Με μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης στο ρωσικό πρακτορείο Ειδήσεων
RIA Novosti ξεκίνησε την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα ο πρόεδρος της
ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς, δηλώνει μεταξύ άλλων, ότι κύριος στόχος της επίσκεψής του στη Ρωσία είναι η αποκατάσταση των ελληνωρωσικών σχέσεων καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν. Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται και στην υπόθεση του Βατοπεδίου για την οποία τονίζει ότι πρέπει να κλείσει επειδή δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και την εικόνα της Ορθοδοξίας
«Είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Κι όχι απλώς να προσπαθήσουμε, αλλά να φέρουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ. Κι όταν λέω «we mean business», το εννοώ. Αυτό αγκαλιάζει, ασφαλώς, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν, σταμάτησαν ή ανεστάλησαν πλήρως. Από τον αγωγό αερίου «South Stream» ως τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είναι και τα πιο γνωστά παραδείγματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Υπενθυμίζουμε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Ivanov και με την Πρόεδρο της Γερουσίας Valentina Matviyenko. Επίσης, θα επισκεφθεί το Ναό του Σωτήρος.
Την Πέμπτη, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα συζητήσετε με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και ποια γενικά άποψη έχετε για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Βλέπετε προοπτικές για αναζωογόνηση κοινών πρότζεκτ ή και για ουσιαστική αύξηση επενδύσεων, για την οποία μπορώ να πω ότι υπάρχει ενδιαφέρων Ρώσων επιχειρηματιών;
Απάντηση: Γνωρίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα θέλαμε να ήταν. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Κι όχι απλώς να προσπαθήσουμε, αλλά να φέρουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ. Κι όταν λέω «we mean business», το εννοώ.
Αυτό αγκαλιάζει, ασφαλώς, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν, σταμάτησαν ή ανεστάλησαν πλήρως. Από τον αγωγό αερίου «South Stream» ως τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είναι και τα πιο γνωστά παραδείγματα.
Αφορά, ακόμα, και σε πλήθος άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές, οι υπηρεσιών – όπως ο Τουρισμός και η παραθεριστική κατοικία – και οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Ακόμα υπάρχουν και εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ήδη και έχουν βαλτώσει. Κι αυτά όλα πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε.
Πέρα όμως από την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις, υπάρχει κι ένα βαθύτερο – πνευματικό – περιεχόμενο που θα έπρεπε να αναδειχθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις. Αυτό που σχετίζεται με τους στενούς και στέρεους δεσμούς των λαών μας, δεσμούς που γαλβανίστηκαν από την Ιστορία κι από τις πολιτιστικές μας σχέσεις: κυρίως από τον Ορθοδοξία.
Η Ορθοδοξία δεν είναι απλά η θρησκεία των δύο λαών μας. Είναι συνυφασμένη με την ιστορία τους, είναι ισχυρό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και των σύγχρονων Ελλήνων και των Ρώσων και καθορίζει με πολλούς τρόπους την ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά τους. Καθορίζει και τον τρόπο που βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο. Και την ευκολία να διακρίνουν τους φίλους τους.
Με τέτοια γνήσια αισθήματα εκτίμησης και αγάπης προς το ρωσικό λαό, έρχομαι στη χώρα σας. Και ξέρω ότι θα βρω αντίστοιχα αισθήματα και στη Ρωσία.
Υπάρχουν κάποιοι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη, έστω και προσωρινά, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μέσω μείωσης της αγοραστικής δύναμης του εθνικού νομίσματος. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή σε καμία περίπτωση;
Απάντηση: Όπως το είπατε: η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση, θα ήταν πολύ κακή, ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα.
Αντίθετα, αν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναπτυχθεί με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα – και ως τώρα ανενεργά – συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον ορυκτό της πλούτο και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της, νομίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει αληθινό αναπτυξιακό άλμα.
Κι αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε: να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, από μια χώρα οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης σήμερα, σε ένα αληθινό αναπτυξιακό υπόδειγμα.
Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας και της χώρας μας. Και με διάθεση στενής συνεργασίας, όχι μόνο με τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με όλους τους λαούς της περιοχής μας.
Ξέρετε, η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που αν είσαι τυχερός θα σου έλθει απέξω.
Είναι κάτι που αν είσαι άξιος θα τη δημιουργήσεις εσύ.
Σήμερα η Ελλάδα δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, ως κέντρο μιας παγκόσμιας κρίσης. Νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός μπορεί σύντομα να μετατρέψει τη χώρα του σε ένα σύγχρονο υπόδειγμα Ανάπτυξης. Κι εδώ υπάρχουν ευκαιρίες που θα τις αναζητήσουμε και θα τις αξιοποιήσουμε μαζί με όλους τους φίλους μας.
Είστε ικανοποιημένος από την μορφή που παίρνει αυτές τις μέρες το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (PSI); Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος ή τουλάχιστον να σταθεροποιήσει τη δυναμική του, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη μείωσή του στο υψηλό επίπεδο των 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020;
Απάντηση: Δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσω το PSI, αυτή τη στιγμή που οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι πως αποτελεί απόλυτη και κρίσιμη προτεραιότητα να γίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος «βιώσιμο». Δηλαδή να μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον. Κι αυτό ελπίζω ότι θα γίνει πολύ σύντομα. Από κει και ύστερα, βέβαια, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρξει και κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.
Τον ελληνικό λαό – όπως και το ρωσικό, άλλωστε – δεν τον τρομάζουν οι δυσκολίες. Αντίθετα, τις θεωρεί και ως «πρόκληση» (challenge) για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του.
Όμως η προσπάθεια πρέπει να επιτρέπει μια ρεαλιστική ελπίδα και να ξεδιπλώνει τη δύναμή του, να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά του.
Προσπαθούμε να ανατάξουμε την αυτοπεποίθησή του, την πίστη στον εαυτό του και την Ελπίδα στο μέλλον του. Και, είμαι σίγουρος, θα τα καταφέρουμε…
Ασκήσατε στο παρελθόν έντονη κριτική στην εφαρμοζόμενη κάτω από την πίεση των πιστωτών πολιτική, όταν οι περικοπές δαπανών οδηγούν στην ύφεση, μη εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, νέες περικοπές και ούτω καθ’ εξής. Υποστηρίζετε όμως την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία κινδυνεύει να γίνει προβληματική για τους ίδιους λόγους. Τη θεωρείτε τώρα καλό για τη χώρα ή αναγκαίο κακό; Στην περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα σας επιτρέψουν οι όροι τις να ασκήσετε διαφορετικό μείγμα αναπτυξιακής πολιτικής που επιδιώκετε;
Απάντηση: Δεν είχαμε καμία αντίρρηση να περικοπούν οι σπατάλες του κρατικού τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές κόπηκαν «οριζόντια» δαπάνες, που έθιξαν άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ άφησαν άθιχτες πολλές σπατάλες. Όμως, άλλο απαραίτητες δαπάνες κι άλλο σπατάλες…
Ακόμα μπήκαν πολλοί φόροι – και πρόσθετοι φόροι, κι άλλοι φόροι – που υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και προκάλεσαν νέα ύφεση, όχι μικρότερο έλλειμμα.
Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε πολύ. Και τώρα το χρέος μας πρέπει να ξαναγίνει βιώσιμο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται τώρα, να βγαίνουμε κάθε τρεις μήνες για δανεικά. Και να μας επιβάλουν νέα μέτρα, επειδή με τα προηγούμενα δεν πιάστηκαν οι στόχοι. Αυτή η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους – μια και καλή – είναι σήμερα η υψίστη προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι «αναγκαίο κακό». Είναι απλώς αναγκαίο. Απαραίτητο!
Μόλις γίνει αυτό, πρέπει να επιδιωχθεί η Ανάκαμψη. Γιατί η Ανάκαμψη και η Ανάπτυξη θα μας επιτρέψουν και το έλλειμμα να μειώσουμε και το χρέος να ελέγξουμε, και στα πόδια μας να σταθούμε και από την κρίση να βγούμε. Κι αυτό θα επιδιώξουμε.
Στη Ρωσία υπήρχαν πολλές αντιδράσεις για την πρόσφατη σύλληψη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος είναι δημοφιλής στη Ρωσία και έφερε εκεί από το Άγιον Όρος την Αγία Ζώνη μόλις πριν από δύο μήνες. Δεν μπορώ να σας ζητήσω να σχολιάσετε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω για τη γενική σας στάση ως προς το λεγόμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου, δεδομένου ότι πρώην στελέχη του κόμματός σας είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν όχι από δικαιοσύνη, αλλά από ΜΜΕ και πολιτικούς για τις συναλλαγές του κράτους με τη Μονή.
Απάντηση: Όπως σωστά το είπατε, δεν μπορώ να σχολιάζω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, όμως, δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου – η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – και οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος». Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό.
Επομένως η υπόθεση αυτή, σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή – δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων – έχει κλείσει οριστικά.
Τώρα πρέπει να κλείσει και η δικαστική πλευρά της. Με πλήρη διερεύνηση σε βάθος, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια. Κι αυτό θα συμβεί. Να είστε σίγουροι!
Και να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά θα τελειώσει αυτή την ιστορία που δηλητηριάζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την εικόνα της Ορθοδοξίας διεθνώς.
(antinews)
Ο κ. Σαμαράς, δηλώνει μεταξύ άλλων, ότι κύριος στόχος της επίσκεψής του στη Ρωσία είναι η αποκατάσταση των ελληνωρωσικών σχέσεων καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν. Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται και στην υπόθεση του Βατοπεδίου για την οποία τονίζει ότι πρέπει να κλείσει επειδή δηλητηριάζει την πολιτική ζωή και την εικόνα της Ορθοδοξίας
«Είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Κι όχι απλώς να προσπαθήσουμε, αλλά να φέρουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ. Κι όταν λέω «we mean business», το εννοώ. Αυτό αγκαλιάζει, ασφαλώς, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν, σταμάτησαν ή ανεστάλησαν πλήρως. Από τον αγωγό αερίου «South Stream» ως τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είναι και τα πιο γνωστά παραδείγματα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Υπενθυμίζουμε, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Sergey Ivanov και με την Πρόεδρο της Γερουσίας Valentina Matviyenko. Επίσης, θα επισκεφθεί το Ναό του Σωτήρος.
Την Πέμπτη, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι θα συζητήσετε με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και ποια γενικά άποψη έχετε για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων τα τελευταία δύο χρόνια. Βλέπετε προοπτικές για αναζωογόνηση κοινών πρότζεκτ ή και για ουσιαστική αύξηση επενδύσεων, για την οποία μπορώ να πω ότι υπάρχει ενδιαφέρων Ρώσων επιχειρηματιών;
Απάντηση: Γνωρίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν είναι εκείνες που θα μπορούσαν να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε να ήταν, δεν είναι εκείνες που θα θέλαμε να ήταν. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Κι είμαστε αποφασισμένοι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε. Κι όχι απλώς να προσπαθήσουμε, αλλά να φέρουμε και χειροπιαστά αποτελέσματα. Όσοι με ξέρουν θα σας πουν, ότι έχω λόγο και τον τηρώ. Κι όταν λέω «we mean business», το εννοώ.
Αυτό αγκαλιάζει, ασφαλώς, πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν, σταμάτησαν ή ανεστάλησαν πλήρως. Από τον αγωγό αερίου «South Stream» ως τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που είναι και τα πιο γνωστά παραδείγματα.
Αφορά, ακόμα, και σε πλήθος άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, οι μεταφορές, οι υπηρεσιών – όπως ο Τουρισμός και η παραθεριστική κατοικία – και οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Ακόμα υπάρχουν και εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί ήδη και έχουν βαλτώσει. Κι αυτά όλα πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε.
Πέρα όμως από την οικονομική συνεργασία και τις επενδύσεις, υπάρχει κι ένα βαθύτερο – πνευματικό – περιεχόμενο που θα έπρεπε να αναδειχθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις. Αυτό που σχετίζεται με τους στενούς και στέρεους δεσμούς των λαών μας, δεσμούς που γαλβανίστηκαν από την Ιστορία κι από τις πολιτιστικές μας σχέσεις: κυρίως από τον Ορθοδοξία.
Η Ορθοδοξία δεν είναι απλά η θρησκεία των δύο λαών μας. Είναι συνυφασμένη με την ιστορία τους, είναι ισχυρό στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και των σύγχρονων Ελλήνων και των Ρώσων και καθορίζει με πολλούς τρόπους την ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά τους. Καθορίζει και τον τρόπο που βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο. Και την ευκολία να διακρίνουν τους φίλους τους.
Με τέτοια γνήσια αισθήματα εκτίμησης και αγάπης προς το ρωσικό λαό, έρχομαι στη χώρα σας. Και ξέρω ότι θα βρω αντίστοιχα αισθήματα και στη Ρωσία.
Υπάρχουν κάποιοι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την ευρωζώνη, έστω και προσωρινά, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μέσω μείωσης της αγοραστικής δύναμης του εθνικού νομίσματος. Εσείς πιστεύετε ότι αυτό δεν αποτελεί επιλογή σε καμία περίπτωση;
Απάντηση: Όπως το είπατε: η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση, θα ήταν πολύ κακή, ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Άμεσα, αλλά και μεσοπρόθεσμα.
Αντίθετα, αν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να αναπτυχθεί με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα – και ως τώρα ανενεργά – συγκριτικά της πλεονεκτήματα, τον ορυκτό της πλούτο και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία της, νομίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει αληθινό αναπτυξιακό άλμα.
Κι αυτό ακριβώς φιλοδοξούμε: να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, από μια χώρα οικονομικής δυσπραγίας και κρίσης σήμερα, σε ένα αληθινό αναπτυξιακό υπόδειγμα.
Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας και της χώρας μας. Και με διάθεση στενής συνεργασίας, όχι μόνο με τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά και με όλους τους λαούς της περιοχής μας.
Ξέρετε, η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που αν είσαι τυχερός θα σου έλθει απέξω.
Είναι κάτι που αν είσαι άξιος θα τη δημιουργήσεις εσύ.
Σήμερα η Ελλάδα δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου, ως κέντρο μιας παγκόσμιας κρίσης. Νομίζω ότι ο Ελληνικός λαός μπορεί σύντομα να μετατρέψει τη χώρα του σε ένα σύγχρονο υπόδειγμα Ανάπτυξης. Κι εδώ υπάρχουν ευκαιρίες που θα τις αναζητήσουμε και θα τις αξιοποιήσουμε μαζί με όλους τους φίλους μας.
Είστε ικανοποιημένος από την μορφή που παίρνει αυτές τις μέρες το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (PSI); Πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος ή τουλάχιστον να σταθεροποιήσει τη δυναμική του, δεδομένου ότι προϋποθέτει τη μείωσή του στο υψηλό επίπεδο των 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020;
Απάντηση: Δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσω το PSI, αυτή τη στιγμή που οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο τους. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι πως αποτελεί απόλυτη και κρίσιμη προτεραιότητα να γίνει το ελληνικό δημόσιο χρέος «βιώσιμο». Δηλαδή να μπορεί να εξυπηρετηθεί στο μέλλον. Κι αυτό ελπίζω ότι θα γίνει πολύ σύντομα. Από κει και ύστερα, βέβαια, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρξει και κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.
Τον ελληνικό λαό – όπως και το ρωσικό, άλλωστε – δεν τον τρομάζουν οι δυσκολίες. Αντίθετα, τις θεωρεί και ως «πρόκληση» (challenge) για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του.
Όμως η προσπάθεια πρέπει να επιτρέπει μια ρεαλιστική ελπίδα και να ξεδιπλώνει τη δύναμή του, να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματά του.
Προσπαθούμε να ανατάξουμε την αυτοπεποίθησή του, την πίστη στον εαυτό του και την Ελπίδα στο μέλλον του. Και, είμαι σίγουρος, θα τα καταφέρουμε…
Ασκήσατε στο παρελθόν έντονη κριτική στην εφαρμοζόμενη κάτω από την πίεση των πιστωτών πολιτική, όταν οι περικοπές δαπανών οδηγούν στην ύφεση, μη εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, νέες περικοπές και ούτω καθ’ εξής. Υποστηρίζετε όμως την υλοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, η οποία κινδυνεύει να γίνει προβληματική για τους ίδιους λόγους. Τη θεωρείτε τώρα καλό για τη χώρα ή αναγκαίο κακό; Στην περίπτωση που κερδίσετε τις εκλογές μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα σας επιτρέψουν οι όροι τις να ασκήσετε διαφορετικό μείγμα αναπτυξιακής πολιτικής που επιδιώκετε;
Απάντηση: Δεν είχαμε καμία αντίρρηση να περικοπούν οι σπατάλες του κρατικού τομέα. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές κόπηκαν «οριζόντια» δαπάνες, που έθιξαν άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ άφησαν άθιχτες πολλές σπατάλες. Όμως, άλλο απαραίτητες δαπάνες κι άλλο σπατάλες…
Ακόμα μπήκαν πολλοί φόροι – και πρόσθετοι φόροι, κι άλλοι φόροι – που υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και προκάλεσαν νέα ύφεση, όχι μικρότερο έλλειμμα.
Η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε πολύ. Και τώρα το χρέος μας πρέπει να ξαναγίνει βιώσιμο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται τώρα, να βγαίνουμε κάθε τρεις μήνες για δανεικά. Και να μας επιβάλουν νέα μέτρα, επειδή με τα προηγούμενα δεν πιάστηκαν οι στόχοι. Αυτή η εξασφάλιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους – μια και καλή – είναι σήμερα η υψίστη προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι «αναγκαίο κακό». Είναι απλώς αναγκαίο. Απαραίτητο!
Μόλις γίνει αυτό, πρέπει να επιδιωχθεί η Ανάκαμψη. Γιατί η Ανάκαμψη και η Ανάπτυξη θα μας επιτρέψουν και το έλλειμμα να μειώσουμε και το χρέος να ελέγξουμε, και στα πόδια μας να σταθούμε και από την κρίση να βγούμε. Κι αυτό θα επιδιώξουμε.
Στη Ρωσία υπήρχαν πολλές αντιδράσεις για την πρόσφατη σύλληψη του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος είναι δημοφιλής στη Ρωσία και έφερε εκεί από το Άγιον Όρος την Αγία Ζώνη μόλις πριν από δύο μήνες. Δεν μπορώ να σας ζητήσω να σχολιάσετε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω για τη γενική σας στάση ως προς το λεγόμενο σκάνδαλο Βατοπεδίου, δεδομένου ότι πρώην στελέχη του κόμματός σας είχαν κατηγορηθεί στο παρελθόν όχι από δικαιοσύνη, αλλά από ΜΜΕ και πολιτικούς για τις συναλλαγές του κράτους με τη Μονή.
Απάντηση: Όπως σωστά το είπατε, δεν μπορώ να σχολιάζω τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι η υπόθεση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να ανατραπεί η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, όμως, δύο εξεταστικές επιτροπές της Ελληνικής Βουλής διερεύνησαν την υπόθεση του Βατοπεδίου – η δεύτερη επί διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ – και οι δύο δεν κατάφεραν να βρουν το παραμικρό επιβαρυντικό στοιχείο, κατά ουδενός, ούτε για «βλάβη του δημοσίου συμφέροντος», ούτε για «ροή πολιτικού χρήματος». Και για όλα αυτά έχω κάνει πολύ σαφείς δηλώσεις εδώ και πολύ καιρό.
Επομένως η υπόθεση αυτή, σε ό,τι αφορά την πολιτική της πτυχή – δηλαδή την ευθύνη πολιτικών προσώπων – έχει κλείσει οριστικά.
Τώρα πρέπει να κλείσει και η δικαστική πλευρά της. Με πλήρη διερεύνηση σε βάθος, ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια. Κι αυτό θα συμβεί. Να είστε σίγουροι!
Και να έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία όχι μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα, αλλά θα τελειώσει αυτή την ιστορία που δηλητηριάζει και το εσωτερικό πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα και την εικόνα της Ορθοδοξίας διεθνώς.
(antinews)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου