Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

"Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους"

Επισημαίνοντας ότι επιθεωρητές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμφισβητούν μέτρα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ από το συνολικό πακέτο που συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, η Wall Street Journal εκτιμά ότι ένα άλλο σχέδιο διάσωσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους για την Ελλάδα είναι αναπόφευκτο.


Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεωρεί πως το σχέδιο της Αθήνας για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι πολύ ασαφές, ενώ παράλληλα ζητά πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνουν νέες περικοπές στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις και περισσότερες ώρες εργασίας.

Στη θεωρία, όπως σημειώνεται στο άρθρο της Wall Street Journal, το να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αθήνα εξαρτάται από την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Αθήνα θα μπρούσε να χρησιμοποιήσει κάποια σταθερή καθοδήγηση στις προσπάθειές της να συρρικνώσει το ελληνικό κράτος και να αναδιοργανώσει την αγορά εργασίας.

Ωστόσο, όποια και αν είναι η τύχη με τα μέτρα των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που αμφισβητεί το κλιμάκιο της τρόικας, ένα άλλο σχέδιο διάσωσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους φαίνεται αναπόφευκτο.

Αυτό φαίνεται και από τους αριθμούς του ίδιου του προϋπολογισμού που προβλέπει συρρίκνωση 3,8% του ΑΕΠ το 2013 και το δημόσιο χρέος του ΑΕΠ να βρίσκεται στο τέλος του έτους στο 179,3%.
Γίνεται επίσης εμφανές, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, από τις εκθέσεις που εξέδωσε πρόσφατα το Ινστιτούτο International Finance που εκπροσωπεί πολλούς από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα για να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού
"Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι η οικονομία στην Ελλάδα καταρρέει πιο γρήγορα από ό, τι η Ευρώπη μπορεί να επιδιορθώσει.

Η προσπάθεια διάσωσης έχει αφήσει τώρα τους ανθρώπους της Ελλάδα με πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και η ανεργία των νέων βρέθηκε τον Αύγουστο στο 55,4% το υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ, ξεπερνώντας το ποσοστό της Ισπανίας για πρώτη φορά", σημειώνεται.

Στη διαπραγματευτική ισχύ που αποκτά η Ελλάδα μέσα από τη δημοσιονομική προσαρμογή αναφέρεται άρθρο της Wall Street Journal, στο οποίο τονίζεται πως η διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα μάλλον θα γίνει αποδεκτή από τη ΕΕ και την ΕΚΤ εάν το ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από το ευρώ παραμείνει στα τραπέζι.

Η εφημερίδα βλέπει ωστόσο και ένα "σημείο ελπίδας" στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Βάσει των προβλέψεων της Αθήνας, αναμένεται να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, το πρώτο από το 2002.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δανειστεί χρήματα μόνο για να καταβάλει τόκους για το προϋπάρχον χρέος της.

"Αν επιτευχθεί αυτό θα είναι ένα ορόσημο για τη δημοσιονομική λύτρωση, το οποίο θα υποδεχτούν οι Βρυξέλλες ως απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

(news247)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου