Αναπόφευκτη θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γερμανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Bild».
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε άρθρο με τίτλο «17,5 δισεκατομμύρια χαμένα;», στο πλαίσιο ομιλίας του σε Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες προχθές στις Βρυξέλλες, ο κ. Έτινγκερ έκανε λόγο για αναπόφευκτο «κούρεμα» του χρέους με την συμμετοχή των δημοσίων πιστωτών. Όπως τονίζει μάλιστα η «Bild», ο Επίτροπος επιβεβαίωσε την πληροφορία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα, λέγοντας ότι «στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».
Η «Bild» τονίζει πάντως ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμφωνούν «με την έως τώρα επίμονη στάση της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», η οποία, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, υπολογίζεται ότι θα κόστιζε στον Γερμανό φορολογούμενο 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ακόμη και ο ίδιος ο Γερμανός Επίτροπος, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», είχε δηλώσει ότι ένα νέο «κούρεμα» θα έπληττε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.
«Κούρεμα με όλους τους πιστωτές», λέει ο Λαρς Φελντ
Την ίδια ώρα, την άποψη ότι «για να μπορέσει να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, χρειάζεται μάλλον μια αναδιάρθρωση με όλους τους πιστωτές», εξέφρασε ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος του Οικονομικού Συμβουλίου Λαρς Φελντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Stuttgarter Nachrichten».
Ο ίδιος ωστόσο, διευκρινίζει, ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα απαρνηθεί ευχαρίστως κεφάλαια, και μάλιστα όχι τον επόμενο χρόνο που είναι οι ομοσπονδιακές εκλογές».
Ο κ. Φελντ μάλιστα χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ειδική περίπτωση», με προβλήματα που δεν αντιμετωπίζουν οι άλλες χώρες, καθώς, όπως σημειώνει, είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν φόροι και να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση.
«Το θεωρώ αυτό ως θεμελιώδη ψήφο δυσπιστίας των πολιτών έναντι του κράτους», τονίζει ο Γερμανός οικονομολόγος και προσθέτει: «Η Ελλάδα ζήτησε τώρα τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει την εμπειρία να οικοδομήσει διοικητικές δομές σε κράτη με τέτοιες δυσκολίες. Αυτό είναι ένα σωστό βήμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να τις εξασφαλίσει. Θα εγείρετο τεράστια δυσαρέσκεια, εάν Γερμανοί υπάλληλοι προσπαθούσαν να εισπράξουν φόρους στην Ελλάδα».
(protothema)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου