), που έχει το νεύρο και την ατμόσφαιρα του φιλμ νουάρ. Έκπληξη αποτελεί το ότι ο Φρανκ Σινάτρα ενσαρκώνει έναν κακό χαρακτήρα.


ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 2

STAR 03.15
Τρόμου, 2005 (Έγχρ.), 110'

THE RING 2. Αμερικανική ταινία του Χιντέο Νακάτα, με τους Ναόμι Γουότς, Ντέιβιντ Ντόρφμαν, Σίσι Σπέισεκ.

Ύστερα από την επιτυχία του πρώτου αμερικανικού ριμέικ, ο δημιουργός της ιαπωνικής τριλογίας ξαναβάζει τη Ρέιτσελ και το γιο της να αντιμετωπίζουν το φάντασμα της Σαμάρα.

Αν και αρχικά διατηρεί τη –βασισμένη στο αστυνομικό σασπένς– ατμόσφαιρα τρόμου και αγωνίας, δυσκολεύεται να την απλώσει μέχρι το τέλος, προτιμώντας μια υποτονική εκδοχή του «Εξορκιστή». Όσο για το δίλημμα της ηρωίδας να γίνει... Μήδεια, είναι παρατραβηγμένο και ίσως επικίνδυνο να τίθεται.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου