Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΟΙ ΣΠΕΣΙΑΛΙΣΤΕΣ
STAR 22.00
Περιπέτεια, 1994 (Έγχρ.), 110'
THE SPECIALIST. Αμερικανική ταινία του Λούις Λιόζα, με τους Σιλβέστερ Σταλόνε, Σάρον Στόουν, Τζέιμς Γουντς.

Πρώην πράκτορας ειδικευμένος στα εκρηκτικά πείθεται από μια μοιραία γυναίκα να εξοντώσει τρεις μαφιόζους που σκότωσαν την οικογένειά της.

Ως συνήθως μονολιθικός ο Σταλόνε, ως συνήθως λίγο γυμνή η Στόουν (και ο πισινός του Σλάι), αλλά με λίγες θεαματικές σκηνές εκρήξεων σπεσιαλιτέ δεν φτιάχνεται.



ΚΑΘΕ ΨΕΜΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ 
(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)
ΕΤ1 01.00
Κοινωνική, 2009 (Έγχρ.), 100΄
KAWASAKIHO RUZE. Τσέχικη ταινία του Γιαν Χρέμπεκ, με τους Μάρτιν Χούμπα, Ντανιέλα Κολάροβα, Λένκα Βλασάκοβα.

Ενώ ένας διακεκριμένος ψυχίατρος ετοιμάζεται να τιμηθεί από την κυβέρνηση της Τσεχίας, αποκαλύπτεται πως στην πραγματικότητα ήταν συνεργός του κομουνιστικού καθεστώτος.

Η τσέχικη μεταπολεμική πραγματικότητα σατιρίζεται ακόμη μία φορά με το ανατρεπτικό, πικρόχολο χιούμορ του τσεχοσλοβάκικου «νέου κύματος» της δεκαετίας του ’60, το οποίο δεν χαρίζεται σε κανέναν. Όλοι είμαστε μπλεγμένοι σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, όπως μας ξεκαθαρίζει με απολαυστική απλότητα ο Χρέμπεκ, εναλλάσσοντας διαρκώς κωμικούς και δραματικούς τόνους με διασκεδαστική δεξιοτεχνία. Παράλληλα εμπλουτίζει το μάθημα Ιστορίας του με μια σε βάθος μελέτη ζωντανών χαρακτήρων και παραθέτει με τον πιο ανάγλυφο, πικρά σατιρικό τρόπο τα «συλλογικά εγκλήματα» του παρελθόντος απέναντι στα «ατομικά πλημμελήματα» του παρόντος.


Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ
ΝΕΤ 01.00
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 106΄
SPARTAN. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Μάμετ, με τους Βαλ Κίλμερ, Γουίλιαμ Μέισι, Εντ Ο’ Νιλ.

Ένας πράκτορας των ειδικών δυνάμεων και ο συνεργάτης του υποψιάζονται ότι η κόρη ενός υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, που βρέθηκε νεκρή, είναι τελικά ζωντανή.

Η αντίθεση του ατομιστή ήρωα απέναντι στους (διαβρωμένους) θεσμούς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των μυθοπλασιών του αμερικανικού κινηματογράφου. Ο Ντέιβιντ Μάμετ την απεικονίζει σαν μια απελπισμένη αντίδραση με νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη την αποτυχία (εκεί που θα μπορούσε να κάνει μια hi-tech περιπέτεια), χωρίς όμως να παίρνει αποστάσεις από τον ήρωά του.


ΜΑΓΟΙ ΚΑΙ ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ
STAR 02.15
Περιπέτεια φαντασίας, 2008 (Έγχρ.), 95'
THE COLOUR OF MAGIC. Αγγλική τηλεταινία του Βαντίμ Τζιν, με τους Σον Όστιν, Τιμ Κάρι, Ντέιβιντ Τζέισον.

Τα δύο πρώτα βιβλία της δημοφιλέστατης και ογκώδους σειράς φαντασίας του Τιμ Πράτσετ «Δισκόκοσμος», μεταφερμένα στην τηλεόραση για λογαριασμό του βρετανικού Sky.

Το χιούμορ με το οποίο ο συγγραφέας αντιμετωπίζει τα παραμύθια, τη μυθολογία και τους λαϊκούς θρύλους εκφέρεται αβίαστα από τους Βρετανούς ως επί το πλείστον πρωταγωνιστές, ενώ το αξιοπρεπές επίπεδο παραγωγής συμβάλλει σε ένα απολαυστικό –οικογενειακό– θέαμα. Το δεύτερο μέρος προβάλλεται αύριο την ίδια ώρα.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου