Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ο Τσώρτσιλ παρουσιάζεται σαν ένας από τους «πατέρες» της Ε.E.


Με αφορμή την απονομή του - κατά πολλούς αμφιλεγόμενου - φετινού βραβείου νομπέλ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο σερ Γουίνστον Τσώρτσιλ παρουσιάζεται από τους ιθύνοντες των Βρυξελλών ως ένας από τους πλέον ένθερμους μεταπολεμικούς θιασώτες του ευρωπαϊκου φεντεραλισμού, κι ας είναι σήμερα η Βρετανία ίσως η πιο «ευρωσκεπτικιστική» χώρα της ΕΕ.


Σχετικό βίντεο που μεταδίδεται από το διαδικτυακό κανάλι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δείχνει τον Τσώρτσιλ να διακηρύσσει ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

Σε εκείνη την ομιλία του, το 1946, ο πατέρας της νίκης των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο παρότρυνε επίσης τους Ευρωπαίους:  «να γυρίσουμε την πλάτη στον τρόμο του παρελθόντος και να κοιτάξουμε προς το μέλλον».

Ο Τσώρτσιλ εκφώνησε την ομιλία στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης λίγους μήνες μετά το τέλος του πολέμου.

«Πρέπει να ανα-δημιουργήσουμε την ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια περιφερειακή δομή, που θα μπορούσε να ονομαστεί, Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, και το πρώτο πρακτικό βήμα θα είναι η δημιουργία ενός Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε στο ακροατήριο.

Η Βρετανία έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - ενός θεσμού που δημιουργήθηκε πριν από τα όργανα από τα οποία σχηματίστηκε τελικά η ΕΕ, και παραμένει ξεχωριστό από την Ενωση.

Η κεντρική συνεισφορά του Τσώρτσιλ στην πολιτική συνεργασία στην Ευρώπη αναγνωρίζεται με την απόφαση να ονομαστεί προς τιμήν του ένα κτίριο του ευρω-κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του έδωσε μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Γαλλίας και της Γερμανίας σε αυτή την μελλοντική ένωση, παρά το γεγονός ότι ο Τσώρτσιλ πίστευε ότι αυτό θα προκαλούσε έκπληξη στο ακροατήριο της Ζυρίχης, τόσο γρήγορα μετά την ήττα της Γερμανίας στον πόλεμο.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης ως ιδρυτικό μέλος, αρνήθηκε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακος και Χάλυβος - στο σώμα που θα εξελισσόταν στην ΕΕ - το 1951.

(tovima)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου