Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
(Βαθμολογία Armageddon: 4.5/5 - Πρόταση Ημέρας)
STAR 22.00
Δραματική, 1998 (Έγχρ.& Α/Μ), 119'
AMERICAN HISTORY X. Αμερικανική ταινία του Τόνι Κέι, με τους Έντουαρντ Νόρτον, Έντουαρντ Φέρλονγκ, Φαϊρούζα Μπαλκ.

Ένας Αμερικανός νεοναζί που μόλις αποφυλακίστηκε για το φόνο δύο μαύρων, προσπαθεί να πείσει το μικρότερο αδελφό του, ο οποίος τον έχει ως ίνδαλμα, για το αδιέξοδο της ρατσιστικής φιλοσοφίας του μίσους.


Μια ασυνήθιστη για τα δεδομένα της εποχής αμερικανική ταινία που θίγει σε βάθος τα αίτια ανάπτυξης ρατσιστικών στερεοτύπων στα αμερικανικά λαϊκά στρώματα. Δεν αποφεύγει μια κάποια ηθικολογία και το φινάλε δεν είναι ό,τι πιο πρωτότυπο για το κλείσιμο της ιστορίας, όμως η ερμηνεία του Νόρτον είναι επιπέδου «Ταξιτζή».


Η ΤΡΙΤΗ ΝΥΧΤΑ
ΕΤ1 23.00
Θρίλερ, 2002 (Έγχρ.), 85'
Ελληνική ταινία του Δημήτρη Παναγιωτάτου, με τους Δήμητρα Χατούπη, Μηνά Χατζησάββα, Χριστίνα Θεοδωροπούλου.

Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος με το βιβλίο του για το σινεμά του φανταστικού, αλλά και πολλές άλλες δημοσιεύσεις, εκδήλωσε από παλιά την αγάπη του για το θρίλερ και ειδικότερα για το σινεμά του Χίτσκοκ. Μια «χιτσκοκική» σεναριακή δομή έχει και η «Τρίτη Νύχτα», που διεξάγεται στο συγκεκριμένο χρόνο ενός αυγουστιάτικου γουικέντ, στη διάρκεια του οποίου παρακολουθούμε τις παράλληλες ιστορίες τριών γυναικών, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, ώσπου να «δέσουν» στο τέλος.

Πρωτόγνωρο πείραμα για τα ελληνικά δεδομένα, που αξίζει της συμπάθειάς μας. Εξάλλου ο Παναγιωτάτος δεν φλυαρεί, η δράση είναι όσο γίνεται περισσότερο συμπυκνωμένη στην ουσία της και το μόνο ίσως πρόβλημα που υπάρχει είναι η τηλεοπτικής κατεύθυνσης ερμηνεία μερικών εκ των πρωταγωνιστών.


Ο ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
ΕΤ3 23.10
Δραματική, 1999 (Έγχρ.), 90'
Ελληνική ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά, με τους Λάκη Κομνηνό, Άκη Μαχαίρα, Βαγγέλη Μουρίκη.

Στην Καστοριά του 1897 που βρίσκεται ακόμα υπό οθωμανική κυριαρχία, ο έφηβος γιος ενός ψαρά γνωρίζεται μ’ έναν πληγωμένο Μακεδονομάχο, κάτι που τον βοηθά να κάνει την μεγάλη υπέρβαση που δεν τόλμησε ο οικογενειάρχης πατέρας του.

Θα έλεγε κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με μια διδακτική ιστορική ταινία, για ένα μαρξιστικό μάθημα ιστορίας κι όμως ο «Ανθός της Λίμνης» είναι περισσότερο ένα μελαγχολικό έργο, που βγάζει στην επιφάνεια την πίκρα των ηρώων της. Εξαιρετική η ιστορική αναπαράσταση, παρά τη φτώχεια της παραγωγής, πολύ όμορφη η φωτογραφία του Κωστή Γκίκα, αναδεικνύει την ποιητική και συμβολική λειτουργία της λίμνης της Καστοριάς. Ωστόσο η χαμηλών τόνων σκηνοθεσία συμπαρασύρει σε μια δραματουργική στασιμότητα το όλο εγχείρημα, χωρίς να υπάρχουν, ιδιαίτερα στο τέλος, εκείνες οι κορυφώσεις που θα το βοηθούσαν να απογειωθεί.


Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ
ΝΕΤ 00.30
Δραματική, 2008 (Έγχρ.), 102'
OLDER THAN AMERICA. Αμερικανική ταινία της Τζορτζίνα Λάιτνινγκ, με τους Μπράντλεϊ Κούπερ, Άνταμ Μπιτς, Σάρα Άγκνιου.

Μια γυναίκα που βλέπει οράματα και πιστεύει ότι έχει χάσει τα λογικά της όπως η μητέρα της, ανακαλύπτει ότι αυτά έχουν σχέση με το σκοτεινό μυστικό ενός τοπικού οικοτροφείου.

Μια ασήμαντη ταινία για ένα σύγχρονο ομαδικό έγκλημα, δηλαδή τη γενοκτονία δια της… εκπαίδευσης των ιθαγενών Ινδιάνων της Αμερικής. Κρίμα, αν και προσφέρεται μόνο ως ερέθισμα για περαιτέρω μελέτη του ζητήματος.


Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ 
STAR 02.30
Δραματική, 2001 (Έγχρ.), 90'
TAKING BACK OUR TOWN. Αμερικανική τηλεταινία του Σαμ Πίλσμπιουρι, με τους Λόρα Ίνες, Ρούμπι Ντι, Κρις Μπάουερ.

Άλλη μια αληθινή ιστορία ως δραματοποιημένο ρεπορτάζ, για μια ακτιβίστρια νοικοκυρά που ξεσηκώνεται ενάντια στην εγκατάσταση μιας πολυεθνικής χημικών στην επιβαρυμένη οικολογικά πόλη της.

Οι καλοί από τη μία, οι κακοί από την άλλη και κάπως έτσι τονώνεται η πίστη του παντοιοτρόπως αγανακτισμένου, άυπνου τηλεθεατή στη δύναμη του ακτιβισμού… των άλλων.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου