Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα ο νέος hot προορισμός για τον πολιτικό τουρισμό της Βρετανίας

Η Ελλάδα αποτελεί το νεότερο προορισμό του ταξιδιωτικού οργανισμού Political Tours στη Βρετανία, που προσφέρει οργανωμένα πακέτα «πολιτικών διακοπών», δηλαδή επισκέψεις σε σημεία του πλανήτη που συνδέονται με πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές κρίσεις.


Το πρόγραμμα του ταξιδιού στην Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου, ξεκινά από τη Σάμο και συνεχίζεται σε Αθήνα, Πέραμα και Κόρινθο. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι επισκέπτες από κοντά για την κατάσταση στη χώρα. Θα εξεταστούν μεταξύ άλλων οι συνέπειες της λιτότητας, ο ρόλος της διαφθοράς, η σημασία του τουρισμού, το μεταναστευτικό, οι αμυντικές δαπάνες, οι επεισοδιακές διαδηλώσεις, η ανεργία, οι δυσκολίες των επιχειρήσεων, η φοροδιαφυγή, το κίνημα της πατάτας, ο ρόλος των Ολυμπιακών του 2004 στην κρίση, η κληρονομιά των Αγώνων και η στροφή πολλών Ελλήνων στην αγροτική ζωή.

Ανάλογα ταξίδια διοργανώνονται από το Political Tours για άλλες περιοχές του κόσμου, όπως Βόρεια Κορέα, Βοσνία και Σερβία, Τουρκία/Ανατολία/κουρδικές περιοχές, Λιβύη, Κοσσυφοπέδιο, Γεωργία, Βόρεια Ιρλανδία, Αιθιοπία.

Οι διοργανωτές λένε ότι απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κρίση στην Ελλάδα, όπως στελέχη πολιτικών ινστιτούτων και δεξαμενών σκέψης, νομικοί, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις. Κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι εννέα ημέρες παραμονής στην Ελλάδα θα κοστίσουν 2750 λίρες (περίπου 3490 ευρώ). Η τιμή περιλαμβάνει τα πάντα εκτός από εσωτερικές πτήσεις.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο διευθυντής της επιχείρησης, ο Βρετανός δημοσιογράφος Νίκολας Γουντ στόχος είναι να προσφερθεί στους επισκέπτες πλήρης δημοσιογραφική εμπειρία και καταγραφή της κρίσης. Ο κ. Γουντ απορρίπτει οποιαδήποτε υπόνοια ότι μία τέτοια επιχειρηματική κίνηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως κυνική εκμετάλλευση των δύσκολων συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες μιας χώρας, με τα προβλήματά τους να γίνονται θέαμα για τουρίστες που μπορούν να πληρώσουν για ένα τέτοιο ταξίδι. «Το ταξίδι αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα πρώτης τάξης εργαλείο για έναν δημοσιογράφο. Το θέμα με την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται ξεκάθαρα έναν επανασχεδιασμό του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί. Εμείς θα προσπαθήσουμε με ανθρώπους που ενδιαφέρονται για όσα γίνονται στον κόσμο αλλά δεν μπορούν μόνοι να βρεθούν σε όλες αυτές τις περιοχές να δούμε από κοντά τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες μιλώντας με σχολιαστές, αναλυτές και οικονομολόγους, ντόπιους κατοίκους, εκπροσώπους συνδικάτων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), αξιωματούχους από την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους. Στο πρόγραμμα αναφέρεται και το όνομα της πρώην βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενας Παναρίτη, ενώ ο κ. Γουντ είπε ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.

Κατά το Βρετανό δημοσιογράφο το ενδιαφέρον για το ταξίδι στην Ελλάδα είναι μεγάλο και ήδη έχουν κλείσει τη θέση τους τέσσερις «πολιτικοί τουρίστες» - από Αυστραλία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ και Βρετανία. Σκοπός είναι το γκρουπ των επισκεπτών να απαρτίζεται από περίπου οχτώ άτομα.

Ο διευθυντής του Political Tours σημείωσε ότι έχουν συμφωνηθεί χορηγίες σε ΜΚΟ που θα συμμετάσχουν στην ενημέρωση των επισκεπτών, σε οδηγούς και ξεναγούς, αλλά και σε αναλυτές των οποίων οι υπηρεσίες θα διαρκέσουν περισσότερο από μία απλή και σύντομη συζήτηση. «Για όσους απασχολήσουμε για μια ολόκληρη μέρα ή για όλη την εβδομάδα ασφαλώς προβλέπονται αμοιβές», δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο Νίκολας Γουντ.

Θέλησε επίσης να τονίσει ότι για την ενημέρωση των επισκεπτών στην Ελλάδα αναζητήθηκαν άνθρωποι που εκφράζουν διαφορετικές μεταξύ τους οπτικές γωνίες, ώστε οι πελάτες του Political Tours να διαμορφώσουν όσο πιο σφαιρική άποψη γίνεται για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της «πολιτικής περιήγησης» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την παρουσίαση του ταξιδιωτικού πακέτου από την εταιρεία, ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού, η Σάμος, αποτελεί ενδεικτική περίπτωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη χώρα. Κατά το πρόγραμμα, που είναι πιθανό να υποστεί τροποποιήσεις, οι επισκέπτες θα δουν από κοντά πώς οι τοπικές αρχές πλήττονται από τη διαφθορά και την κακή διαχείριση κοινοτικών επιδοτήσεων, πώς οι κάτοικοι εξαρτώνται κυρίως από τον τουρισμό και τη μικρής κλίμακας γεωργία και θα εξετάσουν άλλα καίρια ζητήματα, όπως η υποδοχή μεταναστών και οι υπερβολικές αμυντικές δαπάνες.

Ρόλο αναλυτών της κατάστασης προς ενημέρωση των επισκεπτών στη Σάμο θα είναι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, μέλη μη-κυβερνητικών οργανώσεων, ντόπιοι κάτοικοι και ενδεχομένως εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της αριστεράς που «ωφελήθηκαν από τη λαϊκή δυσαρέσκεια» (αναφέρεται το ΚΚΕ ως νικητής της έδρας Σάμου – δεν έχει ανανεωθεί το πρόγραμμα μετά τις εκλογές του Ιουνίου που έδωσαν την έδρα στο ΣΥΡΙΖΑ). Προαναγγέλλονται επίσης συναντήσεις με αναλυτές και σχολιαστές επί θεμάτων δαπανών για την άμυνα, ενώ επόμενος προορισμός θα είναι η Αθήνα.

Το πρόγραμμα στην πρωτεύουσα περιλαμβάνει επίσκεψη στην πλατεία Συντάγματος, θέατρο επεισοδιακών διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας. Μετά από περιήγηση σε σημεία που μαρτυρούν τις ζημιές από τις βίαιες διαδηλώσεις, οι επισκέπτες θα οδηγηθούν στην οδό Ερμού «μια περιοχή όπου κάποτε ήταν αδύνατο να βρεις κατάστημα προς ενοικίαση». Οι επισκέπτες θα δουν τα πολλά άδεια καταστήματα και τα ενεχυροδανειστήρια που κυριαρχούν στην περιοχή. Η ενότητα αυτή θα ασχοληθεί με τη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων και με το θέμα της φορολογίας: «ποιος πληρώνει φόρους και πώς η κυβέρνηση δυσκολεύεται να συγκεντρώσει περισσότερους».

Στην ενότητα που εστιάζει στο πώς η καταστράφηκε η πραγματική οικονομία της Ελλάδας (πέμπτη μέρα του προγράμματος), οι διοργανωτές προσφέρουν συζήτηση με την Έλενα Παναρίτη, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ και στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα απαιτεί μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Εξετάζονται επίσης παραδείγματα επιχειρήσεων και οργανισμών που έχουν επηρεαστεί από την κρίση, με προαιρετική για το απόγευμα μία περιήγηση στα αρχαιολογικά αξιοθέατα της πόλης.

Η επομένη περιλαμβάνει επίσκεψη στο Πέραμα, «παράδειγμα επιπόλαιων δαπανών και των συνεπειών τους». Εδώ εξετάζονται οι αντιδράσεις των πολιτών και οι συνέπειες της ανεργίας και της μη καταβολής μισθών, αλλά και η προσπάθεια του δήμου να περιστείλει τις δαπάνες. Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, άλλοτε βασική μηχανή της ελληνικής οικονομίας. «Τώρα η παγκοσμιοποίηση και το αυξημένο κόστος έχουν οδηγήσει τις ναυτιλιακές εταιρείες σε άλλα ναυπηγεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα της επίσκεψης.

Οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν επίσης έως την Κόρινθο για να εξεταστεί από κοντά το φαινόμενο επιστροφής δεκάδων χιλιάδων πολιτών στις ιδιαίτερες πατρίδες τους λόγω της ανεργίας, με σκοπό να γίνουν αγρότες. Θα υπάρχουν συζητήσεις με αγρότες και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της περιοχής.

Η τελευταία ημέρα της περιήγησης ανά την Ελλάδα περιλαμβάνει εξέταση του Κινήματος της Πατάτας, που έχει εξελιχθεί και σε ανάλογες κινήσεις από παραγωγούς ελαιόλαδου ή μελισσοκόμους. Δημοτικοί αξιωματούχοι εξηγούν τις ρίζες, το σκοπό και την αξία τέτοιων πρωτοβουλιών που έχουν αγκαλιαστεί από περισσότερο του 10% των ελληνικών δήμων.

Οι επισκέπτες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν και να ενημερωθούν για την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, «πιθανώς την τελευταία φορά που η Ελλάδα συγκέντρωσε θετική δημοσιότητα». Σημειώνεται ότι από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά οι Αγώνες έχουν γίνει μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς πολλές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις παραμένουν άδειες.

(skai)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου