Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΣΛΕΒΙΝ 
(Βαθμολογία Armageddon: 3/5 - Πρόταση Ημέρας)
STAR 22.00
Θρίλερ, 2006 (Έγχρ.), 109'
LUCKY NUMBER SLEVIN. Αμερικανική ταινία του Πολ ΜακΓκίγκαν, με τους Τζος Χάρτνετ, Λούσι Λιου, Μόργκαν Φρίμαν.

Ο Σλέβιν βρίσκεται τυχαία στο διαμέρισμα ενός φίλου και συλλαμβάνεται από τους μπράβους του Αφεντικού για να φέρει σε πέρας μια βρομοδουλειά σε βάρος του Ραβίνου, και βρίσκεται μπλεγμένος στους ανοιχτούς λογαριασμούς των δύο αρχηγών του εγκλήματος. Μάταια προσπαθεί να τους πείσει μαζί με τη φίλη του Λίντσεϊ ότι δεν είναι ο άνθρωπός τους.


Όχι άλλο Ταραντίνο, παρακαλώ! Στιλιζαρισμένη σκηνοθεσία, ωραιοποίηση της βίας, άφθονη αιματοχυσία, χαρακτήρες απόλυτα cool και αποστασιοποιημένοι, και επιστροφή σε στερεοτυπικά μοτίβα των κλασικών ταινιών. Η μοντέρνα κινηματογράφηση, η σύνθεση των χώρων (το ποπ διαμέρισμα του Σλέβιν, οι μοντέρνοι πύργοι-καταφύγια των νονών της νύχτας), το παζλ στο μωσαϊκό των χαρακτήρων και οι κεφάτες ερμηνείες (ειδικά του ζεύγους Τζος Χάρτνετ-Λούσι Λιου που διασκεδάζουν αφάνταστα μέσα στην ίντριγκα της οποίας έχουν πέσει θύματα) συντελούν σε ένα θέαμα απολαυστικό μέχρι το τέλος, αλλά προβληματικό στην αξιοθαύμαστη πίστη του στον «δάσκαλο» Ταραντίνο.


CHIKO. Ο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ
ΕΤ1 23.00
Αστυνομική, 2008 (Έγχρ.), 92'
CHIKO. Γερμανική ταινία του Οζγκούρ Γιλντιρίμ, με τους Ντένις Μοσκίτο, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Βολκάν Οζκάν.

Νύχτα, προάστια του Αμβούργου. Μουσική χιπ χοπ, μια βίαιη σκηνή και ο ήρωας που μας κάνει γνωστό το όνομά του. Τσίκο. Τα υπόλοιπα ακολουθούν το συνήθη ανήφορο –ο Τούρκος μετανάστης που μπαίνει στη συμμορία ενός εμπόρου ναρκωτικών και γίνεται το δεξί του χέρι– και, αμέσως μετά, τον αναπόφευκτο κατήφορο. Απληστία, καχυποψία, οι οικογενειακοί δεσμοί, μια γυναίκα, οι φίλοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι.

Με παραγωγό τον Φατίχ Ακίν, ο επίσης τουρκικής καταγωγής Οζγκούρ Γιλντιρίμ σκηνοθετεί το δικό του «Μίσος», αντλώντας περισσότερο από τη μοντέρνα αμερικανική γκανγκστερική ταινία παρά από τον ευρωπαϊκό ντοκιμαντερίστικο ρεαλισμό. Μετωπικός και αψύς, ξεχειλίζει από γεμάτο ένταση νατουραλισμό, το υλικό του όμως δεν του επιτρέπει ούτε ένα βήμα από τη σκιά του Σκορσέζε. Ελεγχόμενο στιλιζάρισμα και ελάχιστα γραφική βία από τη μια, προδιαγεγραμμένες και σεναριακά στερεότυπες οι πράξεις των ηρώων από την άλλη. Ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο –κατάθεση διαπιστευτηρίων εν κατακλείδι– το οποίο διαθέτει τουλάχιστον πραγματικό, αν και αφελή, κινηματογραφικό τσαμπουκά.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
MEGA 00.30
Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.) 80'
UNIVERSAL SOLDIER: THE RETURN. Αμερικανική ταινία του Μικ Ρότζερς, με τους Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ, Μάικλ Τζέι Γουάιτ, Χάιντι Σανζ.

Ο Λουκ Ντέβερο, τεχνικός πλέον σε κυβερνητικό πρόγραμμα με στόχο να επαναφέρει το πρόγραμμα «Παγκόσμιος Στρατιώτης», έρχεται αντιμέτωπος με το στρατιωτικό κομπιούτερ SETH, που έχει προγραμματιστεί να τον εξολοθρεύσει.

Αλλά δεν το καταφέρνει ώστε να μην υπάρξει συνέχεια – αν και ήρθε ύστερα από δέκα χρόνια.


Ο ΡΟΖ ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ 
STAR 02.15
Κωμωδία, 2002 (Έγχρ.), 109'
DEATH TO SMOOCHY. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Ντάνι ΝτεΒίτο, με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Έντουαρντ Νόρτον, Κάθριν Κίνερ.

Όταν ο παρουσιαστής ενός παιδικού τηλεοπτικού σόου απολύεται επειδή δωροδοκήθηκε, αποφασίζει να εκδικηθεί τον αντικαταστάτη του, ο οποίος παρουσιάζει το σόου ντυμένος ρινόκερος.

Ο Ντάνι ΝτεΒίτο στρέφει τα βέλη του στον όχι και τόσο αγαθό κόσμο της τηλεόρασης, αλλά το άγχος του να διακωμωδήσει τις καταστάσεις είναι τόσο εμφανές, ώστε δεν αποφεύγει τις υπερβολές τόσο στο σενάριο όσο και στις ερμηνείες.


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου