Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ορθάνοιχτη η πόρτα του ειδικού δικαστηρίου για Παπακωνσταντίνου!




- Άνοιξαν σήμερα τη Βουλή για να ετοιμαστεί το κείμενο της προανακριτικής κατά Παπακωνσταντίνου για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ
- Τη Δευτέρα καταθέτουν την κοινή τους πρόταση στη Βουλή τα κόμματα της συγκυβέρνησης
- Ο πρώην υπουργός είχε και το κίνητρο και τη δυνατότητα για νόθευση εγγράφου αναφέρει το κείμενο που θα καταθέσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
- «Δεν αφαίρεσα ονόματα, δε θα γίνω εξιλαστήριο θύμα» δηλώνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι σαφές: θέλουν να πετάξουν από πάνω τους οποιαδήποτε «ρετσινιά» για «πείραγμα» της λίστας Λαγκάρντ. Το ΠΑΣΟΚ «καρατόμησε» τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου εν μια νυκτί, η ΔΗΜΑΡ ζήτησε άμεσα προανακριτική, η ΝΔ συμφώνησε, ενώ ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε με άρθρο του στον Τύπο της Κυριακής ότι ασυλία και ατιμωρησία, τελειώνουν.

Και δεν είναι μόνο αυτό: την Κυριακή άνοιξε εκτάκτως η Βουλή ώστε ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος και οι συνεργάτες του να ετοιμάσουν το κείμενο της πρότασης που θα καταθέσουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «αλλοίωσης» της λίστας Λαγκάρντ.
Ζητείται η σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε να διαπιστωθεί αν έχει νοθευτεί ή όχι το κείμενο της «λίστας Λαγκάρντ.

Το κείμενο είναι ήδη έτοιμο, σύμφωνα με το Mega και αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίου γιατί «είχε και τη δυνατότητα και το κίνητρο να νοθεύσει το έγγραφο».
Πρώτοι, την πρόταση θα υπογράψουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Στο κείμενο υπάρχει αναφορά και για το θέμα της παραγραφής. Αναφέρεται πως επ’ αυτού θα αποφανθεί η επιτροπή.

Ωστόσο, τα κόμματα της συγκυβέρνησης απορρίπτουν τα επιχειρήματα πως το αδίκημα (αν τελικά αποδειχθεί πως το έχει διαπράξει ο κ. Παπακωνσταντίνου) έχει παραγραφεί.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν πως δε μπορεί να θεωρηθεί κοινοβουλευτική περίοδος η... Βουλή της μιας μέρας, τον Μάιο. Όπως λένε, η Βουλή του Μαΐου δεν έχει προχωρήσει σε δυο συνόδους. Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα. Και δεύτερον το αδίκημα που ενδέχεται να καταλογιστεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών δε βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των υπουργικών αρμοδιοτήτων του και ενδεχομένως έτσι υπάγεται στην κοινή δικαιοσύνη.

Οι διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται και από τον κανονισμό της Βουλής. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Όλα αυτά ενώ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαμηνύει ότι δε θα γίνει εξιλαστήριο θύμα και επιμένει πως δεν αφαίρεσε ονόματα συγγενών του από την περιβόητη λίστα. «Δεν αφαίρεσα τα ονόματα συγγενικών μου προσώπων ούτε κανένα άλλο όνομα. Τα αρχεία που παρέλαβα, τα έδωσα στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη. Είμαι πολύ σαφής και απόλυτος σε αυτό. Μα πώς θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Ζήτησα δηλαδή να μου δώσουν μια λίστα από τη Γαλλία για να αφαιρέσω μόνο τους συγγενείς μου; Κανένα άλλο όνομα, έτσι για να μπερδέψω; Αν είναι δυνατόν, όταν μάλιστα είχα ο ίδιος νομοθετήσει τα εργαλεία για να διαλευκανθούν τέτοιες υποθέσεις», λέει ο πρώην υπουργός σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

«Προφανώς πρόκειται για χοντροκομμένη σκευωρία, που στόχο έχει την κατασκευή της δικής μου ενοχής. Και είναι υπερβολικά βολικό για όλους οι ευθύνες για την υπόθεση αυτή να έχουν ένα και μόνο ένα ονοματεπώνυμο. Δεν αποδέχομαι την κατασκευή ενοχής εκεί που δεν υπάρχει ούτε να γίνω εξιλαστήριο θύμα σε αυτήν την υπόθεση», πρόσθεσε.

«Δεν υπήρχε λίστα. Οπως έχω πει επανειλημμένα, ήρθαν περίπου δύο χιλιάδες αρχεία, με σύνολο καταθέσεων περί τα δύο δισ. ευρώ. Συνεπώς δεν είχα εικόνα όλων των ονομάτων. Ζήτησα να μου δοθούν 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και αυτά έδωσα στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη για πρώτο έλεγχο», συνέχισε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο που έσπευσε να τον διαγράψει. «Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να αποδώσει ευθύνες -πρώτος από όλους- σε εμένα προσωπικά. Η σπουδή αυτή μάλλον κάτι δείχνει. Θα ήθελα πάντως να τον διαβεβαιώσω ότι η ιδεολογία και η ηθική μου στάση δεν τίθενται υπό τη δική του κρίση».

(newsit)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου