Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η καθιστική ζωή σκοτώνει όσους και το τσιγάρο

Η καθιστική ζωή προκαλεί πλέον σε όλο τον κόσμο όσους θανάτους προκαλεί και το τσιγάρο, σύμφωνα με μία νέα έκθεση, η οποία εκτιμά πως τουλάχιστον ο ένας στους τρεις ενήλικες δεν γυμνάζεται όσο θα έπρεπε.

Η τακτική αυτή έχει ως επακόλουθο να χάνουν κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή τους 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι από τις συνέπειες της καθιστικής ζωής – αριθμός εφάμιλλος με αυτόν των ανθρώπων που πεθαίνουν από τις συνέπειες του καπνίσματος - επί συνόλου 57 εκατομμυρίων παγκόσμιων θανάτων από κάθε αιτία (ατυχήματα, χρόνιες ασθένειες, λοιμώδη νοσήματα κ.τ.λ.).

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει σε σχεδόν έναν στους δέκα θανάτους από καρδιοπάθεια, τύπου 2 διαβήτη και καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου παγκοσμίως.

Οι ερευνητές γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ότι το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ώστε πρέπει να αντιμετωπιστεί ως πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουν να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες με επίκεντρο τις συνέπειες από την καθιστική ζωή, και όχι τα οφέλη από την φυσική δραστηριότητα όπως συνηθίζεται έως σήμερα.

Την ερευνητική ομάδα απαρτίζουν 33 επιστήμονες, οι οποίοι συνέλεξαν στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο για το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και τη συχνότητα των νοσημάτων που σχετίζονται με την ακινησία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους, αφού πρώτα έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για τα προαναφερθέντα νοσήματα, όπως η παχυσαρκία.

Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να αφιερώνουν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ασχολούμενοι με μετρίας εντάσεως ασκήσεις, όπως το βάδην, η ποδηλασία και η κηπουρική.

Η νέα ανάλυση δείχνει ότι οι κάτοικοι των βιομηχανικών ανεπτυγμένων κρατών έχουν το χαμηλότερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας στον κόσμο.

Αυτό αποδίδεται σε παράγοντες όπως ο σύγχρονος, βολικός τρόπος ζωής, με την πληθώρα των μέσων μετακινήσεως και την διεκπεραίωση πλήθους δραστηριοτήτων με ένα τηλεφώνημα ή σε έναν υπολογιστή, αλλά και η κοινωνική απομόνωση.

«Εάν όλοι οι ενήλικες γυμνάζονταν κάθε εβδομάδα επί 150 λεπτά, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης στον πλανήτη θα αυξανόταν κατά 0,68 χρόνια», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άι-Μιν Λι, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Εάν εξάλλου μειωνόταν το επίπεδο της καθιστικής ζωής στον πλανήτη κατά 10%, θα σώζονταν ετησίως 533.000 ζωές. Και εάν μειωνόταν κατά 25%, θα σώζονταν κάθε χρόνο 1,3 εκατομμύρια ζωές.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που δημοσιεύθηκαν προ ημερών και έδειξαν πως αν περνούσαμε λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα καθισμένοι, θα ζούσαμε κατά 2 χρόνια περισσότερο, ενώ αν βλέπαμε λιγότερες από 2 ώρες την ημέρα τηλεόραση θα ζούσαμε κατά 1,4 χρόνια περισσότερα.
 
(tanea)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου