Τα Τρίκαλα είναι σίγουρα ο πιο εξελιγμένος δήμος όσον αφορά στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους 1.035 δήμους της χώρας; Εχουν σχέση με τις ψηφιακές τεχνολογίες; Εχουν ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ή αγνοούν όλη αυτή τη συζήτηση για τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών;
Σίγουρα τα Τρίκαλα είναι όχι απλώς πολύ μπροστά, αλλά απέχουν και πάρα πολύ από τους υπόλοιπους δήμους. Αν και ουσιαστική αξιολόγηση στους 1.036 δήμους της χώρας είναι πολύ δύσκολο να γίνει, μπορούμε να εξετάσουμε ορισμένους από τους 625 περίπου που έχουν σελίδα στο διαδίκτυο. Αυτό που ακολουθεί είναι απλώς μία μικρή βόλτα στο «ψηφιακούς δήμους» της χώρας.
Η είδηση είναι ότι το Παγκόσμιο Συνέδριο Ευρυζωνικών Πόλεων του 2008 διεξήχθη στα Τρίκαλα. Το εντυπωσιακό είναι ότι η πόλη των Τρικάλων αναμετρήθηκε με πόλεις όπως αυτή της Μάλτας, του Αμστερνταμ και του Μάντσεστερ. Και το συμπέρασμα είναι ότι αν και τα Τρίκαλα με την ηλεκτρονική τους πύλη e-trikala έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό είναι αναγνωρίσιμο περισσότερο στη διεθνή κοινότητα από ότι στην ελληνική.
Ας δούμε όμως πώς άρχισε αυτή η προσπάθεια.
Το 2002 ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τρικάλων Μιχάλης Ταμήλος άρχισε να σκέφτεται τα πλεονεκτήματα που ήδη είχε ο δήμος του, αλλά και πώς θα μπορούσε να τον αναπτύξει. Οπως άλλωστε αναφέρει και ο ίδιος: «Η περιοχή μας δεν έχει βιομηχανίες και άλλα προσόντα. Μειονεκτεί ακόμη και σε σύγκριση με την υπόλοιπη Θεσσαλία». Αυτά τα εμπόδια έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα για μία πορεία που θα ζήλευαν όχι μόνο οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας αλλά και οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί.
Η έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, λοιπόν, ήταν αυτό που θα έδινε στο δήμο Τρικάλων την ώθηση που χρειαζόταν. Οι υπεύθυνοι του δήμου επισκέφτηκαν πόλεις του εξωτερικού και στη συνέχεια δημιούργησαν μία ομάδα ψηφιακής δράσης που ανέλαβε το εξής εγχείρημα: να γίνει η πόλη των Τρικάλων, η πρώτη ψηφιακή πόλη στην Ελλάδα.
Η σκέψη από εκεί και πέρα ήταν πολύ απλή. Ο μόνος τρόπος για να έχουν νόημα σε μία πόλη οι ψηφιακές τεχνολογίες και αργότερα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι οι κάτοικοί της να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Και αυτό για την πόλη των Τρικάλων το 2003 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, ήταν κάτι σχεδόν άγνωστο.
Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν με στόχο να αποκτήσει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο ο κεντρικός πεζόδρομος της Ασκληπιού -σύντομα όμως οι προσδοκίες μεγάλωσαν. Σήμερα, σε όλη την πόλη των Τρικάλων υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο και μάλιστα με ταχύτητα αντίστοιχη εκείνης μίας ADSL σύνδεσης των 768kbps. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το 2005 που λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο στα Τρίκαλα εξυπηρετούνται πάνω από 6.000 νοικοκυριά από συνολικά 14 κόμβους. Οι επισκέπτες της πόλης μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο από τον κεντρικό πεζόδρομο της Ασκληπιού. Σημειωτέον ότι μέσω του ασύρματου δικτύου δεν επιτρέπονται τα online παιχνίδια, η πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο και η ανταλλαγή «πειρατικών» αρχείων μουσικής και βίντεο.
Δημοσθένης
Εκτός από το ασύρματο δίκτυο πρόσβασης, ο δήμος Τρικάλων προχώρησε σε μία σειρά online υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στην ιστοσελίδα του www.e-trikala.gr μπορούν οι κάτοικοι των Τρικάλων να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές. Το πρώτο πρόγραμμα που μπήκε σε εφαρμογή -και ίσως το πιο επιτυχημένο- είναι το ψηφιακό πρόγραμμα Δημοσθένης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2006 και η ιδέα ανήκει στο πρόγραμμα Iris που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια στη Βαρκελώνη. Μέσω του Δημοσθένη, ο πολίτης μπορεί να ενημερώσει τη δημοτική αρχή για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή του. Το πρόγραμμα λειτουργεί με ειδική τηλεφωνική γραμμή (χωρίς χρέωση) αλλά φυσικά και μέσω διαδικτύου.
Παίρνοντας απλώς ένα τηλέφωνο ή στέλνοντας μία αίτηση μέσω διαδικτύου, ο κάτοικος των Τρικάλων μπορεί να ενημερώσει το δήμο για πιθανές βλάβες στη γειτονιά του, για κάποιον κατεστραμμένο κάδο, ακόμα και για ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο. Το αίτημα αυτό καταχωρείται κωδικοποιημένο σε μία βάση δεδομένων και ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία, η οποία δίνει και εκτίμηση για το χρόνο ικανοποίησης του αιτήματος. Ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται κάθε στιγμή για την εξέλιξη του αιτήματος του.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο δήμος, τον πρώτο μήνα λειτουργίας του προγράμματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των παραπόνων αφορούσαν θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος, τα οποία και επιλύθηκαν το πρώτο εικοσιτετράωρο. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει βελτιωθεί σημαντικά και ο δήμαρχος κ. Ταμήλος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Με τα μέσα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας μπορούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα ώστε να εξυπηρετήσουμε και κάποιον άλλο δήμο. Βέβαια, πόλεις όπως η Λάρισα, ο Βόλος, η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να το υποστηρίξουν μόνες τους, εμείς όμως έχουμε κάθε τεχνική δυνατότητα να υποστηρίξουμε μικρούς δήμους είτε στο νομό Τρικάλων, είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας».
e-dialogos
Αν μέχρι τώρα δεν έχετε εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες του e-trikala, τότε η δυνατότητα να συμμετέχετε σε ανοιχτό διάλογο για τα θέματα που απασχολούν την πόλη σας, να συμβάλλετε στην επιλογή των θεμάτων που θα συζητηθούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο και να το παρακολουθείτε online σίγουρα μπορούν να σας προκαλέσουν έκπληξη. Ολα τα παραπάνω μπορούν να πραγματοποιηθούν με το πρόγραμμα e-dialogos που περιλαμβάνει τρία εργαλεία τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται: τις ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά αιτήματα και τις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις.
Θεωρητικά, το e-dialogos είναι μία πρωτοποριακή ιστοσελίδα ανοιχτού διαλόγου που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες -αλλά και σε όσους ζουν και εργάζονται στα Τρίκαλα- να εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής δράσεων της πόλης τους. Στην ουσία είναι ένα βήμα για την ψηφιακή δημοκρατία καθώς δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά ακόμα και αν για συγκεκριμένους λόγους δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινά με την παραδοσιακή έννοια του όρου.
Στα τέλη του 2007, η πρώτη φάση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης ολοκληρώθηκε. Οι δημότες τοποθετήθηκαν στα πέντε θέματα που πρότεινε ο δήμος και τα αξιολόγησαν ανάλογα. Σημαντικότερο θέμα κρίθηκε η ανάπλαση του δήμου με ποσοστό 41% και ακολουθούν τα αναπτυξιακά σχέδια για τις φυλακές με ποσοστό 24%. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα συζητηθούν αναλυτικά τα δύο πρώτα θέματα και στο τέλος οι απόψεις των δημοτών θα ληφθούν υπόψη από το δημοτικό συμβούλιο.
Τηλεπρόνοια
Ο δήμος Τρικάλων έχει υλοποιήσει ένα πρόγραμμα τηλεπρόνοιας με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Πιλοτικά το πρόγραμμα οργανώθηκε με τη μορφή τηλεκαρδιολογίας σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια δόθηκαν δωρεάν από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας του δήμου συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας. Τα αποτελέσματα της τηλεμετρίας αποστέλλονται στο δήμο μέσω τηλεφώνου και από εκεί μέσω του διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. Το μεγάλο όφελος για τους ασθενείς είναι η τροποποίηση της αγωγής ή η ειδοποίηση για περαιτέρω εξετάσεις αν διαπιστωθεί παθολογική μέτρηση. Και όλα αυτά χωρίς καν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων από αυτή την πιλοτική εφαρμογή, ο δήμος Τρικάλων επέκτεινε την τηλεπρόνοια και σε ασθενείς με χρόνιο βρογχικό άσθμα μέσω τηλεσπιρομέτρησης.
Τηλεμεταφορές
Ολοκληρωμένο σύστημα «ευφυών» μεταφορών λειτουργεί στο δήμο Τρικάλων με στόχο να απεγκλωβιστεί το κέντρο της πόλης από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου λειτουργεί πληροφόρηση σε στάσεις των μέσων μαζικής κυκλοφορίας καθώς και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Το τελευταίο θεωρείται καθοριστικός παράγοντας, μιας και όπως αναφέρει ο κ. Ταμήλος: «Ο δήμος Τρικκαίων διαβουλεύεται την ανέγερση υπόγειων και υπέργειων θέσεων στάθμευσης και ταυτόχρονα ξεκινά, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης για το κέντρο της πόλης… Οποιονδήποτε τρόπο κι αν χρησιμοποιήσετε, να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα βρίσκουμε εμείς και οι επισκέπτες της πόλης, χώρο για να σταθμεύσουμε».
Οπτικές ίνες
Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007 στα Τρίκαλα έγινε το πιο σημαντικό βήμα για την εξέλιξη της πόλης -μια πραγματική ηλεκτρονική πολιτεία. Και αυτό γιατί μπήκε σε λειτουργία το σύστημα οπτικών ινών μήκους 28,5 χλμ. Στόχος του εγχειρήματος είναι να βελτιωθούν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που ο δήμος προσφέρει στους πολίτες. Το δίκτυο αυτό θα συνδέει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με τρόπο γρήγορο και αξιόπιστο. Ολες οι πληροφορίες που θα είναι για χρήση των πολιτών θα δίνονται αρχικά μέσα από τους ιστοχώρους των φορέων, ενώ μέχρι το Πάσχα ο δήμος ευελπιστεί ότι θα δίνονται και στους πολίτες με ασύρματη ή ενσύρματη ζεύξη με το δίκτυο. Ετσι, ο δήμος Τρικάλων γίνεται ο πρώτος δήμος σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιεί οπτικές ίνες και επεξεργάζεται ένα σχέδιο επέκτασης των υποδομών για μεταφορά της τεχνολογίας πιο κοντά στους χώρους τους, με στόχο αφενός τη διασύνδεση στο σπίτι (FTTH) και αφετέρου τη διασύνδεσή τους με άλλους δήμους καθώς και με τη διοίκηση του κράτους για «γρήγορες» και ασφαλείς συναλλαγές.
(ενThesis)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου